設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小寶老豆

[喇叭組合] 人一世物一世咩都試下喇,一口氣開 Goldmund 三件頭

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

去得家訪或者代理度多左... 所以就心思思想升級...
而家訪後我好著迷兩樣產品...

1. 座地喇叭
果種低頻, 音場同包圍真係書架唔係咁易俾到你
而小弟一直都好鍾意一對叫Verity Audio Finn嘅喇叭,升級初期諗住一定係買佢返屋企。

2. A 類後級擴音機
我初初打算入對 Pass Labs XA30 Class A 推對 Finn。

咁既然有目標,就同太座商量一下。點知一入紙就俾人否決左。原因係唔可以再擺一嚿二嚿係廳...
仲講明 Pass Labs 個外觀咁巨大"獨特"; 一啲都唔襯間屋嘅新裝修... 唔使旨意...

講到咁白, 我梗係唔會咁挑戰屋企嘅無上權威喇…
但太座淨係講話唔可以以樣衰同Pass Labs 啫,又無話唔可以升級。咁小弟即刻狗衝出去各大音響代理試聽…
而中間都有幾個品牌啱聽爭扎過,如 First Watt, Mytek, Mark Levinson, 法國妹 Devialet, Krell, Hegel…
以上幾個品牌啲聲可以講得上各有千秋... 但就解決唔到一嚿二嚿音響架唔夠位嘅問題...

咁唯有諗下主動式喇叭啦... 可以慳到後級位置又慳到啲線材...
上網搵下啲料... 原來都有幾個牌子喎... Kii, Dyanudio, ATC, Goldmund....
Kii 在一個 DTS:X 活動中聽過, 係好 Hi Tech 好方便... 但略厭數碼味道較重...
Dynaudio 本身我好鍾意... 但當時代理真空...無得試清楚...
ATC 真係好好聲... 但個音箱太大, 好難入到屋...
就係呢個時候睇到一篇台灣佬介紹 Goldmund Logos Tower 嘅報導; 其實係香港各大 forum 差不多無人提過呢對入門高文...
咁就膽粗粗約代理試聽...又咁好彩香港代理啱啱返左一對... 就咁上左去亞洲搵明哥...
亦踏上高文呢條不歸路...

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
leo25 + 50 + 50
jackt + 10 + 10 用家心路
victor76 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鑽石玩家

KING 發表於 2017-5-19 18:10
至X叻係你啦!

居然我呢啲爛鬼開箱文可以引到 King Sir 浦頭...
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鑽石玩家

... 我都覺得今次好金, 無返七八九年都回唔到氣...

鑽石玩家

terryc 發表於 2017-5-20 22:17
真金錢幫出現了……

... 金錢幫"泰有錢"講呢啲... 咪鬼撚化小弟喇...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2017-5-26 16:27
居然我呢啲爛鬼開箱文可以引到 King Sir 浦頭...

你個標題夠哂綽嗎!
其實我仲係你fans屎黎喔!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小寶老豆 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

victor76 發表於 2017-5-19 12:42
超正呀師兄,無論係器材同屋企環境都冇得彈呀! 師兄如果可以分享聽感梗係好啦,不過除咗聽感,我更有興趣 ...

師兄, 小弟都係一個窮爸爸嚟架...大家一齊些牙下, 吹下水...

我之前套入門機為左有"更好效果" 或者 "彌補某啲不足", 其實都投資左唔少線材配件...
中間嘗試夾機嘅風險同埋買買賣賣嘅成本, 差不多可以買一套高一個 level 嘅系統...
所以今次升級決定一步到位  盡量避免再出現 poor man pays twice 嘅情況
正如另一位師兄講 "能力許可一步到位比起換嚟換去慳好多"

揀 Goldmund 三件頭仲有一個好處, 佢已經包括左 DAC + 前級 + 後級 + 喇叭...
而中間係無咩位置可以俾自己心思思升級嘅空間 (應該係話升級唔起)... 而且仲要行無線, 簡直連線材都唔使諗...
如果他朝真係有能力再升級, 都縮窄左範圍... 只需要諗個 source 就 ok 喇...
可以大大減低左唔夾機嘅風險...但當然又會少左啲唔同配搭嘅樂趣啦...(這個世界每一樣嘢都存在 give & take 架喇...)

我屋企嘅"小寶"今年啱啱四歲, 同我玩音響嘅年資差不多...
我由佢識行識講嘢時已經同佢一齊聽音樂; 特別強調話俾佢知:
"這些是用嚟聽音樂的器材, 而不是玩具..."; 仲講等佢大個會教佢用啲機...
講得多, 令佢明白就唔會手多多架喇...

仲有曾經有一個師兄教路, 叫我切記唔好講個"篤"字...
因為啲細路一聽到個"篤"字; 就會下意識咁篤落去!!!
就算你明明係講 "唔好篤" "唔可以篤個喇叭" "唔準再篤"....etc...

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
jackt + 10 + 10 用心教路
victor76 + 10 + 10 要封你做偶像呀!
benbenjapan + 10 + 10 我個細路都3歲

查看全部評分

鑽石玩家

bb2046 發表於 2017-5-25 11:48
CHING: 請問地版是什麼?? 好令.

... 今次裝修地板揀左用白色雲石紋西班牙拋光磚...襯返個歐陸式裝修主題...

鑽石玩家

小寶老豆 發表於 2017-5-26 17:33
師兄, 小弟都係一個窮爸爸嚟架...大家一齊些牙下, 吹下水...

我之前套入門機為左有"更好效果" 或者 "彌 ...

我都係同個女講d機係要來聽音樂唔係玩具,壞左就冇得聽。
佢歲幾就開始揀碟(當然果時係睇封面揀),兩歲幾已自己入cd,我同佢講十歲會教佢用黑膠盤,佢就一直都冇掂過個盤。^_^

唔好講個「篤」字,正!
就好似「由現在起你唔好諗起白色」:p

評分

小寶老豆 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

小寶老豆 發表於 2017-5-26 17:33

我之前套入門機為左有"更好效果" 或者 "彌 ...

師兄,你都講出咗我好多心聲。因為我套器材都幾入門下,所以曾經有段時間放喺電嘅比例都貴過部amp或喇叭(如一部好少少嘅電處都差不多2萬銀)。後來覺得與其花咁多喺周邊,不如提升啲主角先。雖然依家仲有少少懷念加電處嗰時嘅感覺,但始終銀根有限,忍痛賣咗而參考呢度啲師兄自製咗個濾波。畫係有唔錯改善,但聲始終不及電處,唯好處係DIY嘢只係10份1成本。
越講越遠,返正題先。最近工作忙,而阿仔亦仲細(得歲半),聽歌時間少咗,開始覺得啲器材其實幾佔地方,尤其後級,想話加部AV amp都唔知擺邊。其實有源喇叭真係有佢嘅好處。唔怕喇叭唔夾amp,又慳位。睇黎我都要做多少少research先得喇。(AV amp同中置又喺呀仔出世前賣咗,2年冇爆過戲喇.....)

評分

小寶老豆 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小寶老豆 發表於 2017-5-19 00:51
見咁多位大大都鍾意玩金,小弟都唔執輸…
但小弟嘅係瑞士金唔係日本金…

Wow,  好有生活品味喎。靚仔到你呢。