設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kkchan1234

[討論] CD PLAYER 級數一問

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

講D唔講D........係咪想吊我引
攪到人家個心都亂埋
隔離.......係邊

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

不過玩CAS要d心機. 要rip碟, 要自己裝software.

我自己都有簡簡單單用eeepc做CAS+dac, 分析力的確好好, 好易已經羸2, 3k既cdp. 不過欠既就係味道, 就係要靠你部amp, speaker出番d味道.

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

不過玩CAS要d心機. 要rip碟, 要自己裝software.

我自己都有簡簡單單用eeepc做CAS+dac, 分析力的確好好, 好易已經羸2, 3k既cdp. 不過欠既就係味道, 就係要靠你部amp, speaker出番d味道. ...
radhk 發表於 2009-4-1 00:15

因我平時都係用電腦駁606聽歌,好少聽CD,因一隻碟又唔係隻隻啱聽,要成日換碟好麻順,聽歌我要求好低MP3檔我都接受,有時嫌煩直出電腦喇叭,如果用千幾蚊有咁大改善,我覺得已經賺晒。

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

加解碼器真是會重好聲, 之前有毒友借chord dac64 比我玩,而我用sony dvd(ns-915) play Coaxial接去dac出來個效果比我部arcam cd72好好多
chord dac64
http://www.petertyson.co.uk/ebuttonz/ebz_product_ ...
hintel 發表於 2009-3-31 21:08

部 CHORD DAC64 係 ok 既,我之前都用過 ,但一拍部 Weiss ,部 DAC64 可以行街

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

師兄, 你用開電腦聽歌, 你用千零蚊買 EMU-0404仲好, 好過買部千零既cd機. 雖然我無聽過, 但見人用佢加落CAS度既comments, 應該有幾千蚊cd機既級數.

P.S. 你過隔離search下.

http://images.americas.creative.c ...
radhk 發表於 2009-3-31 23:49

好似幾正咁喎~

download manuals
http://www.emu.com/support/files/download.asp?centric=1004

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

部 CHORD DAC64 係 ok 既,我之前都用過 ,但一拍部 Weiss ,部 DAC64 可以行街
Roy 發表於 2009-4-1 00:33

Weiss DAC 音響世界一分錢一分貨

進階玩家

如果不一定要有SACD function.
可以有好多選擇.
NAD, Cambridge, Yamaha, 馬仔, ONIX, Arcam...

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

睇完呢個post,我再聽真D屋企幾部DVD PLAYER放CD、MP3既聲,真係好雞吓....,有D音仲會折折地添,用電腦出D聲仲好過佢,但放番DVD時,D聲又可以好靚吓喎,其實係咩原因呢?

我冇CD PLAYER,所以未比較到,而家真係有D心思思,想搵部CD PLAYER玩吓~~~

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇完呢個post,我再聽真D屋企幾部DVD PLAYER放CD、MP3既聲,真係好雞吓....,有D音仲會折折地添,用電腦出D聲仲好過佢,但放番DVD時,D聲又可以好靚吓喎,其實係咩原因呢?

我冇CD PLAYER,所以未比較到,而家真係 ...
ssss41357 發表於 3-4-2009 20:19

收到kk兄pm,原來CD5003都唔駛二千,真係有得諗!
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......