設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 不如講下 古典 黑膠 ?

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2016-11-29 13:42
試下現今 Thorens TD 206打上的model, 在朋友家中聽過, 用上古典可以說一流  
心中的目標是 TD  ...

用Audio Technica或者DENON的MC頭喇,
我老公話同級計吾算貴兼好靚聲喎

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

thomasl211 發表於 2016-11-29 13:51
點改都只係1200.....當然1200絕對係黑膠盤的一個經典形號,

呢點係不能抹煞。

黑膠唱盤經典型號仲有Linn LP-12

評分

kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

1987年我開始第一次買黑膠.......打從1991年左右我已經無聽黑膠了。

1999年將舊的約300隻黑膠當廢物清掉!(其實當時半數以上是朋友送的。)

2001年又開始聽回黑膠......這十多年也是間間斷斷地聽。

人生總像是離不開要離離合合似的!

2001年開始,不斷有人將黑膠和CD作比較!

開始時我也熱心參與這些"討論",我自已也好喜歡比較,

但凡買碟,必定買自已有CD那些,但慢慢地,我開始思考為什麼要比較?

好多時候,那些朋友都老早有自己的答案.........

亦包括我自已也有自己的答案一樣。

其實無論再"討論"幾多,答案都是在"那一刻"不會改變的!

後來這些朋友卻好奇怪,一個又一個當初誓神劈願,

千萬種理由唔玩黑膠或覺得黑膠不太好的朋友都"著了魔"似的....

是的,就是這種感覺,"著了魔"似的感覺。

坦白講,我的cd機音效上是勝過我的黑膠唱盤的,但是cd偏偏就是沒有

這種"著了魔"似的感覺!

欣賞古典音樂,我是一個新手,

我恐怕不夠資格去"毒害"別人!

但欣賞世間上最美好的事物都是一樣,從心底裹出發,

您的答案一早在裹面!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 用家凹凹凸凸心得
WCHK + 10 + 10 做人從來就要認識自己

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

鉑金玩家

如果以現在既器材去聽一隻70'S既鄧寄塵或梁醒波,相信樓主好大機會從投LP懷抱

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
old8woman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2016-11-29 15:07
黑膠唱盤經典型號仲有Linn LP-12

最新一個Linn盤標成 HK$30K

不過剛聽完新聞, 成個心寒到實左

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 用家涷涷心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2016-11-29 17:47
如果以現在既器材去聽一隻70'S既鄧寄塵或梁醒波,相信樓主好大機會從投LP懷抱 ...

我D舊鑽石黑膠可能唔知去左邊了.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

benwongkk 發表於 2016-11-29 17:47
如果以現在既器材去聽一隻70'S既鄧寄塵或梁醒波,相信樓主好大機會從投LP懷抱 ...

仲有原版娛樂唱片公司的"任白帝女花",
靚聲到難以相信,如果你用JBL 4350/Westlake Audio這類Monitor,
動態之大,令你難以置信

評分

benwongkk + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 我有任白新版三寶,但無靚芒!.

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2016-11-29 18:58
最新一個Linn盤標成 HK$30K

不過剛聽完新聞, 成個心寒到實左

Linn LP-12是唱盤的奇蹟之一,外表平平無奇
不懂hi fi的甚至覺得只是最平價品
但"聽過至信"後它的表現令人佩服

評分

dc903 + 10 + 10 這或就是簡潔而有力吧。

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

thomasl211 發表於 2016-11-29 17:12
1987年我開始第一次買黑膠.......打從1991年左右我已經無聽黑膠了。

1999年將舊的約300隻黑膠當廢物清掉! ...

我自己甘睇, 以前無CD (根本都仲未有), 聽古典不是用收音機便是黑膠 或reel .
由原本只為換一台小收音機 (60年代吧?), 由原本玩相機無端端被點左去買hifi, 我記得當時是在萬宜大廈附近買的.
套一個老套的用詞, 我是一個"時毛"的人, 1980年代機緣下聽了一場CD發佈會之後, 我決心把一點點的收藏轉成CD

因為我確信未來一定會有不少的黑膠錄音會轉成CD, 至今沒反悔這信念.
不過真是很叫人意外的, 是 EMI, Decca, Philips , DGG 數大家廠被收購的被收購, 沒落的沒落了,
可惜是可惜在因50年而沒了版權的錄音 漸漸煙沒人世, 不得不花上心機再去找尋

大概就是這樣吧? 才所以想找古典黑膠.

之前去聽試聽會, 不只一次了, 都聽到有人說古典的黑膠, 說是現在平, 說是現在入手方便.
古典的黑膠至1950年代 至 1980s 少由30年, 當中出過無數的錄音, 有貴, 有平, 有被忘記的, 也有被追捧的...
但我始終覺good condition 的黑膠也真是很有限.
這就是最大的阻力.

評分

dc903 + 10 + 10 用家阻力心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2016-11-29 19:00
仲有原版娛樂唱片公司的"任白帝女花",
靚聲到難以相信,如果你用JBL 4350/Westlake Audio這類Monitor,
動 ...

當年我是用 AR 喇叭, 至今都覺好到不得了
原盤因為唱得太多而花到七彩.

我看今時今日, 娛樂唱片, 幸運唱片, 鑽石唱片的本地黑膠應貴到不得了吧?
當年一張都不便宜的說.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

還是好音樂最好.