設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《Alien Convenant 異形:聖約》睇後感 (注意:少量劇透)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

比起異形續集呢套只算係一套垃圾
不嬲都話第二集好睇過第一集
再次證明Ridley Scott 根本唔係 James Cameron 果皮
聖約同第三集都好垃圾
聖約甚至比第三集更差
觀眾入場係想睇異形
而唔係人工智能道德問題
又或者異形最初點樣起源  

銀級玩家

我覺得呢套野真係超悶!列尼都係拍番黑鷹、紅潮果類片種吧!

銀級玩家

同意樓上,一套打怪獸片,加入人類起源、宗教、種族、複製人等等道理野,係佢最大敗北,我不如睇耶穌受難記吧?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己又覺得prometheus係OK (如果唔當alien系列咁睇), 而alien convenant講明是alien的"前傳", 我覺得同我的期望係有落差的. 但劇情發展來說我覺得好OK, 至少我真係一路睇都一路好緊張. 但我對前傳電影唔多唔少有個要求, 就係要解釋到"正傳"某d事件或謎團. 老實說今集對"解釋"來說係失望的, 某程度可以講解釋唔到. 反而更多謎團. 當然我都知唔一定一集解晒, 但唔通咩都留在最後一集先講咩. 等於star wars 1-3都係講anakin點成為darth vadar, 去補完4-6集的故事. 就算是rogue one, 都講佢地偷blueprint, 唔會無啦啦講男女主角去了某個星球, 黑帝都未見到就話完....另外今集之後, 我對下一集講真無咩期待, 就算睇都係想睇晒成個故事算.

銀級玩家

佢既所謂緊張,係果D高分低能既教授級用手走去攪異型呀、明知出面有怪獸又一條女走去沖涼果D on9緊張,睇到真係啤一聲!「就算睇都係想睇晒成個故事算」冇錯!所以奶佢野奶足幾十年

銀級玩家

正如「人善天不欺簡單一個道理」我知我知!你唔好唱出來吖大佬!唱番情歌啦喂!而家D電影,成日都懶有道理咁灌輸比觀眾,亦往往係拿奬的完素,反而令我反感!唔知點解!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小弟都睇左, 覺得Alien出得太小了, 而片中好似又有小小想帶出同性戀問題又收番咁, so far今隻d Alien BB唔太靚, 不過黑色果隻堅正!!!!!!!!!
同時都有小小問題
- 其實喱幾集前傳包唔包括前傳埋Aliens~? 因為Aliens已經係James Cameron唔係Ridley Scott
- 睇完兩集前傳, 唔知點解我會覺得Engineer係Predator既原身
- 我覺得個flow會係: Engineer做出人類係唔同星球>其中一個星球有人發現左感染病毒>其中一個Engineer或者人類利用病毒想做統領>而Engineer Leader將人類送走,再將病毒封存同送去其他星球>而奸果個Engineer因為事敗自殺,就係Prometheus一開始自殺果個>Engineer Leader送其他Engineer去聖約所講果個聖城住>Engineer Leader同幾個精英就係Prometheus所講果個星球封住d病毒>因某D原因病毒再爆發>佢地封左隻船直到Shawn佢地去開左>>>>>故事一路去到聖約後>>>>>>David果兩個胚胎一個有Engineer基因, 一個係Alien基因>聖約號去到另一星球>David將d基因傳哂卑船上所有人>其中Engineer既基因夾雜左Alien又有人類基因變左Predator>而Queen Alien亦出現>觸發Alien VS Predator>David將自己改成Waylun既樣番地球(估計無人知Waylun同佢女死左)>David做左Waylun後佢想知果個星球變成點就派Alien1果隊人去>Alien1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

googleli 發表於 2017-5-15 17:27
比起異形續集呢套只算係一套垃圾
不嬲都話第二集好睇過第一集
再次證明Ridley Scott 根本唔係 James Camero ...

我同你相反...

我入場真係想睇SCOTT大佬點解畫異形來由....

james 金馬倫個的射射射射真係無咩深度, 純官能刺激....

睇JAMES不如睇T2.... 爆到九彩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
TYLEEDON + 10 + 10 yeah

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

gashapon 發表於 2017-5-15 19:28
我自己又覺得prometheus係OK (如果唔當alien系列咁睇), 而alien convenant講明是alien的"前傳", 我覺得同我 ...

rogue one 其實幾悶下 .... 有半場訓著甘滯 ... 仲要無啦啦加個滅火筒同埋宇宙最長....

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

講返呢套聖約, 我個人係收貨的(未到好好), 但真係要同1979年個套, 再加普羅米修斯串埋一齊先會知個原由, 較難消化, 係商業角度上係唔太成功.
再講白D, 呢套又係一部粉絲向的發燒友電影.
當然, 當佢係一部普通的驚嚇科幻片睇時, 就顯得普通, 有人提埋星球大戰, 其實除了頭三部(4,5,6), 之後我都覺得多餘的, 純粹為搵錢拍.
當然啦, 同一導演所拍的續集可否超越上集呢個話題, 我個人會先推MADMAX FURY ROAD, 真係好掂, 七十歲的FRANK導真係有料, 邊個估到佢隔了幾十年(之間拍埋D兒童片), 重拍到套咁PUNK的大型飛車動作片.
等運到