設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大佬John

[製作/教學] 五星物語 Volks SAV Bang Doll 破烈の人形 破裂人偶 進度

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

繼續補折角邊位、收縮
淺色係補左

折邊補CA+粉, 角位補膠

之前刻果條線, 睇睇下都係唔正, 填返再刻
同埋條邊再補返齋D直D

對稱... 呢度睇顏色岩蠶左D

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

JOHN 兄所以呢. 要認真執一件件, 非只單純執分模線去完成了事
當有追求平面的要求, 角位的尖, 便極花時間
此部份都未計 set 件自然與否,
所以我成日都講平平凡凡 4平8穩, 尖既尖 , 平既平, 圓既圓, 樣樣野交代清楚
只係打磨已見很辛酸
當然以上 apply 所有 gundam件是無問題, 但 5星要有小小技巧上既修正, 因為佢真係有d 曲面, 同"特"/"book"面
我覺得如以 gundam format , 西生既件較近, 因樣樣都好利, wsc , volks較中性

所以我一向都不肖以強陰影遮掩不夠平面的打磨, 以影相角度/技巧去掩飾set件唔好同干擾視覺
尤以圓手指打磨任何角位都圓左, 噴大量光油=滑. 還說教及講自己先係受害者.. 真係唔識講

我人已老, 已經懶散很多, 所有見不到光的地方都不作細磨, 以前真個個位都攪下

我係過幾日係我果開post, 攪下自己有mood 既 wsc 件,. 有吉就來指教一番

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

mtvbb 發表於 2013-2-8 15:25
JOHN 兄所以呢. 要認真執一件件, 非只單純執分模線去完成了事
當有追求平面的要求, 角位的尖, 便極花時間
...

好呀, 一個人砌好悶

我係第二D場合講過類似, 好多七日鮮、代工 都係清左水口分模線就上色... 砌成出黎就好似一件"上左色既首辦件" 而唔係一件模型, 睇得到首辦倒出來果D痕跡...

我自己都仲學緊, 如果你唔講我原先都唔留意... 依家好怕做得over左或者唔足

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

大佬John 發表於 2013-2-8 21:38
好呀, 一個人砌好悶

我係第二D場合講過類似, 好多七日鮮、代工 都係清左水口分模線就上色... 砌成出黎就 ...

JOHN 兄, 當你好似咁樣去打磨, 你就先會感受到, 原型師既能力同魅力
有時OVER唔OVER, 我有DD覺得係出來既效果, 不同時候, 不同領會

三潮玩家

mtvbb 發表於 2013-2-9 00:58
JOHN 兄, 當你好似咁樣去打磨, 你就先會感受到, 原型師既能力同魅力
有時OVER唔OVER, 我有DD覺得係出來既 ...

呢幾日掛住磨 冇影相, 正話R出來影幾張
我曾經天真以為有唔駛點執既'靚'翻件, 用艇仔推幾下, 每一件有平面既, 中間都係凹入去, 角又圓

黑鑽玩家

大佬John 發表於 2013-2-9 01:38
我曾經天真以為有唔駛點執既'靚'翻件, 用艇仔推幾下, 每一件有平 ...

可能應該咁講

好多人唔會(/唔識)砌, 格住個膠袋見有鉛筆線, / 分模線小就當晒好野
仲要推祟備至, 最慘新一輩, 個個睇 INFO 大

我見大陸大把膠手, 執小松原, WSC, WAVE, 件就媽媽聲, 又話多LOAN, , 又物物原件唔得
連最基本人地為左件小變型, 圓既出得買, 平既平, 去用離心機出.但有聚泡問題
究竟邊樣先重要

如以原型師角度, 當然係用還原原型為首.

黑鑽玩家

大佬John 發表於 2013-2-9 01:38
我曾經天真以為有唔駛點執既'靚'翻件, 用艇仔推幾下, 每一件有平 ...

最尾果張內角位無尖到........唉..

比個FD 既你睇

黑鑽玩家

FYI
腰究竟要唔要下下都雕
當然你要經過呢個過程, 先學會取捨.

http://www.a-fastrun.com/wharez01.htm

三潮玩家

mtvbb 發表於 2013-2-9 02:22
最尾果張內角位無尖到........唉..

比個FD 既你睇

邊度, 有時自己睇唔到...

黑鑽玩家

大佬John 發表於 2013-2-9 02:51
邊度, 有時自己睇唔到...

你睇返佢同一位置, 既手甲, 起角的, 你的未夠尖角

GK 打磨上最煩既係, 想平又想尖又要圓, 但CAST太易磨走, 故要勁小心