設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 忍唔住兩部都入晒之 Egreat A5 A10

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前文:話說個幾月前見uhd 碟開始殺緊埋身,黎緊都係4k 碟年代,就身痕痕地想平平地試下,又見到有人講緊有幾部新media player 好似可以播放4K 60p 片源,不過當時都只限cap 版mkv而非真正4k 片源,不過對我呢個窮鬼仲用緊舊amp 冇dtsx atmos 同仲係n年前的1080p plasma 黎講,4k mkv 可以響1080p tv 出到畫面已經好好啦,不過當時主要想搵部又可以4k 又真係可以support 藍光menu 的,因為咁多年由c200 開始再加htpc 之後vidonbox 都係支援menu,BD menu 對我黎講係主要搵機對象,又希望黎緊4k 片源都支援埋就perfect 喇。本來諗住一步到位就oppo 203 啦,正想入手之時點知有不利消息流出可能冇得再jb ,即時心情低落
既然oppo 唔o岩就要轉o太睇下其他,點知又見到幾部機都合心水 https://post76.hk/forum.php?mod= ... &extra=page%3D1
睇到比較之後就知道EGREAT A5 o岩我心水,價錢又合理就去馬,平平地就算衰左都可以當andriod 機,同埋佢同我用開vidonbox 的xbmc 是一樣,應該好有信心,因為一直用緊佢黎睇bd 原碟,心諗冇進步都唔會退步丫

點知唔買由至可,買返黎用落簡直係就係我想要o既野,聲畫比起之前d 機係有大提升,機內操作/反應同之前的vidonbox 直頭贏幾條街,入bd menu 個反應直頭同碟機有得比(因為c200 同vidonbox 真係load 幾耐下先入到menu),其他d 掛字幕基本已支援不用多講
又試下4k mkv 咩料,用d cap 版mkv 試,嘩……我部1080p tv 好似換左4k 咁,層次色彩立體感比起bd 原碟好有分別,什麼4k 60p 10bits hdr 硬解全冇問題
而佢內置個xbmc 同我用開的係一樣,習慣左睇美韓日劇用xbmc o既我,直頭完全即時上手,仲有佢個xbmc 照舊support bd menu 同bitstream

點知又見到同牌子又有部A10, 睇spec 就好似冇咩分別,但係就話A10底板零件電源部份都好唔同,又可以換電源線,再睇睇原來A10跟機個remote 咁似c200 果個 真係有份情意結響度,因為由2009年買c200 用到而家都仲用緊,而A10 部機個外型比A5 靚仔好多,似返部播放機,心諗死就死啦
到手後先用普通電源線去試,畫面比起A5 有小小分別,再換上一直插緊c200 果條76 PE Lab線插Sine 30A,再有起碼10% 提升,層次色彩立體感係會比A5 好小小,之後就試A10 先有的ac wifi (router: ASUS ac68u),心諗試下啦其實都係用lan 線架啦,點知BD 碟4k 10bits 60p 的測試片都可以流暢播放,唔講都唔知行緊wifi。

早幾日正在出包膠分享比各位ching 之制,見到有人話有UHD 原碟rip ,嘩……即時試下A5 A10 係咪真係過渡到uhd 年代,點知第一試以藍光導航播放就出error,心灰到不得了,之後抽個主戲m2ts 出黎播,好在有畫面……就算響我個1080p 睇都靚到不得了同之前d cap 版mkv 真係贏幾班,點知第2日就見到egreat 有firmware 更新,心諗有menu 就正喇,再睇真d 原來只係先支援原碟主戲mode 播放,都好丫起碼唔洗拆m2ts 出黎,同埋見到佢地話會以出到uhd menu 為大前提下去改進,見到呢d 國內公司係值得一讚,話晒都只係第一隻uhd rip 版出黎,未支援到出menu 我都會體諒,希望黎緊真係會做到

***最新消息,只要 firmware 1.2.0.0beta 版再update player apk 為2.1.1beta 就可以出UHD menu****

再用同一個 uhd rip 去比較A5 同A10, 我試過影相,相係睇唔到咩分別,但係我肉眼睇就有小小小分別,在於色水同立體感,呢刻好遺憾無4ktv 去測試

有個小比較,uhd rip 我用A10 個ac wifi 播完全順暢,只係開頭load 有d 耐,可能要援沖,而用lan 線就一click 等一下就有畫面

總結: A5 A10 身為一部andriod機絕不輸蝕比一部uhd 碟機,而uhd rip 都已經如浪湧至,基本上呢兩部機已經順利過渡,同完美支援上幾代的產物,
而佢o既xbmc  又可以有好多野玩,而聲畫亦有不錯表現,完全收貨
A5 : C/P 值高抵玩之選
A10 : 追求聲畫外型發燒友之選(如果佢有雙hdmi out 真係perfect)

測試器材
Panasonic TH-50PZ850H
Yamaha RX-V3900
Microsoft NUC NFS Server
ASUS ac68u Router

youtube 搵到條片介紹A5 操作界面
[youtube]MVgQQiEQxlU[/youtube]

評分

參與人數 22威望 +406 金錢 +280 熱話 +100 收起 理由
hikaru1971 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
mc27588 + 10 + 10 精彩報告
russianhacker + 10 + 10
matta722 + 6 精彩報告
edlsang + 10 + 10
lkwah123 + 10
adafong28 + 10 一定要加分
hintel + 10 + 10 精彩報告
maner394 + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 100 精彩報告
小瑟 + 100 + 100
joelcan + 10 + 10 精彩報告
245141525 + 100
carreyjim + 10 + 10 超正!
小寶老豆 + 20 + 20 精彩報告
chhanthony + 20 + 20
jason1969 + 10 + 10
Samson2011 + 10 + 10
mo爸 + 10 + 10 超正!
stevensun + 10 超正!

查看全部評分

黑鑽玩家

恭喜,恭喜!

黑鑽玩家

師兄,請問UHD rip原盤係邊度可以搵到呢?
我都好想搵黎試吓部A5!

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ching, 網上資源好豐富,唔難搵既

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

換埋4K電視喇

三潮玩家

frankpoon 發表於 2017-5-6 21:48
換埋4K電視喇

正在睇緊c/p 值高又一步到位的機,因為我一用可以用好耐,貴小小都可以,不過見到hdmi 分線器搞唔掂,搞到換4k 一定要換埋amp,即係要諗諗點搞張permit 先

銀級玩家

C Hing, good report! A10 looked much better. Also, the remote looks like my old HDvision N3!

黑鑽玩家

matthew 發表於 2017-5-6 20:47
ching, 網上資源好豐富,唔難搵既

明白,唔該哂!

三潮玩家

paris 發表於 2017-5-7 10:46
師兄,搵到呢套但唔知係咪UHD原盤rip,
The.Smurfs.2.2013.2160p.UHD.BluRay.REMUX.HEVC.Atmos.TrueHD.7.1 ...

53.3gb 果個

黑鑽玩家

Thank You!