設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[家訪討論] [Post76 官方家訪] nicknick兄的為音樂而生的示範影院

進階玩家

Nick's speakers are terrific and the hifi setup (old one) is already very good (9 streets far ahead of mine). Hard to imagine how wonderful the sound is now after significant upgrade.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

真係好多謝小瑟大王、九爺同六爺黎到寒舍,早知會影相的話我執下屋先啦立立亂呀!

我諗我同小瑟兄有同 ...
nicknick 發表於 2012-5-8 00:07

nick兄果然講出咗我地"家訪組"去各ching屋企家訪既最主要目的....就係"玩"~~~!!! {:9_407:}
器材架生既嘢, 天下間實在係太多選擇, 而又因為金錢, 地方, 喜好等等都會有唔同既配撘出現, 至於咩叫係"好"小弟真係唔識答, 不過來來去去都係為咗一個"玩"字, 係享受, 係比自己一個觀能上滿足既感覺, 所以我唔會都無銀買nick兄推介既dCS sacd player, 都只係用返小弟雞到無倫, 加埋都只係2雞嘢電腦spk組合聽歌算數~~!! 當然最主要原因係無銀用...
其實小弟今次去最主要係3個目的, 第一係睇吓玩咗cas好耐既nick兄究竟點set架生, 可以作為參考之用, 不過我想提返各位, nick兄用緊既應該係sonice amarra full, 而佢用macbook pro係因為佢試過用mac mini, mac air同apple tv等等, 竟然係覺得用macbook pro既ssd harddisk係最好聲~~!!
第二個目的就係睇吓佢對spk, nick兄拆咗個分音出嚟, 先分音後入後級, 嗰種力求完美既玩樂態度真係令小弟敬配~~!! 而全套7.1組合出嚟既聲無論係av, play sacd定cas都係十分之正~~!! 不過九爺對金耳朵真係勁, 仲可以比佢聽到啲嘢去建議nick兄執少少位....
第三個目的咪就係知道nick兄除咗牆蘇之外無乜玩電, 梗係拎少少嘢嚟毒吓佢啦, 雖然小弟既cheap線係雞啲, 估唔到去到呢個組合都仍然有所提升, 睇嚟nick兄都有嘢諗, 想幫手整線小弟可以幫手, 整條aet sin就更加無得頂啦~~!!

最後多謝nick兄介紹咗啲碟比小弟, 又比啲毒物毒到一陣陣....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
rlwk2009 + 10
小瑟 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 32# ykluk

不過就真係估唔到陸師兄原來咁有型

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  ykluk

ropresident 發表於 2012-5-8 10:26

我老婆話我宜家個樣最樣衰最"佬"喎反而....{:9_433:} 其實有好多post76活動相都有見到我架, 不過無specific話係我啫....{:9_431:}

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 34# ykluk

上次同陸師兄你綠慳一面, 可惜可惜~~~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

nick兄果然講出咗我地"家訪組"去各ching屋企家訪既最主要目的....就係"玩"~~~!!!  
器材架生既 ...
ykluk 發表於 2012-5-8 10:06

喂...你講開, 你果條野, 我都真係想整條, 不過唔係依家, 等你得嫻D先!!!!
太迷人了!!!!!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

實在係太迷人鳥...{:9_428:}
唔需要人有我有...觀賞都係一種享受{:9_429:}

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

傳說中的水管@@
鐵心心 發表於 2012-5-8 09:55

用完記得沖廁!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

3萬

白鑽玩家

回復  ykluk

上次同陸師兄你綠慳一面, 可惜可惜~~~
ropresident 發表於 2012-5-8 10:41

下次你收到貨後交收咪見到我囉~~~或者搵日我上你屋企做家訪呢~~!! {:9_407:}

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  ykluk

ropresident 發表於 2012-5-8 10:26

超有型靚仔!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F