設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: koo9726

[請教] Yamaha and Anthem

鑽石玩家

koo9726 發表於 2017-5-21 23:22
但Y記強項不是祂的DSP嗎?

5100有粒straight制, 按下就會原汁原味去演繹原本的音效.
意思你想有3D空間感環繞聲亦有, 想埋身肉博亦得.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

banjo 發表於 2017-5-22 00:30
5100有粒straight制, 按下就會原汁原味去演繹原本的音效.
意思你想有3D空間感環繞聲亦有, 想埋身肉博亦得 ...

了解,那就是如果不選用Y記的內置DSP音效,只要按下Straght就可直出碟源的音效嗎?
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

鑽石玩家

koo9726 發表於 2017-5-22 00:46
了解,那就是如果不選用Y記的內置DSP音效,只要按下Straght就可直出碟源的音效嗎? ...

全中.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

黑鑽玩家

簡單講係我想要係部機可以原汁原味出到碟入面原本應該有嘅音效, 而DSP只可以後天加工做啲效果, 唔係我想要啲嘢;

好似一套戲有唔同場面, 但同一隻DSP只會加入等量嘅外加效果入去, 咁大場面時個效果OKAY就到文場戲就過哂火位,

我又唔鍾意睇戲時轉嚟轉去專心唔到, 而且戲院睇戲都唔會外加effect落去, 冇理由屋企睇又要加多啲嘢落去;

呢啲只係我喜好問題, 唔係絕對, 所謂咸魚青菜各有所愛, 睇你自己口味啦!

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

茶母 發表於 2017-5-22 07:26
簡單講係我想要係部機可以原汁原味出到碟入面原本應該有嘅音效, 而DSP只可以後天加工做啲效果, 唔係我想 ...

明白,有就是因應個人喜好去先決了!
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個個人要求唔同,
最好自己去聽下,
兩部機都係同級,
只係表達方式唔同。
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

fishbone8822 發表於 2017-5-21 12:53
見到樓主這個貼, 小骨也忍不住發表下...因這個標題開得相當有意思(過來人)

兩部都玩過, 都係近似風格, 只 ...

題外話: 小骨買機之前已相當留意部60, 也搵過相關本地用家報告, 發現結論係麻麻, 到成為真正用家才明白為何會這樣, 因60唔係一部買返來做個簡單AUTO Tune就OK哥隻, 需要大量人手調整, 試不同的ARC設定組合搵理想配答, 是需要比較花時間在設定方面

fishbone兄 可以分享多啲一下心得嗎?
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鉑金玩家

我都係由yamaha5000,denon7200,mataza 8802到現在用anthem60,已比骨仙人摸過。
近年y記已轉左聲,風格一直堅持有d散既低音都轉玩線條,快同狠左。係好事但,,,以住強項噴霧式自然細緻 帶 有移動感既音牆变得過份清晰明亮,整體感覺分析力超高過癮但更突出日本機冇質感 缺點,由其人聲厚度不足变得平板冷漠。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得係附加音效,不是强項,唔開DSP先係爆發YAMAHA真正實力