設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Dick0810

[討論] 音源選擇

黃金玩家

原來咁多人都支持CAS+DAC
但其實係咩原因?
方便?
定係同等價錢, CAS+DAC好聲過CDP? 性價比高?
定係因為, 日後升級 擴充既空間較大?

如果聽人聲, JAZZ多, 夾膽機 又應該用咩取向既CAS同DAC?係咪應該用返D分析力高?

鉑金玩家

小弟試下答 , 聽說DAC主要分析力 , 前級音牆 味度 , 後級比力

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Dick0810 + 10 + 10

查看全部評分

入門野,學習中

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

其實想搭咀好耐,趁今朝有啲時間睇緊新版面就答兩句喇…純粹無聊亂咁 up,啱唔啱聽都歡迎大家討論。

齋講source,我自己聽過就覺得…

15K 或以下:我會覺得 CAS 啱聽好玩啲,又方便。會多啲地方調下自已口味,但啱自己口味並不代表好聲。

15K 至 30K:就八九成都係 CD player 會好聲啲喇,但又無左用 iPad 揀歌嘅方便。如果鍾意玩換碟,不如開膠聽喇。

30K 以上:就CAS & CD Player 各有千秋,要睇玩家功力同耳仔要求。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

Dick0810 發表於 2017-1-23 12:12
原來咁多人都支持CAS+DAC
但其實係咩原因?
方便?

同等價錢, 我相信cd機比cas會較容易出到好聲, 並非說cd就是比cas好聲, 而是[較容易]好聲.
cd機plug and play, 出廠就係咁既聲; 而cas由轉檔開始, 傳輸方式格式等, 中間太多變數了.
個人聆聽經驗, 試過聽二萬元級cas播放器, 播樂器, 音場動態都一流, 大爆棚輕鬆過關, 但一聽人聲歌仔, 竟連入門cd機也不如.
所以玩hifi, 好老土咁講: 係冇一定, 器材質素有高低, 但唔會太差, 最後出咩聲係睇用家.

評分

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我初初都係玩 CD , 玩玩吓玩 CAS ,現在覺得好方便 !

已經愛上 2ch .........
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

鑽石玩家

koalaau 發表於 2017-1-24 11:43
同等價錢, 我相信cd機比cas會較容易出到好聲, 並非說cd就是比cas好聲, 而是[較容易]好聲.
cd機plug and p ...

在rip cd時 试吓换条好些質數电源線供電用

黃金玩家

我初初是CAS,後來CD,最後黑膠都有玩。

我覺得最易好聲一定係CD,咩價錢都係,不過萬元樓下老實講邊樣都係勢均力敵....反為靈活性CAS+DAC最高....所以我都推薦你玩CAS+DAC,真係有比較豐裕既預算先正正經經買個CD盤吧~!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

鉑金玩家

講好聲?最尾都一定係舊黑膠唱片....

評分

查看全部評分

黃金玩家

benwongkk 發表於 2017-1-26 11:54
講好聲?最尾都一定係舊黑膠唱片....

老老實實 無真正比較過 都想知距離有幾遠
但又問

要黑膠播得好 (至少好過CD) 會唔會好難 同好貴呢?

照樣用10K去組合 係咪真係可以輕取CD同CAS?
因為聽講又要唱盤, 唱臂, 唱頭, 風佬 (未計黑膠本身, 舊黑膠更加係難搵)

如果唔難攪, 可以SKIP左CDP喎

黃金玩家

kkkiu 發表於 2017-1-24 19:28
我初初是CAS,後來CD,最後黑膠都有玩。

我覺得最易好聲一定係CD,咩價錢都係,不過萬元樓下老實講邊樣都 ...

我都覺得如果10K CAS+DAC VS 10K CDP 係勢均力敵既話
CAS+DAC 應該有優勢
方便,可以續樣去升級, 有排玩(有機會係被玩)

正正經經既CD盤講緊係咩先?
30K以上級別?