設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Pioneer XDP-30R-B DAP及SATOLEX DH302-A1BS耳機

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
首先要講既係, 小弟對耳機/DAP之類既嘢係完全唔熟悉, 又唔多認真了解過既. 今次可能係小弟第一次喺耳機區出post...

話說小弟4月頭時, 同老婆去咗四國+大阪幾日抖抖, 咁去得大阪梗係會去電電街行吓, 不過又無錢又無咩目標, 咁啱老婆話想要買對bluetooth耳機, 咪同佢是旦搵間賣耳機既去試吓~ 日本就係有呢樣好, 幾十過百隻耳機放喺度任試, 就算未有demo既, 都可以搵職員叫佢開嚟試~ 呢種服務真係一流~!!

咁喺等老婆試耳機既時候, 小弟就見到呢隻啱啱出既Pioneer XDP-30R-B DAP, 本來都唔會有咩期望, 不過見佢幾平又新出仲有特價, 上76睇又有CHING買咗又話幾好咁, 仲平香港一大截, 咪試吓...

spec都係自己睇官網:
https://www.pioneerelectronics.c ... ion+Audio/XDP-30R-B

講真又唔係話好大驚喜, 有啲似之前人造木耳試過既pioneer N70咁上下聲底, 同樣新出既onkyo其實個bass仲大, 不過價錢上都多咗1/5, 咁計落2千幾又可以upscaling咪買嚟玩吓. {:9_407:}

試完Pioneer XDP-30R-B DAP, 見到有個counter, 有個好誠懇既日本sales叫我試吓啲耳機, 一個完全未聽過未見過既牌子 - SATOLEX, 本來都唔諗住理佢, 但佢大大隻字咁寫住"made in japan", 見老婆仲試緊, 咪坐低試吓~

小弟試咗2隻:

DH302-A1BS 真鍮タイプ - ¥8,995
http://satolex.jp/?page_id=679

DH310-A1SS TUBOMI STERLING SILVER - ¥22,680
http://satolex.jp/?page_id=701

試第一隻DH302-A1BS既時候, 小弟真係嚇咗跳~!! 呢隻大約6舊水既耳機, 竟然比得上小弟嗰對爛爛地既westone um3x, 人聲清晰唔濛, 用iphone6s試都覺得隔音幾好, 聲音都有分析又有少少甜, 真係估佢唔到~ {:9_433:}

轉另一隻佢話用鍍銀(925咋)線既DH310-A1SS TUBOMI STERLING SILVER, 小弟覺得反而無DH302-A1BS咁啱聽喎...

當然小弟都有叫老婆聽吓, 佢都話呢隻DH302-A1BS比起佢試過嗰啲bluetooth耳機好知幾多倍(佢好似試過有隻成2-3千港幣既). 既然係咁就唔好諗, 一於支持"made in japan", 買返對玩吓先~

呢個叫SATOLEX既牌子雖然真係未見過, 不過既然"耳聽為實", 又平又好聲就值得介紹比大家:

http://satolex.jp/

宜家, 小弟好耐都無試過返工聽歌, 就有咗呢個組合去聽喇~ 到今日大約3個月聽咗都有幾十至一百粒鐘, Pioneer XDP-30R-B DAP + SATOLEX DH302-A1BS呢個組合比初時都有變化, 分析力同平衡度都比初時好好多, 真心無入錯貨~

P.S. 其實都有小插曲, 話說小弟去試耳機嗰間原來係無退稅, 當然小弟咁貪心無可能唔揀退稅嘢, 所以買咗SATOLEX DH302-A1BS耳機後就走咗, 之後去返梅田yodobashi, 又有特價又有退稅仲有VISA 5% discount, 計埋大約$2,200-$2,300, 真係抵到不行鳥~!!

評分

參與人數 4威望 +28 金錢 +28 熱話 +100 收起 理由
terencelaw + 10 + 10 用家心得
joelcan + 10 + 10 精彩報告
245141525 + 100
hphp + 8 + 8 用家心得

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我有隻 S1, 可以同你交換一下!!!!

星級玩家

陸爺竟然過埋嚟DAP版玩, 大家有福啦!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2017-7-10 18:06
我有隻 S1, 可以同你交換一下!!!!

S1....咩嚟架....

3萬

白鑽玩家

ibo 發表於 2017-7-10 18:11
陸爺竟然過埋嚟DAP版玩, 大家有福啦!

唔好咁講, 小弟堅係買咗呢2隻嘢就算架喇, 唔會再追啲乜, 耳機嘢始終都唔係小弟注意既項目....

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

自己上網日馬買30-R只需$16xx

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 一定要加分

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

ip_csl 發表於 2017-7-11 16:11
自己上網日馬買30-R只需$16xx

係喎, 堅平~!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ONKYO親兄弟呀~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

ykluk 發表於 2017-7-10 18:25
唔好咁講, 小弟堅係買咗呢2隻嘢就算架喇, 唔會再追啲乜, 耳機嘢始終都唔係小弟注意既項目....  ...

你日日渣車邊有時間聽丫~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

我見唔同 pioneer website 寫 support 唔同 size tf card.

US - 256G
HK, JP - 200G