設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] GRANBEAT、rubato、X1A 數碼音樂播放體驗大雜燴(會後討論)

專業玩家

CH5呢啲大濕嘢仲攞嚟賣!?攞嚟當贈品跟機送,啲機想唔好賣都唔得啦!計返條數仲賺得多啦!連原本個設計同用法係點都唔清楚,唔係賺到想唔賺都唔得!真係唔知之前啲人點試機!  

星級玩家

alleelarry 發表於 2017-6-24 00:51
Pioneer SE-MONITOR 5 少試了一會,潛力好深厚,但聽落似乎有點難推……

但 SE-CH5BL-K 就滿有驚喜,聽說 ...

其實佢再高一級個隻更加出色,香港唔知幾時反貨,但係一出我係日亞買連運費800唔到,有興趣買高一級個隻會更加好

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MICGAY 發表於 2017-6-26 09:57
其實佢再高一級個隻更加出色,香港唔知幾時反貨,但係一出我係日亞買連運費800唔到,有興趣買高一級個隻 ...

SE-CH9T 未換線兼未開聲都感覺到佢有潛力,但講到性價比,CH5-BL 點計都高好多
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

alleelarry 發表於 2017-6-26 10:19
SE-CH9T 未換線兼未開聲都感覺到佢有潛力,但講到性價比,CH5-BL 點計都高好多  ...

無錯,但係呢隻野好奇怪本身係無平行線板

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MICGAY 發表於 2017-6-26 11:13
無錯,但係呢隻野好奇怪本身係無平行線板

定位係跟免提,天生就唔可以用到平衡,還好既係用左MMCX頭比大家去升級!

就好似 ONKYO 既 E900M 咁,要靚聲就要換線,但就無左免提
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

snp386 發表於 2017-6-26 04:07
CH5呢啲大濕嘢仲攞嚟賣!?攞嚟當贈品跟機送,啲機想唔好賣都唔得啦!計返條數仲賺得多啦!連原本個設計同 ...

你講我地試機唔知點試??師兄咁係咩意思呢??

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MICGAY 發表於 2017-6-26 09:57
其實佢再高一級個隻更加出色,香港唔知幾時反貨,但係一出我係日亞買連運費800唔到,有興趣買高一級個隻 ...

高一級是???

黃金玩家

小瑟 發表於 2017-6-27 20:48
高一級是???

SE-CH9T

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

snp386 發表於 2017-6-26 04:07
CH5呢啲大濕嘢仲攞嚟賣!?攞嚟當贈品跟機送,啲機想唔好賣都唔得啦!計返條數仲賺得多啦!連原本個設計同 ...

後來我做了些資料搜查確定當天聽的是CH5BL
我想師兄可能是指上一代的3.5mm非平衡版CH5-T?
我沒聽過CH5-T所以不清楚和CH5BL有多大分別
但這對CH5BL非常夾Onkyo / Pioneer 的DAP,出來的效果令人驚喜,日本那邊Pioneer出的30R 超值Package我覺得跟CH5BL是非常佛心的,師兄有機會可以試試看是否「只是贈品」喔。

專業玩家

hiyori 發表於 2017-6-27 23:32
後來我做了些資料搜查確定當天聽的是CH5BL
我想師兄可能是指上一代的3.5mm非平衡版CH5-T?
我沒聽過CH5-T ...

如果真係有做足功課或者到後來先發覺廠咁樣出得係有用意,係乜嘢人提意佢哋出2.5圈,如果真係有睇到同有留意到個原設計係針對乜嘢嚟設計,之後再移植到手提機上,就唔會呢度有人話有 GND 先係 Balance,要兩粒 Chipset 先係 Balance 啦!分清楚乜嘢係 balance 連接乜嘢係 Balance放大未先!?分得清楚就知係係點去試先有最大效果同效能,不過如果你係話用3.5去試我就有啲失望,即係仲未知道廠點解要咁設計一系列產品,其他國家都玩咗咁多年同知道 DAP 用嘅 Balance 係乜,點分 Balance 同點去玩,唔通因為香港大多數嘅地方都係同利益有關,又有好多人都係因為睇到人用貴機就覺得佢係識玩,就唔會去睇一啲看似普通,但有好多都係專業人士同專業玩家嘅地方,有冇人真係認真咁去試過用一對質素唔太差嘅動圈耳機喺 balance mode 之下同貴幾倍嘅機有乜分別,不過我諗都係冇,如果有就一早知點去賣,呢幾部機早就賣過滿堂紅!

有人要我提嘅嘢我早就喺好多地方抽水時提晒,我仲以為係有人睇到所以先會有今次嘅試聽,不過我都當我應誠人因為 X1 鑊嘢要還俾小瑟嘅已經還晒,我都係去做返我應該做嘅嘢,去推動嘅個收縮緊嘅市場好過!唔想再有咁多人被唔導,就好似 戇東 條友咁,用 IE800 去試 X1A,真係令香港紅到過日本!

都唔阻你哋搵食,我呢啲唔受歡迎嘅人都喺唔好再喺呢度出現!