設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: waiwaichilli

[請教] 兩聲道擴音機與喇叭 細聲

鑽石玩家

waiwaichilli 發表於 2017-3-26 13:23
因是佢減價的套裝,但我在陳列室聽時,出來的聲音唔錯,同一樣器材,只是我忘了睇佢volume ...

音源都一樣?音源輸出的大細都影響好大。

黃金玩家

唔需要太擔心既....輸出阻抗4Ω既AMP接8Ω既喇叭係非常安全,問題是樓主的喇叭靈敏度比較低,變左音量相對細,不過如果細空間,而開大D音量夠聲既話我覺得唔需要攪太多野。
有聲就算...

銀級玩家

Aria Audio Limited

其實Volume刻度去到那個位才夠聲,....係有很多方面會影響到,如錄音電平,CD機輸出嘅大小,前級增益/抗阻,後級增益/抗阻,喇叭靈敏度,RCA或XLR接駁等.........

所以才會有人話,同品牌嘅器材會比較搭配嘅情況

但初入們玩家要留意,扭到100%大,並不找表已用盡後級輸出,扭到30%就夠聲,也不代表後級仲有大把貨....所以,不用太在意扭到某個位才夠聲, 當然,如果器材配得好,都應該會在合理音量范圍工作, 例如不會扭10%就好大聲或扭到90%都未夠聲.....而且,應該能隨意扭到合適音量,不會扭小小(一格)就太大或太細等等

我私人建議,
如扭到某個音量,感覺到聲音已不悅耳,感覺高音有小量失真,低頻也跟不上,只有高頻在叫,這表示擴音機開始力不從心,如果繼續扭上去,有機會會傷害到擴音機或喇叭的,大家請小心

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
koalaau + 10 + 10 第一次加人分,好多人以為唔夠力就大聲d,.

查看全部評分

鑽石玩家

加分唔夠位寫^_^''

好多人以為唔夠力就較大聲d,其實會谷傷部機推壞喇叭。
而且唔夠力,係你開到拆天都推唔出個低音,而每首歌都應該用各自合適音量去播,聽蔡琴無理由要爆,中等音量冇低音就係冇低音,要較大聲才出到低音,首蔡琴已經唔好聽。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wmtam + 10 + 10 贊同
Suprabird + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

你這情況我要遇過, 曾幾何時盲目追求人聲要靚,買咗隻AT……A7喇叭,同你情況一樣,細聲。不過其實volume摟幾大聲,只要吾擦聲、影響嘅係失真率會高啲,但未必個個聽到。假切你其他線材、fuse 已經到了能力負擔得最好時,效果都應到極限。如果未滿意,咁就係時候換amp了。