設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[喇叭組合] 請教喇叭

鉑金玩家

vegetadove 發表於 2016-11-25 21:24
Union research 我未試過,不過二手真是唔係咁hit, 唔啱的可能真是會機會有入無出,
倒不如找啲有二手的, ...

我都知無二手市場,但如果要有咁質數買老麥都要四萬起。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鑽石玩家

買得新機應該有排用,不過unision都唔算太冷門,放唔放到睇賣價啫,但如三分鐘熱度就放,乜機都蝕到入肉。
不過師兄去聽多幾款先啦,金仔,luxman,二嫂,老麥,仲有d歐洲機如Electrocompaniet等,如二手都接受,大把你揀。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2016-11-26 00:24
買得新機應該有排用,不過unision都唔算太冷門,放唔放到睇賣價啫,但如三分鐘熱度就放,乜機都蝕到入肉。
...

我鐘意簡單面板,唔知邊個品牌係夾到focal.唔係好多有focal試機,試佐唔買又好似混咭咁。同埋最重要有av bypass.
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鑽石玩家

coody 發表於 2016-11-26 00:58
我鐘意簡單面板,唔知邊個品牌係夾到focal.唔係好多有focal試機,試佐唔買又好似混咭咁。同埋最重要有av  ...

混吉多樂趣呀,我以前成日去二手店聽野,通常佢駁緊乜就聽乜,有d同佢地吹兩句直情主動話駁來聽下啦。一手店成日靜鷹鷹,叫佢駁部機好似打擾佢咁,聽左就要買,邊買得咁多。

高級玩家

厚、甜、潤

星級玩家

http://www.stereophile.com/conte ... EcQKZCWfaf83XEWJ.97

外國網介紹用以下合併。

primaluna prologue premium

http://www.primaluna-usa.com

佢都有個line in bypass 不知是否 AV bypass

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

鉑金玩家

岩岩行過鴨記有部金仔A50後級好新淨標$26800唔知玩唔玩得過?

鑽石玩家

http://audio-heritage.jp/ACCUPHASE/amp/a-50.html

哩部好高班了,如果cd機有音量控制,也可以試直出與用creek做前級分別。
將來放creek再加返部高質前級,已夠哂聽。
如果買記得試聽耐d,換下不同前級夾聲聽,一來試下效果及部機聲底,二來開機熄機駁來駁去睇下有冇問題,攪得黎至少聽成粒鐘,冇問題先俾錢。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2016-11-27 17:51
http://audio-heritage.jp/ACCUPHASE/amp/a-50.html

哩部好高班了,如果cd機有音量控制,也可以試直出與用 ...

其實金仔個款我真係麻麻,不過見佢一大部好似好勁咁,又兩萬多有交易,不過二手舖我都係有小小心理障礙會唔會係黑店,買佐返去轉頭又壞。頭先係添置搵到部bryston個款好鐘意,不過又好似無乜名氣仲衰過unison research.

鑽石玩家

coody 發表於 2016-11-27 17:58
其實金仔個款我真係麻麻,不過見佢一大部好似好勁咁,又兩萬多有交易,不過二手舖我都係有小小心理障礙會 ...

bryston出名架,當年彈弓楊讚到識飛。
師兄睇中係4b?價合可以考慮呀。