設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-2 00:00
超高同超低都係用bodysonic去感受
所以用耳筒聽低音唔夠用大喇叭咁過隱

我都認同超高超低係要感受而唔係聽,不過耳筒和喇叭係兩樣野。

聲音在空氣中傳送速度係340m/s,如100hz的波長係3.4m,咁20hz的波長就係17米。聽喇叭要聽哂20赫全波就係要有17米長空間距離。

其實大家可用最簡單的方法試下,你行近個低音單元聽下,再離遠個低音單元聽下,睇下是否離遠一點低音更出(唔係大聲)?因為低音傳播要較長距離。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
edison133 + 10 + 10 絕對認同
HD_2 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-2 00:00
超高同超低都係用bodysonic去感受
所以用耳筒聽低音唔夠用大喇叭咁過隱

我都唔係技術人,只係將已知的和大家分享下,其實上網都睇到,大家亦可自行求證。

「如果係的話香港好多屋100Hz以下出唔到
即係話隻AV拾仔唔會有聲出 ?」

唔係冇聲出,係行唔哂低音全波,老實講,絕大部分燒友的家居都係。

「又或者聽headphone由振膜到耳膜一寸多距離
最多得10000Hz樓上聽到 ?」

哈,果然必定有人會用耳筒來比較,不過我都唔清楚,只知耳筒和喇叭明顯不同,係用細音量近距離震動耳膜。

「喇叭廠在無殘響室度頻率響應
係咪要100尺以外先度到呢?」

通常係1瓦1米咁計。

鑽石玩家

benwongkk 發表於 2017-5-2 09:17
我自己用PMC PB1I, 二隻6.5吋底音,已經唔係驚唔夠,係太多要用各種方法去噤低個底音.
一個百幾尺既廳,根本 ...

係,所以我都係話講「聽感」,半波反射除了起boom,亦會互相抵消,所以一般家居跟本聽唔到五六十赫以下低音全波。

鑽石玩家

hksarac 發表於 2017-5-2 08:32
8"x2 area=50.2656平方吋, 4隻=100.5312平方吋
12"x1 area=113.1平方吋

撇除分頻點,阻抗,承載功率,靈敏度。
以至喇叭設計,單元物料,衝程等,全部一樣就可以咁計。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

benwongkk 發表於 2017-5-2 09:17
我自己用PMC PB1I, 二隻6.5吋底音,已經唔係驚唔夠,係太多要用各種方法去噤低個底音.
一個百幾尺既廳,根本 ...

PMC是迷宮式設計,低頻量比普通反射式的延長時間更長,家居可能是散得不夠快而Boom

鉑金玩家

hksarac 發表於 2017-5-2 13:54
PMC是迷宮式設計,低頻量比普通反射式的延長時間更長,家居可能是散得不夠快而Boom ...

人地咁大間公司設計得出黎又大量生產既喇叭,一定會係好多測試及數據支持. 尤其PMC主力係鑑聽型近場喇叭,絕對係可以擺放於細單位內使用.
如果話家居太細音波散得唔夠快而BOOM就有小小武斷左.底音BOOM確實有好多因素,上面師兄都有提及20HZ全波長須要17米(即要約2秒)時間. 百幾尺既室內就只有充滿互相碰撞並且底消左既半波. 所以有人會開窗,有人會用吸音板,甚至線才,釘墊都可以收緊底音既作用.

評分

MDLP + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-5-2 10:55
我都唔係技術人,只係將已知的和大家分享下,其實上網都睇到,大家亦可自行求證。

「如果係的話香港好多 ...

簡單D講,用拾仔睇戲果D,自己係唔會點感受到隻拾仔既威力,只有樓上,樓下,隔離左右果D,就不停感受到BOM BOM聲一樣..

評分

edison133 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

之前用開FOCUS 140約7吋低音(當時後級剛買未熱身). 昨日駁黎玩下,發覺低頻當然冇12吋咁利害,但速度快很多,單元前後大福度震動,好似仲生猛,心諗每邊兩個7-8吋,效果應該唔差.

鑽石玩家

無聊小貓 發表於 2017-5-2 16:43
之前用開FOCUS 140約7吋低音(當時後級剛買未熱身). 昨日駁黎玩下,發覺低頻當然冇12吋咁利害,但速度快很多, ...

規格只能做參考,最好鎖定兩三款,然後實際聽下,邊隻啱自己口味。

強調尺吋只能做參考,因為影響低音表現有太多因素。例如物料,較軟物料(如紙膜)速度就較慢,但從容有餘韻;較硬物料(如纖維,金屬,陶瓷等)相對就較快,但音色可能會較緊較硬。只看尺寸大小,是以偏概全。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-2 10:55

「如果係的話香港好多 ...

無論喇叭或耳筒發聲....凡是聲波都是longitudinal wave

如果知道乜野係longitudinal wave就會明個中關系
就欠一點點 但這一點點 卻很遠