設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: maner394

[重低音] 香港SUNFIRE代理處事手法(終於還我公道)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我會以
"第一次覆我時無講火牛有問題,我有理由相信係你係第一次覆我同第二次覆我期間整壞左我部機隻牛,現在我要求賠償,1. 賠償我的買貨價, 2. 賠償一部全新機,你有權係我第一次查問時提出可能火牛都有壞,要更長時間查核,但無理由係我查問第二次時才說我有其它問題!"

P.S.: 寫比總公司相信會比較易搞d,好多同保養有關的野,我都係同香港講來都怎用,最後同總公司投訴先解決到!

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

我會以
"第一次覆我時無講火牛有問題,我有理由相信係你係第一次覆我同第二次覆我期間整壞左我部機隻牛,現在我要求賠償,1. 賠償我的買貨價, 2. 賠償一部全新機,你有權係我第一次查問時提出可能火牛都有壞,要更 ...
阿定 發表於 2009-4-3 12:23

同意阿定兄說法, 好多時都要去總公司投訴香港代理先行動, 好像我個benq 24" mon有問題打去香港代理(佢地同我玩太極 ), 之後send e-mail去台灣benq總公司投訴, 第2日香港代理主動打電話比我安排換mon而且佢地拿到我家換,不用我出門

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

好毒

即食麵 發表於 2009-4-3 08:58

你班友咪踢爆啦....

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

所以香港啲生意佬就係咁衰,同外國比真係差好遠,就算買佐野唔要,問都唔問就可以退錢。
CD Transport CEC TL-1x PC Vagra
DIY DSD Decoder USB cable ATLAS
HP54L mini server BandRex Cat6 UTP
DAC Tri-Vista 21 PC Gutwire Powerclef C
Pre-amp ARC

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

同意阿定兄說法, 好多時都要去總公司投訴香港代理先行動, 好像我個benq 24" mon有問題打去香港代理(佢地同我玩太極 ), 之後send e-mail去台灣benq總公司投訴, 第2日香港代理主動打電話比我安排換mon而且 ...
hintel 發表於 2009-4-3 12:29

我試過投訴AMD,話說我粒 CPU 燒左,帶去代理整,我去之前打電話問要帶咩去,佢就話帶粒CPU同單就可以,上到去先話要帶埋果原裝風扇上去,我已經想鬧人,咁我話可唔可以整好左,有貨換果日我再帶風扇得唔得,我頂佢竟然話要番呢個model要等三個月以上,問我比錢Upgrade要第二粒有無問題,仲要果Upgrade價同街價差無幾,比佢點左我幾個鐘上佢到,局比錢佢買新CPU,仲要賤到比新CPU果風扇佢唔得,一係補多50,一係我再去多次,Poor Guy 我豪比佢,比錢叫佢開單,然後投訴信連單 Send 比 AMD US,人地 AMD US果邊第二日覆Email叫我留電話比佢地,第三日星加波長途打來,但我講英文一般,第四日換左個AMD HK的經理打比我,話佢地會跟進,話錢就比唔得番我,因為開唔到數,不過可以送番粒新Model 的CPU比我,我話唔駛,送比我又要買過塊Motherboard,而且我目標唔係錢,唔係要著數,係要道理,咁佢話呢個問題會放去下次代理續期時討論,話一定會比番果交代我,然後過左一排,當我都唔記得有呢件事時,AMD HK果位經理又比左果電話我,話果間代理係 X月X日開始唔會再代理AMD的產品,已經Bad List左,如果我粒Trade-in CPU有咩問題,可以直接打比佢地做番保養!

呢d先叫做野!

進階玩家

send email 去總公司投訢一定有效,
如果唔係啊豬啊狗都可以做得代理.

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

進展係:括緊部新十仔!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

多謝各位關心
3/4代理打比我,佈價$1500,我跟手就用阿定哥所教剷佢,佢都堅持話師父話人為就係人為,如果唔信你可攞出去維修,再唔係寄番原厰整,我當時好慶,忍...我話如果有保養都要自已整,咁我洗咩買行貨,咁我買水貨好過喇,佢話買行貨唔包人為損壞,重話叫咗稍後師父聯絡我,見同佢抝都無謂,為有收線。
晚上9點到,師父打比我,我問佢點解第一次report沒佈告火牛壞,佢好有禮貌解釋話,第一次發現有粒X明顯燒咗,但其他部分冇明顯損壞,當新零件換上後,發現都不能着機,再檢查才發現火牛燒咗,咁我又用阿定哥所教剷佢,佢話我太心急摧促進展,所以才有兩個佈告,我話唔關我事,係你D同事話覆我幾時知才致電詢問,師父即時向我道歉,說咁就係公司不對,佢重話係唔係人為,公司都唔包功放同外殼保養,保養証已經寫明,我就話:你公司D同事話人為先唔包點做野嫁?佢話:對唔住,其實出面D音響代理保養都係唔包功放同外殼,咁我話如果整完火牛,你又話比我聽又要整其他,咁點算先?佢話如果係公可保養內的零件係免費,咁我話:依家話咩都無用,你整完先再report比我知喇!
照片 006.jpg

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

send定email去總公司啦

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

send定email去總公司啦
avmilk 發表於 2009-4-5 01:12

寫緊