設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 裝修影音佈置 (付室內平面圖)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先唔該晒各ching教路,小弟想趁屋企大裝修搞投影,但有不少問題想請教

主要諗緊以下幾樣嘢

- 投影機(未決定型號)走線同擺位
- 投影幕擺位同走線

以下係平面圖 (樓底大約7呎幾,未足8呎)

1) 如果按照平面圖距離,幕嘅尺寸應該買幾大最合適?

2) 投影機擺位方面,應該上牆吊於沙發正上方還是放一個細小嘅櫃仔擺放投影機較合適?

3) 幕方面,想做到要睇電影嘅時候先落,然後投影幕剛好遮蓋電視,如果係咁嘅話,是否做一個假天花藏起個幕較好?定係唔做假天花都ok?

4) 走線同電位方面,因為大裝修,所以可以話返俾師傅聽邊啲線可以入牆,因為第一次玩投影,暫時諗到以下嘅線需要入牆

- 投影機嘅HDMI線
- 後置喇叭線

電位方面會做

- 一個單蘇喺沙發正上方天花板 (for 投影機供電)
- 一個單蘇喺電視正上方天花板 (for 幕嘅供電??)

想問除此之外有冇其他地方係諗漏咗?

5) 安裝同接駁方面

小弟用緊
- Panasonic P55VT50
- onkyo 626,
- 5.1 Wharfedale 組合 http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=477
- bdp-450 bluray player
- dune hd solo 4k media player
- 其他設備如switch, ps4...

以上設備都會插落amp,但有時候我會用投影睇戲,有時又會用返電視睇節目,打機,所以想知

- 是否需要amp 有dual hdmi output 先做到呢樣嘢?
- 如果係嘅話,626是否有此功能?

6) 設備與零件選購

- 因為第一次玩投投,所以唔諗住玩太貴,預算投+幕15000HKD左右,想問下ching有無4k入門投影+幕推介?
- 投影掛牆吊架同喇叭掛牆用嘅接口配件應該喺邊度同埋點配?

因為要同cfu傾地板等走線,而小弟又第一次玩投影,希望ching們指點小弟一二,唔該晒各位ching寶貴意見

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
alleelarry + 50 + 50 一定要加分
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好正, 你個位玩 7.1.4 FIT到喊, 冇睇錯沙發同牆1700, 即係6尺未夠, 投投應該100"都會幾大, 投80"左右我估差唔多, 不過我小玩投投, 睇下其他師兄既意見會好D.

你部AMP 626, 有雙HDMI OUT, 你部450都有雙HDMI功能, 如果睇戲多數都會投投, 你可以 450一HDMI直去投影, 再另一個HDMI 入AMP....不過因你D機都係2012年左右既MODEL, 唔係太清楚佢雙HDMI會唔會有咩限制, 所以如果簡單D, 你全部入哂AMP, 再由AMP HDMI1出投影, HDMI2就出TV, 咁好似會安全D~

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

少少意見.........

牆身至梳化只有6呎長, 個人建議最盡70-80吋

2) 投影機擺位方面,應該上牆吊於沙發正上方還是放一個細小嘅櫃仔擺放投影機較合適?
    梳化上高既廳中間, 好似有D礙眼, 可試飯檯後牆如何?

3) 幕方面,想做到要睇電影嘅時候先落,然後投影幕剛好遮蓋電視,如果係咁嘅話,是否做一個假天花藏起個幕較好?定係唔做假天花都ok?
    要視乎樓底高度同電視牆設計, 掛天花驚太高亦可買幕時要求幕頂黑邊加高

4)  一個單蘇喺沙發正上方天花板 (for 投影機供電) 一個單蘇喺電視正上方天花板 (for 幕嘅供電??)
    供電插蘇建議安裝牆身安全D

鉑金玩家

小瑟 發表於 2017-6-25 13:46
好正, 你個位玩 7.1.4 FIT到喊, 冇睇錯沙發同牆1700, 即係6尺未夠, 投投應該100"都會幾大, 投80"左右我估差 ...

