設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: zz9999

[藍光播放機] Oppo93 全區硬解 Mod Chip Kit

高級玩家

早幾曰至update 咗,而家用緊BDP9-60-1125B, 咁係新啲定係舊啲?
另外早前有Ching 教我用外掛中字 但係我連喺srtedit 都係亂碼,應該要點做呢?
同埋download 字幕時應該選邊個呢?
sony vw60 + grendview 90
oppo 93 +ps3
denon avc-a1hda
bryston 9bsst
mk s150

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

早幾曰至update 咗,而家用緊BDP9-60-1125B, 咁係新啲定係舊啲?
另外早前有Ching 教我用外掛中字 但係我連 ...
Civic99 發表於 2012-3-2 09:57

BDP9-60-1125B 應該 ok, 我都係用緊呢個
字幕亂碼, 會唔會係 GB / Big5 問題? 你試下o係 srtedit 用 GB -> Big5
有時間的話 lun 下 sam 兄個 oppo 分享 post, 好詳細介紹:
http://www.post76.com/discuss/vi ... page%3D1&page=1

至於 download 邊個字幕, 真係要撞手神, 或者參考下來源. 我通常揀由 bluray / dvd 抽取出黎果D
但琴晚睇打擂台, 條字幕時間軸左校右校都係唔夾, 結果冇用到.
呢樣都係外掛字幕其中一個缺點.

btw, 打擂台 真係好正!

高級玩家

我就係睇咗sam 兄個post 先知道原來睇碟都可以加字幕,但係攪咗我幾晚都唔得,睇嚟都要放棄!
等我試o下內置得唔得先!
sony vw60 + grendview 90
oppo 93 +ps3
denon avc-a1hda
bryston 9bsst
mk s150

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我就係睇咗sam 兄個post 先知道原來睇碟都可以加字幕,但係攪咗我幾晚都唔得,睇嚟都要放棄!
等我試o下內置得 ...
Civic99 發表於 2012-3-2 10:24

==> 睇睇我 下面的教學

==> 如果唔得, send 個 srt 字幕,  我幫你試試 !!

Note : Filename 太長 都 有機會 掛不到 字幕!!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

14) Oppo mkv File 外掛 Srt 中文字幕 教學 (Post#162)
http://www.post76.com/discuss/vi ... age%3D1&page=17

Oppo mkv File 外掛 Srt 中文字幕

1) 用軟件 SrtEdit 轉成 "ANSI code" srt 中文字幕

2) mkv File 與 srt File 名字相同 , 放在同一 Folder
e.g.
mkv file :  post_76.mkv
srt   file :  post_76.srt

3) Oppo Set-up Menu ==> Subtitle Language ==> Chinese

4) Oppo 搖控 按 Subtitle , 畫面會見到 "Subtitle Setting ", 自已試試 那個是  中文字幕 吧 !!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Oppo93 全區硬解 Mod Chip Kit

83用唔到外掛字幕,so sad。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

==> 睇睇我 下面的教學

==> 如果唔得, send 個 srt 字幕,  我幫你試試 !!

Note : Filename 太長 都 有 ...
samnet1 發表於 2012-3-2 12:26

補充少少, 如果係外掛字幕俾 BD, iso, bdmv

1> usb 手指開個 folder 叫 "sub"
2> 將個字幕檔 rename 做 "sub.srt", 放入 usb "sub" folder
3> play 碟, 用搖控 "subtitle" 鍵揀 "其他" , 就會 read usb 入面個字幕

鑽石玩家

兩位師兄真係有heart

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一齊share運費會唔會有得平啲?

新仔玩家

原來有啲甘野!受教

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章