設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] Wilmer Workshop K2s Junior Power Cord ( Edit )

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

次旗艦 Wilmer Workshop K2s Junior Power Cord

在此之前, 小分在網上首次評論 Cliff Audio 電源線出街後,  被朋友問及有沒有比二千元的 Cliff Audio 高級但性價比又同樣高的電源線? 小弟直說當用在 DAC 或 CD Player 時, Cliff Audio 電源線有能力減低硬質的數碼味, 令聲音柔和悅耳, 音樂感提升,就算更加貴也不容易比 Cliff Audio 好。同年11月尾,馬爺送來一條他咱家 Wilmer Workshop 的二佬次旗艦 K2s Junior 電源線,我拿回家接駁到廿十萬的 Mark 哥 No.512開聲, 一種鮮明的樂器輪廓, 一種絕佳的樂器分隔度, 令我聽盡天下名線亦為之震驚 ...

這條 K2s Junior 是馬爺公司直接交我指定要我評論, 我問及馬爺價錢他連我有線在手也不知道,價錢更因線未上市而未定 ... 從外觀上看 K2s Junior 沒有大佬 K2s 粗壯( 通常高了型號都會在線身上粗壯了), 細心看反而比 CLiff Audio 還要幼一點,但卻更重手, 硬度亦較高, 兩個巨型的插頭仍然是這麼巨大誘人, 聽聞內裡有祕密技術。在全不知道其結構之前, 我反而沒有這麼大壓力,  而我亦以平常心去聽 K2s Junior 的聲音特性, 完全無去理會廠方會看的商業因素。最初我以一部 5i-10 DAC 去一試 K2s Junior, 播唱了幾張以樂器為主的錄音, 如前所述, 一經使用上 K2s Junior , 在大型古典曲目中的樂器分隔度有很明顯的改善, 第一號小提琴手和第二號的位置, 發燒範圍都有好很的分佈, 細節上是有一種很強的活力, 就連琴腔之餘韻殘響在比例上都拉長了, 厚度沒有刻意增加,只完全反映錄音中的原有厚度。都我改播西崎祟子和石信之的《流金歲月》SACD 內的《明月千里寄相思》時, 琴音之飲泣悲愴, 有貼身而致的傷痛感。
    我清楚知道 5i-10 的表現樂器是出色的表現, 但我另一部單體 SACD 機, Mark Levinson No.512,無論我轉用任何訊號線、電源線、釘腳, 對其音色之變化都不會很大, 因 No.512 在細緻上已做到很出色, 我把 K2s Junior 接在 No.512 是有點兒戲, 雖然我不知 K2s Junior 多少價值, 但馬爺的產品從來不是天價,用在廿萬的 No.512 處總感覺有點龍頭鼠尾... 播放無人不識的女聲天碟《Neon Angel》, 此碟從頭到尾都由口琴、低音大提琴結他伴著人聲, 當中穿插著小提琴演奏更是精彩絕倫, Nancy Bryan整體女聲靚得驚人, 但改以K2s Junior 供電後, Nancy Bryan的女聲腔音有特別細緻之表現,口水聲之變化亦聽得一清二楚, 樂器聲伴奏位置感立體, 雖然只是改善了一點, 但整體音樂活力有更強的吸引力 ( 注 : 強如 The One Power cord 用在 No.512 都是在動感和彈跳力又少許改良而已 )。

及後我再在 Melody Super 88、Playback Design MPS-5、ARC Ref.5 Pre.Amp等用上 K2s Junior, 音色上都有明顯的改善, 亦很能反映出器材間舷特性, 如果要小弟以價論聲, 我會覺得值8k至12k之間 !

IMG_2515.jpg IMG_2518.jpg IMG_2519.jpg IMG_2517.jpg IMG_2516.jpg IMG_2520.jpg IMG_2524.jpg IMG_2521.jpg IMG_2523.jpg IMG_2522.jpg
Jadis~

評分

參與人數 6威望 +60 收起 理由
itoy2008 + 10 精彩Report
obee + 10
minimoai + 10
leo25 + 10
KING + 10
Lester + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

在此之前, 小分在網上首次評論 Cliff Audio 電源線出街後, 被廠方問及因何使用PS Audio AC12、 The On ...
Jadis 發表於 2012-1-3 05:08

Jadis 大佬可吾可以講下呢對同普通版分別大吾大

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Good report!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

點解線身上印既係Wilmar Workshop 而唔係Cliff Audio? 唔通呢兩間係子母廠?

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都想問,會否呢條跟上一條比好唔同所以馬爺唔怕用自己個名?如果用自己個名為何仍然叫cliff audio?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# Jadis

呢條同K2s十分相似喎!會否同出一轍呢?
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  Jadis

呢條同K2s十分相似喎!會否同出一轍呢?
KING 發表於 2012-1-3 08:39

我都覺,會唔會有借線服務俾師兄們比比?

3萬

鑽石玩家

我都覺,會唔會有借線服務俾師兄們比比?
kenneth_obee 發表於 2012-1-3 09:07

咁要問問馬爺先知啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

銀級玩家

條茂利發緊夢呀!那星!倒米!害我未天光比 partner 打長途摷醒請我食超級魚蝦蟹大餐。。。。

Cliff Audio 得兩、三款產品係我間廠 ODM,包括團購果款。

而文中呢條線係 K2s Junior,但係比呀 J 茂利搞一搞,為免同 Cliff Audio 引起不必要誤會,正在考慮取消香港區銷售。

1萬

白鑽玩家

請問Cliff Audio PC 何處有售,請PM.