多謝小瑟版管寶貴意見

所以如果簡單D, 你全部入哂AMP, 再由AMP HDMI1出投影, HDMI2就出TV, 咁好似會安全D~

小弟正有此意,咁樣博好似穩妥啲,啱啱又同師傅傾完電位,畫好晒要有嘅喉管同電位

- 前置都預留,但實際前置左,前中,同前右置會擺喺電視櫃

- 左右側喇叭都係上天花

- 後置投影電位與喇叭線走位

依照小瑟版管同SonSon版主嘅意見,決定投影機位置放最後,吊上飯枱一邊,電幕未必會做假天花遮蓋,簡簡單單外露就算,節省做假天花成本買個好少少嘅投影,投影幕暫時諗75-80", 但最煩係上喇叭嘅拄,零件應該點配先啱?又喺邊度買呢啲嘢比較好?日後如果升級喇叭會唔會個接口又會唔啱?

唔該晒各位ching寶貴意見,獲益良多~~

黑鑽玩家

ihmcjacky 發表於 2017-6-25 18:48
多謝小瑟版管寶貴意見

幕個電位做正中唔好,因為電幕出線位响兩邊,你唔做燈槽條電線收唔到會唔好睇

最好做出線嗰一邊(咁要決定用咩幕),叫師父做條吉喉落機櫃,到時將銀幕電線駁落嚟,

而且重有電幕搖控要處理

鉑金玩家

如果冇睇錯,應該喺屋居積黎喎

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

6呎睇80寸左右

放最後牆會好睇咗,但買機時留意投影距離是否合用

兩個方法都好似,用假天花好睇啲,但將來換幕麻煩啲,直接上天花要加長black drop

4) 走線同電位方面,因為大裝修,所以可以話返俾師傅聽邊啲線可以入牆,因為第一次玩投影,暫時諗到以下嘅線需要入牆

- 投影機嘅HDMI線
- 後置喇叭線

電位方面會做

- 一個單蘇喺沙發正上方天花板 (for 投影機供電)
- 一個單蘇喺電視正上方天花板 (for 幕嘅供電??)

想問除此之外有冇其他地方係諗漏咗?

既然要藏線,不如加埋Front Height同Rear Height,方便玩Object base。

5) 安裝同接駁方面

小弟用緊
- Panasonic P55VT50
- onkyo 626,
- 5.1 Wharfedale 組合 http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=477
- bdp-450 bluray player
- dune hd solo 4K media player
- 其他設備如switch, ps4...

以上設備都會插落amp,但有時候我會用投影睇戲,有時又會用返電視睇節目,打機,所以想知

- 是否需要amp 有dual hdmi output 先做到呢樣嘢?
- 如果係嘅話,626是否有此功能?

6) 設備與零件選購

- 因為第一次玩投投,所以唔諗住玩太貴,預算投+幕15000HKD左右,想問下ching有無4k入門投影+幕推介?
以樓主個投距,加少少買Sony HW48ES加隻平幕玩住先
- 投影掛牆吊架同喇叭掛牆用嘅接口配件應該喺邊度同埋點配?
買投影機時叫佢介紹埋,一係自己去鴨記買

呢個過程好好玩,Enjoy!!!!
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鉑金玩家

茶母 發表於 2017-6-26 00:44
幕個電位做正中唔好,因為電幕出線位响兩邊,你唔做燈槽條電線收唔到會唔好睇

最好做出線嗰一邊(咁要決定 ...

多謝ching建議~~

想問下通常幕嘅電位係左邊定右邊?定係買嘅時候可以再改?其實擺果個位係因為諗住個幕欄都足夠遮到個電位,幕欄會喺電視前,而且不在落幕狀態嘅時候本身嘅高度是否足夠遮蓋?定係直情做喺天花板好啲??

而且重有電幕搖控要處理

想問電幕搖控要特別處理啲咩嘢??

黑鑽玩家

[quo另外te]ihmcjacky 發表於 2017-6-26 12:37
多謝ching建議~~

[/quote]

其實電幕出接線都響左邊多(grandview, dalite, stewart......),但都有右邊出嘅,不過相對少數,

如果你情況似乎出線位做天花着數啲,建議做響預計裝幕位置後邊,咁就可以見少啲出線位

一般電幕係冇跟搖控嘅,一係用跟嚟嘅缐控,一係要外加無線搖控,即係會多嚿接收要收起,

如果放入櫃就企理好多

鑽石玩家

C hing,  pm u some info