設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: onon4359

[AV擴音機] 睇左今期AV man有関LX901既調校

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

參考返呢個Post有講過

[AV 擴音機] p記McAcc設定一問

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=224663&extra=&highlight=mcacc&page=54

不過唔洗好似AVMAN續個channel去做
可以每個input一次過全部加哂

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

alanadc23 發表於 2017-5-22 18:47
我自己咁睇
其實你加大聲道 會搞到auto cal 個空間感同平衡

其實cal出嚟按75dB喺THX入屋方案嘅犧牲標淮
正常戲院係按85dB
不過喺怕同85dBcal嗰陣時
傷器材.....最重要係傷耳仔
入到屋先降到用75dB
其實75dB~85dB幾多都無所謂
最緊要各channel level一致
但屋企喇叭唔同戲院
好多人都用到佰鳥歸巢體質有異
太大聲去cal的話
嗰啲喇叭又追唔到L/R大喇叭

咁點解cal出嚟會負數呢?
一係就距離近所以咪要負dB去就75dB
另一原因係喇叭敏感度太高
好似某K字頭號角喇叭去到97dB
cal完可以去到-12dB即係負無可負

咁解負咗要加返上嚟呀?
雖然係合併機但內部都有分前後級
前級部份負到低過0dB就會減動態
LX901/McAcc個 input vol absorber
同LX89之前個all ch level 就係考慮到呢個問題
我有限見識祇見過Pioneer先有

白鑽玩家

茶母 發表於 2017-5-22 19:09
auto cal唔代表一定啱,好多時會俾環境,放咪位置,喇叭擺位等等影響而出錯,

而且個個人環境唔同,人哋 ...

McAcc做完autocal有兩套唔同 channel level
一套係有EQ介入
另一套無EQ介入
其他牌子autocal祇計算無EQ介入ch level
當有EQ介入時每個ch level就唔同咗
McAcc個EQ內可以offset返EQ介入後嘅音壓相差

cal完後改唔改好個人
尤其是用啲體質較弱嘅中置射冷天花喇叭
實在無標準可言
自行改到七彩實在無可厚非

白鑽玩家

alanadc23 發表於 2017-5-22 18:47
我自己咁睇
其實你加大聲道 會搞到auto cal 個空間感同平衡
你可以考慮用autocal setting master volume 開大少少
如果個Gain負得太多
正如上面所講已經減咗動態(dynamic)
過大Vol祇係大聲得嚟低動態

白鑽玩家

茶母 發表於 2017-5-22 19:09
auto cal唔代表一定啱,好多時會俾環境,放咪位置,喇叭擺位等等影響而出錯,

而且個個人環境唔同,人哋 ...

無錯放Mic都有技考
如果自問覺得左右主喇叭同皇帝位環境對襯
支咪除咗放啱高度外
cal出嚟啊嘅L/C/R距離係應該一致
以下係小弟實際cal出嚟嘅結果

銀級玩家

MDLP 發表於 2017-5-22 22:59
參考返呢個Post有講過

[AV 擴音機] p記McAcc設定一問

好有用!thx

銀級玩家

可能真係隻隻喇叭一樣(根本冇可能做到)會好D吧?否則Cal完之後自行微調真係有需要!正如影相,電腦幫你計算到「正確曝光」,亦未必啱你口味,結果都係走去用M mode

黃金玩家

其實到最後,都要靠耳仔去聽,此終人耳周收音咪的方式吾同,最重要都是調岩自己心水。

白鑽玩家

onon4359 發表於 2017-5-23 17:09
可能真係隻隻喇叭一樣(根本冇可能做到)會好D吧?否則Cal完之後自行微調真係有需要!正如影相,電腦幫你計 ...

其實都要幾花時間去解釋
McAcc用F.align+Direct+phasePlus精妙之處
我係其他牌子未見過
主要係配合有一對好嘅主喇叭及擺位
F.align用group delay(phase)同EQ使其他中置射冷天花去模仿
或者將所有喇叭單元發聲時間及曲線一致到皇帝位
好果主喇叭搞得好會遇強越強否則效果相反
當然中置射冷天花要有一定質素先配合到
Enable喇叭就肯定無緣