設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: imlokaho

[討論] Raidas傳說 徐小鳳金曲精選 (新出德國版)

鑽石玩家

psb 發表於 2016-5-18 14:37
隻碟好多好歌,音樂雖然已經過時, 其中一首 "低調感覺" 好正,背後嘅電子/弦好迷幻trance,bass 重,瞇埋 ...

夜航,尾段還可能會引起迴響

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!
Msuper + 10 + 10 Raidas 我啱呀
tlsk + 20 + 20 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-5-14 13:23
心目中永遠嘅港產組合 : 達明一派 , Raidas 同風雲(首張大碟)。Raidas 可惜太短命,大失耳福 ,  ...

一首印象深刻勵志歌,"但願醒來,活在孩童世代,不必支撐掙扎欺騙像眼前.....", 聽下聽下, 又返番去回憶裡面...

評分

Grandmaster + 10 + 10 一定要加分
Msuper + 10 + 10 別人的歌_幾鍾意,詞都巧有意思.
tlsk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2016-5-18 14:37
隻碟好多好歌,音樂雖然已經過時, 其中一首 "低調感覺" 好正,背後嘅電子/弦好迷幻trance,bass 重,瞇埋 ...

唔知大家有冇睇小男人週記3? 好鍾意小男人週記系列,亦有收藏電影全集,有睇第3集嘅朋友,除咗留意周秀娜 , 肯定知道在電影結束前 , 阿旦唱嘅"傾心",亦重溫系列第1 & 2集嘅一些舊片段 , 亦因為呢一幕套戲更感性動人, 令套電影1-3系列更有連貫性。在電影結束出字幕時 , Raidas 陳德彰亦特別為套戲翻唱呢首歌,80/90年代感覺同回憶再次返返黎,好溫馨 , 食 lunch 時間分享下....

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice clean leather pad
Msuper + 10 + 10 傾心_他們代表作呀
tlsk + 20 + 20 精彩報告
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

psb 發表於 2017-5-26 14:10
唔知大家有冇睇小男人週記3? 好鍾意小男人週記系列,亦有收藏電影全集,有睇第3集嘅朋友,除咗 ...

c hing, 請問圖入面隻Raidas 87 (有HMV 價錢label)係乜版本? Thanks!

鑽石玩家

Lomen 發表於 2017-5-27 01:04
c hing, 請問圖入面隻Raidas 87 (有HMV 價錢label)係乜版本? Thanks!

Hi Lomen 兄 , 應該係首次出 CD頭版,2004年小弟新婚時買,唔鍾意黑膠同啲古靈精怪版本,原汁原味一個 CD版已夠。

x

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩報告
tlsk + 20 + 20 用家心得
ernietse + 50 + 50 your tiger never complain U buy many cd?

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 兄,乜佢哋嘅代表作唔係下面呢首咩?當年一聽首歌就即刻諗起 Modern Talking, 高音唱法同 Eurobeat 音樂編排/電子合成器都模仿到十足十 , 連 Modern Talking 獨特一殊嘅敲擊都模仿到好似 ... 但當然 , 黃耀光係好有才華嘅音樂天才

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 50 + 50 how Modern Talking uncles look now?
Msuper + 10 + 10 香港有部份人唔鍾意聽快歌禁傾心自然大路d.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb兄,禁啦我搵到呢張附圖參考資料,我睇資料講炸,當時80年代樂隊潮第一隊樂隊頒獎禮拿獎係 Raidas_十大中文金曲獎_"傾心", 另一首"別人的唱歌" 就攞十大勁歌金曲獎";吸煙的女人" 只係參賽時拿獎但就無係頒獎禮獲獎。禁好明顯 "傾心"先係他們的代表作啦!
"吸煙的女人" 只歸他們的成名作,因為呢首歌而入樂壇比市民認識。

見你禁好雅興探究 Raidas, 禾都搵自己擁有的碟出來襯下墟,右邊兩只係舊版,左邊三只係再版。

好奇一問,師兄講過唔買二手碟,禁你 2004年時買到的舊版係咪全新呢?係網上面買嗎?

同場加映一個民意調查,各位師兄認為 Raidas 的代表作係 "傾心" 定 "吸煙的女人"呢?

x

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 20 + 20 M兄非常探索精神。 ~諯吸煙~
psb + 20 + 20 用家心得
ernietse + 50 + 50 nice always has so many white A4 paper

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

RAIDAS當年 傳說/吸煙的女人/別人的歌/傾心都HIT ,其實都係差唔多HIT既程度... D 頒獎禮個個頒既歌
都唔同, 不能作準, 如果唔係咁多HIT歌, 佢地隻碟點會大賣 & 一碟就紅
但如果講最HIT , 應該都係傳說 & 吸煙的女人  ,CHECK過當年播放率都係呢兩首播得最勁... 精選都係呢兩首排頭

ps: PSB個隻RAIDAS 87 係後期港壓版, 唔係早期日壓版

評分

Msuper + 10 + 10 好似又係,psb兄果只無_1B1_嘜頭!.
psb + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

又SHOW我D寶貝....傳說CD 貼紙上面都係“傳說”排頭位

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Msuper + 10 + 10 哈哈,第三個答案!
psb + 20 + 20 用家心得
ernietse + 50 + 50 nice clean wooden table

查看全部評分

專業玩家

Damn, this one brings back memories. One more to add to my shopping cart. I probably still have the original stashed away somewhere but I'll just order this instead of spending hours hunting for it.