設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[機械] Metal Build Gundam F91

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小時候看到F91的機設覺得非常特別
當時只接觸過電視播映的Z和ZZ
原本紅黃藍白為主色的高達
變得只剩藍和白
而胸口的排氣設計更是獨特

當年沒有看過劇場版
(小朋友好不容易才會進戲院)
後來約略看過
雖然動畫普普通通
但一直很想買一隻F91的玩具
只是玩具產品大多還原不了機設本來瀟灑的感覺
直至公佈了Metal Build
才感到這就是F91玩具該有的樣子
MB F91 01.jpg

MB F91 02.jpg

MB F91 03.jpg

MB F91 04.jpg

總覺得高達就該在宇宙中飛翔
MB F91 05.jpg

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
DVD迷 + 20 + 20 超正
MSZ + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

好型!我都唔知幾時先得閒影幾張我啲高達相上嚟。

黃金玩家

MSZ 發表於 2017-4-17 11:03
好型!我都唔知幾時先得閒影幾張我啲高達相上嚟。

人越大空閒既時間就越矜貴

黃金玩家

9月初已入手這套Option Set
但今天才有時間開箱

發哥上身

被後輩Freedom發揚光大的Pose

右上角那兩個肩膀沒裝上
因為要先拆下兩條臂膀才裝得上
但我總覺得那個關節很脆弱
不敢妄動‥‥

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
DVD迷 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

禁止發言

fav link:網頁設計

真係好靚仔

黃金玩家

師兄有冇入番一隻?

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢套f91我當年去海運戲院睇早場,一睇就好鍾意f91和其他敵人,因為敵人設計非常特別,似古代羅馬鬥士感覺
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

DVD迷 發表於 2017-11-16 10:53
呢套f91我當年去海運戲院睇早場,一睇就好鍾意f91和其他敵人,因為敵人設計非常特別,似古代羅馬鬥士感覺{: ...

謝謝師兄加分~~

我都覺得F91入面雙方既機體都好特別
睇番資料當年有打算製作電視版
可惜電影反應一般而冇左下文

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

shinecll 發表於 2017-11-16 17:42
謝謝師兄加分~~

我都覺得F91入面雙方既機體都好特別

當時唔再流行真實型機械人,果陣Sunrise最紅嘅係針對小學生嘅魔神英雄傳,魔動王,絕對無敵,SD高達。高達嘅budget又去晒0083果度,所以都冇錢再搞電視版。一年後嘅V Gundam啲畫功奇差就知佢哋完全冇放錢落去。

黃金玩家

MSZ 發表於 2017-11-17 09:48
當時唔再流行真實型機械人,果陣Sunrise最紅嘅係針對小學生嘅魔神英雄傳,魔動王,絕對無敵,SD高達。高 ...

就算係F91本身既作畫有部份都麻麻地

之後要靠Wing Gundam同Seed將高達推番起
但以上兩套已經屬於超級系
(一個打十個算小兒科)
脫離左真實系既路線

btw, 魔神英雄傳同魔動王我都好鍾意