設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-20 19:49
你一打開盒, 取出CD, 發覺下面有幾粒"膠的"劃花你的CD就知咩事

你唔好嚇我啦!
KI 兄

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-20 19:47
好奇一問, 陳eng光?

應該不是
網各新漢陳Sir
加上見過網友同佢講 PMC speaker 的野
我相信佢是香港某代理音響品牌的人

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-4-20 19:43
連shipping 幾多錢到?

答案如下
CD                 18.44
Shipping         7.9
Total             26.35

但有優惠卷 5 元
所以只要比 21.35 元美金   

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-4-20 20:13
答案如下
CD                 18.44
Shipping         7.9

抵wor 不過乜版物版我就吾識分了 一定平過香港二手店

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-4-20 20:23
抵wor 不過乜版物版我就吾識分了 一定平過香港二手店

見別人多是買德版的
而且價錢在二十幾美元至三十多美元之間
反而我買個隻係美版的
也不知抵不抵了
到了聽聲最緊要

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-4-20 19:47
這張具9的CD很少見, 能找到是好事.

Otto Klemperer 是一位很好的指揮, 很幸運地由舊時代走至現代CD錄音 ...

Klemperer 尼隻貝9 cd ebay 有啦 我見同lp差吾多錢先入lp之嘛 klemperer 我有貝5 演繹得结構非常宏大 所以想入埋貝9試下

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-4-20 20:28
見別人多是買德版的
反而我買個隻係美版的

我諗美版都吾差 又平D 最重要演繹岩自己 聲音好不好是其次

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-20 20:02
你唔好嚇我啦!
KI 兄

雖然未到鬼節,  
{:9_405:} 不過又講下我經歷過的ebay orderCD的恐怖野  {:9_422:}

準備好未?

3....

2...

1...

1. 爛盒/CD扣 是常見的事, pack得唔好, 大約5張中有3張出事.  中間D細細唔知幾時壓斷, 然後運送中同你磨碟.
2. condition不乎. 有昤賣家一條大花都當是VG+, 有D大膽的會話 "我當時無的wor!" .
3. 你想退, 賣家又受. 不過你一寄, 賣家話收唔到, 唔退錢俾你.
4. 同樣地不過發生在相反的世界: 係你一世都收唔到. 原因不明. 賣家同你拖足30日才找ebay money back policy 同你退.
5. 發生在(4), 不過是退了錢之後, 同一位賣家又再登出那張CD.
6. 只CD去左你鄰家. 搞不好鄰家是hifi迷, 悄悄收了不出聲. 有住在馬鞍山錦英苑的朋友對我說了, 點樣踢爆是另一個故事. (要知嗎?)
7.  某村屋小路的狗咬走了. 因為packing入面用了一張很香的紙巾
8. packing 有加料. 包括以下但不只在此設限: 糖果, 卡片, 感謝信, catalog, 報紙, 名信片, 照片, 靈符, 手繩, 邪眼 (士耳其那種),  蟲 (已死or生), 垃圾, 怪異的氣味, 甚至...domdom (新的){:9_437:}
9. 賣家可能會找你想賣回俾佢. 因為反悔, 原因如 : 登錯價, 一時神經錯亂賣錯野, 遺物, 和老父發完脾氣之後和好了但想要回.
10. 不常見但小心: 因為你的地址是國外的對方知道的, 會不會盜用就....
11. paypal未驗證有限額, 在你不為時不讓你完成.
12. CD爛左/粉碎左 packing上有軚印
13. 明明買無IFPI, 但居然有!
14. seller明明話寄世界各地, 但完左auction俾左錢就話唔寄
15. 不諳英文的外國seller同你對用google translate, 搞足半日
16. 原本你bid左但你唔中. 之後某日seller主動contact, 用舊勝方bid的價想讓俾你. <---小心

仲有好多好多, 不過是關於相機的, 在此離題又長篇...不說吧?

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
kongchai + 10 + 10 用家心得
cwyip + 10 + 10 我好彩才未試過 只有一次花碟only.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-20 20:28
見別人多是買德版的
反而我買個隻係美版的

美版的聲硬朗度少少, 還是好東西.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-4-20 20:30
Klemperer 尼隻貝9 cd ebay 有啦 我見同lp差吾多錢先入lp之嘛 klemperer 我有貝5 演繹得结構非常宏大 所 ...

找他指揮的Mendelssohn symphony 4 和 Mid Summer Night Dream

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.