設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Rock & Pop] 黑膠碟~(對不起) 我曾經離棄過你

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

{:9_426:}  黑膠碟~對於我黎講. 真係笨不是什麼潮物. 如果你係70後. 相信你亦都同我一樣.
學生時代聽的音樂. 絕對都是去租黑膠碟去聽. 那時候要聽歌. 就只係得呢一個方法. 就係買隻碟.
重記得果陣. 買左隻碟~幾乎全班同學輪住去聽. 我買madonna, 佢買劉美君. 邊個有既. 就問佢借.
借左返屋企錄落餅錄影帶度慢慢聽. . . . . . 呢d就係我地童年時聽歌既樂趣. 所以我成日都覺得.
聽歌唔係孤獨架. 係可以一齊分享. 獨樂樂不如眾樂樂. 分享才是最快樂的.

{:9_426:} 不過~從80年代開始. 黑膠碟出現了勁敵. 就係...CD的發明.
的而且確. 我都承認. CD真係好方便. 又細張. 又易打理. 初時接觸到CD既時候.
簡直感覺到係完美的化身. 聽歌從此變得如此輕鬆同埋簡單. 而且CD又無雜音.
又唔駛洗碟. 又唔駛麻鬼煩下下要拎隻碟出黎攪呢樣攪果樣先至PLAY到黎聽.

{:9_426:}  所以~那時候就連我咁鍾意黑膠都開始離棄了它. 開始轉投CD的世界裡面.
而且最重要的原因就係. 果陣黑膠碟開始被人淘汰啦. 好多歌手都只係出CD唔再出黑膠.
香港好多碟鋪都根本唔再入黑膠. 只係賣CD. 所以, 就算我想買. 根本都好多時買唔到.
要特登去訂先至有.

{:9_426:}  以前細個~無咁多財力去儲. 所以就只好買一隻就已經心滿意足了.
所以我都係選擇左買CD, 放棄了儲黑膠碟.

{:9_426:} 但係~廿年後的我. 如今我十分之後悔. 當年離棄了你. 其實我個唱盤已經壞左好多年.
就係因為怕麻煩所以先無理佢. 不過前一排我又買左個新唱盤. 又再次重新欣賞黑膠碟的世界裡面.
可能好幾年無聽過黑膠碟發出的炒豆聲啦. 再聽返. 真係覺得特別親切. 而且~再比較返黑膠碟同埋CD既聲.
你會發現. 黑膠碟既聲真係好清晰. 好有層次感. 人聲係特別出架. 呢家我先至發現. CD既聲原來係咁平平無奇.
比起隻黑膠碟真係完全係兩個世界.

{:9_426:}  真係要晌度大聲咁同黑膠碟講~我曾經離棄過你 (我對唔住你) 我唔會再唔要你架啦. 我永遠都係咁愛你.

評分

參與人數 13威望 +510 金錢 +510 熱話 +100 收起 理由
StanleyHo@FB + 10 + 10 俾個Like你啦
245141525 + 300 + 300 + 100
Msuper + 10 + 10 懂得珍惜都係一種幸福及樂趣
dc903 + 20 + 20 精彩對唔住膠膠再重見報告
m600 + 10 + 10 絕對認同
TKMMKT + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10 超正!
Norman + 50 + 50 精彩報告
joooe + 10 + 10
alexming0101 + 10 + 10 精彩報告
Johnnymak1967 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 What CD have you bought this trip?

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不過~最慶幸既就係. 咁多年來. 我一直都係無停過咁買MADONNA既黑膠碟.
淨係儲MADONNA佢1個既膠至今都已經超過5百張啦. 佢D碟就唔難買. 不過真係多. 而且貴.
間間見到MADONNA呢個名. 自不然識炒. 最慘既就係真係有傻仔買. 幾千蚊都肯去買隻膠.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +120 金錢 +120 收起 理由
Msuper + 10 + 10 終於知道原來儲了娜姐過500張膠膠.
dc903 + 20 + 20 一定要加分
pinkspider + 10 + 10 一定要加分
HenryYuan + 10 + 10 一定要加分
alexming0101 + 10 + 10 超正!
ernietse + 50 + 50 Your friend so cute
andy7fai + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Deleted

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
HenryYuan + 10 + 10 精彩報告
alexming0101 + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 hotel in osaka very old too
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

最後留個位~心斉橋

黃金玩家

takeishi 發表於 2017-3-3 12:48
今次我專登搵D山卡拉地方發掘下有無新既摷碟好地方.
哈~俾我發現有個好地方. 好值得一去既. 就 ...

正呀! 期待師兄寫埋其他地方, 小弟7月想去大阪

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 咁你就要睇我呢篇野啦. 包你買得開心. 食得.

查看全部評分

銀級玩家

takeishi 發表於 2017-3-3 12:50
最後留個位~心斉橋

謝謝詳盡報導

我一月尾去京阪神, 只係行左難波同美國村咋

師兄你覺得日本果邊多唱片鋪過HK咁多, 係乜野原因?

日本人肯花錢買碟聽歌? 佢地少非法下載? 定係其他因由?

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
ernietse + 25 + 25 租金平啲, 市場人流大啲, 日本人肯俾錢買碟.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yiyiallall 發表於 2017-3-3 14:35
謝謝詳盡報導

我一月尾去京阪神, 只係行左難波同美國村咋

真係無辨法同日本比較架. 香港人口7百幾萬, 日本人口係差不多1億3千幾萬.
但偏偏香港既租金係貴過日本. 淨係呢樣野. 香港已經輸晒俾人啦. 再加上. 人地日本人聽音樂既口味好廣泛.
接受能力亦都好強. 同你香港相比. 香港人只係聽某一D熱門既野. 冷門既野就無人會去嘗試欣賞. 所以未無人地咁多方面既發展囉.
香港既碟價真係貴到嚇死你. 明明$廿幾蚊美金既野. 黎到香港就要賣3百幾蚊. 二手碟更加俾人炒到去癲價. 人地日本雖然都有炒價.
但都無咁離譜呀. 人地炒到5千円既碟. 你俾"德記" 或者係"信和7樓" 佢呢兩間野搵到. 佢起碼賣1000-1500蚊. 咁你會唔會買呀??
點解香港碟鋪無得做. 呢個問題真係實在太復雜啦. 天時. 地行. 人和都不利香港. 所以~無辨法. 我只好每年飛日本幾轉搵碟囉.   

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 絕對認同精彩用家心得報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2017-3-3 15:22
真係無辨法同日本比較架. 香港人口7百幾萬, 日本人口係差不多1億3千幾萬.
但偏偏香港既租金係 ...

係班2手佬炒碟搵食姐.
幾次去13樓, KT要塞, 鴨記仲有其他賣黑膠的地方, 成日聽到班老而不不停吹到D碟可以幾貴幾貴,
問心, 就係深死怕自己D野會忽然一毫子都唔值.  

評分

參與人數 4威望 +55 金錢 +55 收起 理由
Msuper + 10 + 10 當人去世後,儲物真係不值一毛錢.
HenryYuan + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 25 + 25 因當班老嘢走咗就冇人接貨,後生唔會追佢個.
takeishi + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

神户元町站一出都有一間賣外國流行同jazz cd lp 的二手shop. 價錢合理 剛去完 不過吾記得乜名 要上二樓的

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
ernietse + 25 + 25 next time lets go together to find cd

查看全部評分

專業玩家

神 post 留名