設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 電視畫質優化的最簡單而有效方法!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先要多謝marletep兄的post "地盒原來可以咁玩", 我睇遲左, 否則我唔會而家先整,
因為真係非常簡單.

https://post76.hk/thread-179318-1-1.html

我都係鍾意出個物料表: (其實今次幾乎無需準備物料呢!)
1. 一條閑置沒用的hdmi線
2. 一個接地盒的叉仔或蕉插, 視乎各位家中如何接地盒.
3. 在電視機預留一個HDMI插位. (呢樣唔算係物料, 但是必須的)

做法非常簡單, 前後做完唔使15分鐘.

首先將HDMI線其中一端剪掉, 開線皮, 是將所有線皮開, 露出銅線, 如見到屏蔽錫紙, 也剪走, 將所有銅線扭埋一齊,
放入叉仔, 已經搞掂了, 係埋超簡單! 跟著點做?  大家懂得的了.

此玩法不能用於av amp及media player, bluray/4k player 的HDMI位.

PREPARE

PREPARE

CUT

CUT

去皮

去皮

去屏蔽

去屏蔽

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +90 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
ykluk + 80 + 80 用家心得
jimmy188 + 10 多謝分享
KING + 10 + 10

查看全部評分

iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

鑽石玩家

結果係令人非常滿意的, 尤其在暗或甚至黑暗場景, 以Kong: Skull Island (金剛:骷髏島)為例,
原來在暗的場景, 人物輪廓也是可以很明顯抅畫出來的.

大家應該有過經驗在調教暗的場景時, 光左D畫面會唔夠實, 影響黑位立體感;
於是減光, 有了立體感但好像少了許多細節.

呢個方法接地之後, 畫面顏色好實, 暗的場景依然保持立體而不失細節.

我為左SONY 43X8000D 換電源線, 換HDMI線, 以今次最低成本為最明顯有效改善畫質.
連自己都估唔到.
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個玩法都已經有好耐啦!
最緊要係睇你個地盒配置係點,
一般地盒對模擬係冇問題,
但要對埋數碼影像就要考考個地盒係咩料黎!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

KING 發表於 2017-7-1 10:34

多謝KING sir指點, 地盒我都係diy, 但並唔知道for analog/ for digital放的物料有咩不同;

另外想順便問下, 既然甘樣都有好效果, 反正都係short晒d線, 如果我只保留很少的hdmi線,
其餘長度用純銀線(如jensen或金銀潤), 會不會有更佳的成效?

下圖中左邊係目前的做法, 右邊係構思中的改良.

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

frankpoon 發表於 2017-7-1 11:07
多謝KING sir指點, 地盒我都係diy, 但並唔知道for analog/ for digital放的物料有咩不同;

另外想順便問 ...

地盒要對應數碼調教,理論上要再大改變係比模擬難,當然玩DIY既精神就係勇於嘗試!
加銀線對影像當然係最正路可以一試,但效果未必會再有更大改變,其實你可以試插部amp,聲畫都一齊調教會黎得易掌握,因為可以聽埋聲音既改變,
我記得當年自己整果個地盒試插個機頂盒,唔記得關電視一插入去個畫面當堂閃左一閃,嚇得我意謂"奶"左野添!哈哈!

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ykluk + 80 + 80 一定要加分
frankpoon + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

frankpoon 發表於 2017-7-1 11:07

另外想順便問 ...

其實你可以試下張條HDMI入面d錫紙卷都埋一齊,
駁埋入去個叉度睇睇都有冇唔同就知!
祇回應不推介!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

KING 發表於 2017-7-1 11:24
地盒要對應數碼調教,理論上要再大改變係比模擬難,當然玩DIY既精神就係勇於嘗試!
加銀線對影像當然係最 ...

King sir, 你意思做多條一樣的線插入av amp?
甘應該是插av amp的HDMI 輸入位input吧!
我諗是不能夠插HDMI output位吧!

黑鑽玩家

frankpoon 發表於 2017-7-1 23:45
King sir, 你意思做多條一樣的線插入av amp?
甘應該是插av amp的HDMI 輸入位input吧!
我諗是不能夠插HDM ...

Good Job!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2017-7-1 10:34

本人所有器材都用濾波拖板,

只要將拖板條總水線,

接駁去地盒,

效果會否有分別?
L G OLED 65E8P,PS Audio P 12,Zappiti Reference,Pioneer SC LX 904,Bladelius Thor MK 2,KEF Reference 201/2,KEF R200C,JBL Control 25-1,Audioforg AW25,J L Audio F 112!