設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] ! 收藏黑膠要注意 !

1萬

白鑽玩家

老而不

原本只想在古典區出, 不過覺得可以取出來 說說

今日朋友還我一張舊黑膠, 由英國寄回來,
一找開, 發覺少少問題, 心知非常不妙,  個套套好似 黐住張碟, 完整的取出之後, 如圖

沒看錯, 是起晒一一條條的袋印. 當年忘了用替代袋, 果然預到今日呢個樣
呢D袋印, 上網找, 原來叫Bag rash / fogging / clouding
https://www.vinylengine.com/turn ... 752a4e3298bab9b7d66
http://forums.stevehoffman.tv/th ... ve-concerns.387179/
http://forums.stevehoffman.tv/th ... nner-sleeve.332130/
http://forums.stevehoffman.tv/th ... nyl-surface.341281/
http://recordcollectormag.com/letters/ruined-vinyl-the-sequels

以前的黑膠有些是用的膠袋, 猶其Decca, London 的, 原本是好好的,
不過經過幾十年, 可能是天氣, 重量而引申的壓力, 又或者膠質自己的化學作用如降解, 令黑膠上出現袋印
最明顯是在你取碟時發覺黐住.
日子久了, 就更可以因為甘樣而入左內紋, 在唱的時候好多noise  , 基本上, 呢隻碟已玩完.

如果發現得早, 或者及時, 是可以救. 就是快快去洗碟.
又可以試下用火酒抹 (我自已用50%慢慢抹, 而試過90%最快), 不過在此別說什麼火酒蝕碟的事
用清水是洗不走.

因此提大家, 如果是舊碟, 一定要用替代套, 而舊的就keep 左一旁. 可以望下個呢個網 :
http://thevinylpress.com/lp-sleeves-jackets-and-care/

我試了好幾個牌子,
Mofi 和 風行代理的果個白色纖維袋是最好, 防靜電, 又防花碟, 問題是個袋比較高身,  
日本Nagaoka  可以防靜電, 又可以玩袋中袋. 問題是如果碟上有沙...用呢個袋可以磨花張唱片.
者時未試goldring , 不置評.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 9威望 +210 金錢 +210 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
ykluk + 80 + 80 用家心得
koo9726 + 10 + 10 用家心得
takeishi + 10 + 10 一定要加分
dc903 + 20 + 20 見唔少。
ernietse + 50 + 50 this may happen to CD with plastic bag t
TKMMKT + 10 + 10 精彩報告
m600 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都有好多張唱片都有咁既情況. 我發現. 好大機會係膠膠既原材料既問題.
因為. 有D膠膠. 我放左佢幾拾年. 都係用同一個袋去裝住. 無咁既情況. 反而. 有D就好易會有咁既情況.
所以. 唯一解決方法. 用紙套.

黑鑽玩家

試試洗一次碟,刷大力d, 風乾後換了個膠袋就ok, 係刷得甩的, 用洗碟水+ 牙刷( 大力沿坑刷),至於你說火酒類,我自己唔會試了,始終有腐蝕性

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 等我試下先

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

manid903 發表於 2017-6-13 11:04
試試洗一次碟,刷大力d, 風乾後換了個膠袋就ok, 係刷得甩的, 用洗碟水+ 牙刷( 大力沿坑刷),至於你說火酒類, ...

用牙刷會唔會花架隻碟 ??
真係用水都洗得甩. 我試過用電酒黎抹. 都係抹唔甩呀. 唉.
火酒我就未試過啦. 等我試下先. 唔知得唔得既呢.

黑鑽玩家

takeishi 發表於 2017-6-13 11:24
真係用水都洗得甩. 我試過用電酒黎抹. 都係抹唔甩呀. 唉.
火酒我就未試過啦.  ...

講沒用,你搵隻碟試刷一次就知  

鉑金玩家

木膠漿得唔得呢?

[youtube]_gyvipBs6Vs[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2017-6-13 11:24
火酒我就未試過啦.  ...

千萬勿用白電油!!

"印" / "積"係好多種. 如果是用手指輕輕去擦走的, 我會用火酒.
火酒是指Isopropyl alcohol, 不是rubbing alcohol. rubbing alcohol 入面因為有添加物, 不建議用.
火酒會自已蒸發, 最好是一濕一乾去抹.
反而我覺用擦去擦就太傷張唱片了

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

TKMMKT 發表於 2017-6-13 12:04
木膠漿得唔得呢?

白膠漿是主要起groove 入面的塵粒, 唔係用來去除碟上的"袋印"
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2017-6-13 13:46
千萬勿用白電油!!

"印" / "積"係好多種. 如果是用手指輕輕去擦走的, 我會用火酒.

唔係wor ching, 基本即使洗碟機, 洗碟個芯頭都係軟身刷狀物體, 我地用牙刷(軟刷)其實只係人肉洗碟機, 問題不大, 坦白說我自己清咁多隻,一隻都沒花過, 當然係用洗碟水開住水喉濕濕地咁刷, 絕不能乾刷, 完全未試過瀨野, 我有機會上載片上來

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-6-13 13:54
白膠漿是主要起groove 入面的塵粒, 唔係用來去除碟上的"袋印"

所謂“袋印”都只係溶左依附碟面嘅膠微粒,甩唔甩視乎木膠漿對那些膠微粒黏力大。。。抑或膠微粒對黑膠碟面黏力大啫。

師兄有冇試過? 反正唔會整花隻碟, 唔用木膠漿隻碟都係certified。 冇損失^^