設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jadis

[CAS音響] ASUS Xonar Essence One

銀級玩家

咁應該訂幾多粒opa-2,咁lme47920,在那裏買呢
fatboy02 發表於 2012-7-23 20:49

4 粒 OPA-2

http://hk.element14.com/national ... hz-dip-8/dp/1694587

http://hk.element14.com/national ... -to-99-8/dp/1694075

銀級玩家

因為我對Opamps 配搭唔熟,所以想問下用咩opamps 好?

謝謝
dannymak 發表於 2012-7-23 14:37

你跟左個圖試左先。

銀級玩家

想問下如果呢部同NUFORCE ICON HDP 比較呢?
響第二度見有人推薦用HDP推HD600都可以有番咁上下
小弟想4K以下買SET野接PC and/or DX100推HD600(或同級舊四王,未選定),推吾盡100%都可以有70-80%就好,之後一路儲錢一路學多D野先再試毒玩opamp玩線玩貴野

銀級玩家

想問下如果呢部同NUFORCE ICON HDP 比較呢?
響第二度見有人推薦用HDP推HD600都可以有番咁上下
小弟想4K以下 ...
zero981210 發表於 2012-7-25 02:45

DX100 一部搞掂哂啦!

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有個LOW B 問題
其實ASUS ESSENCE ONE DAC 同 佢張STX SOUNDCARD以CAS來說有什麼互相不能取代的功能?

STX SOUNDCARD, 已有DAC, 都有OPTICAL OUTPUT
ESSENCE ONE, 當然要用ONBOARD SOUNDCARD.
但大家都要加AMP先得.

咁其實在CAS, 只要二選一,但在SOUND QUALITY有分別?

OR 可兩樣一齊用?咁就唔需要用ONBOARD SOUNDCARD?

THANKS A LOT

鉑金玩家

你跟左個圖試左先。
Wilmer威馬 發表於 2012-7-24 21:39

我想知如果跟圖係咩聲低?

因為2粒Muse 都成千元。

不想徒錢

謝謝

銀級玩家

我想知如果跟圖係咩聲低?

因為2粒Muse 都成千元。

不想徒錢

謝謝 ...
dannymak 發表於 2012-7-25 11:02

你仲用緊原裝 opamp,無論你想 d 聲點變又或想唔想哂錢,求其換一 part 都已經有翻天咁大變化,等如你揸開 Honda 仔、幻想揸 Benz,但係依家只不過比部 Audi 你體驗下,就算比唔上 Benz,你一樣會爽死。

但係,你只係「幻想」揸 Benz,啱唔啱揸,未知!

你係驚 o既,一係清一色全部換哂 LME49720 先,一來 LME49720 普通裝唔貴,二來一定比原裝 opamp 多 d 空氣感,音場廣闊 d,但係就淡口 d 冇乜味。

銀級玩家

有個LOW B 問題
其實ASUS ESSENCE ONE DAC 同 佢張STX SOUNDCARD以CAS來說有什麼互相不能取代的功能?

STX  ...
donald123 發表於 2012-7-25 10:38

冇話取唔取代,除左功能性(平衡輸出、headphone amp、升頻),就係講音質,有要求一定唔係用 soundcard,剩係電源方面 o既 factor,機內一定差過機外,如果話聽唔聽得出,呢樣要問你自己有咩要求,等如有 d 人食得飽就算、有 d 人食味道、有 d 人食地方/service,CAS 有人玩方便、有人玩 C/P 值、有人玩母带 quality,如果你玩方便同 C/P 值,就一定唔洗諗 Essence One。

By the way, Essence one 有 24/192 USB,唔洗 onboard soundcard。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 78# Wilmer威馬

By the way, Essence one 有 24/192 USB,唔洗 onboard soundcard。

即係ESSENCE ONE 做賣SOUNDCARD?

THANKS

銀級玩家

回復  Wilmer威馬

即係ESSENCE ONE  ...
donald123 發表於 2012-7-25 11:50

yes