設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ewartuen

[請教] 新居影音配置

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最終都換左100吋, 希望唔會睇到暈低call白車啦, 見到只係差1200蚊又好似好抵咁, 所以都係受唔住引誘

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

100吋 恭喜

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我既影音之路又行前一小步啦, 尋日去左阿2買左三叔LED TV, 見佢個promote就黎完, 買住先等佢下個月送貨, 另外試埋Sunfire既woofer, 我睇EQ10應該都走唔甩, 因為佢同MK一樣營造氣氛同包圍感都唔錯, 不過當然無MK咁快狠準啦, 但睇返佢個size又真係的式, 其實我真係好like MK, 但價錢太貴了吧!

P.S.:  So far試過呢兩隻woofer唔知係咪因為去到既低頻夠低, D毛孔會好不其然地產生共鳴, 唔知係我敏感, 還是大家都係咁既呢?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

直上EQ12啦!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

100吋 恭喜
bt1000bt 發表於 2009-7-20 10:13

100吋 恭喜 X 2
我都好想用到 100" 可惜唔夠位 ~

銀級玩家

尋日終於去左得髮試完隻威力登Ultra 1000, 真係唔怪得咁多ching推威力登, 價錢同size外型都唔錯, 雖然無可能做到好似MK那種, 但個size絕對更加受香港家庭環境歡迎, 睇黎呢個會成為我既心水之subwoofer!, DD同佢唔知差幾遠呢?

銀級玩家

全屋鋪左Gotham 50150之後, 今朝我去左MK入哂成套Dali Ikon, front speaker: Ikon 6, front height and surround speaker: Ikon on wall, Center speaker: Ikon Vokal 2,  原本入埋Yamaha 3900, but no stock, 佢仲試埋PSB subwoofer, 不過我覺得好似麻麻地, 效果唔夠Sunfire, 速度又唔似V記! 唔知係咪未set好所以咁啦!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

全屋鋪左Gotham 50150之後, 今朝我去左MK入哂成套Dali Ikon, front speaker: Ikon 6, front height and surround speaker: Ikon on wall, Center speaker: Ikon Vokal 2,  原本入埋Yamaha 3900, but no stock, 佢仲 ...
ewartuen 發表於 2009-8-24 15:02

正, 有排玩

銀級玩家

都已經一段長時間無update呢個post啦, 入左黎住成四個月囉, 一直就只係裝左隻幕, 之後就一路等等等等新model既amp同projector出, 因為我放projector個櫃限制左我買機既選擇(個設計C做得太窄), 其間只係得三洋既Z3000同JVC 350算係放得落, 咁早幾日就走去尋找350既足跡啦(特別鳴謝Ryan同canon兩位仙人指路), 知道佢已經無再出, 水貨就見有但行貨就難找(鑑於兩位既提點, 我更加肴底唔敢入水貨), 其間意外地知道三洋Z3000做緊promote, 扣埋贈品, 萬五鬆D有交易, 咁我就一時心郁買左啦, 其實半年前都已經試過佢架啦, 當時感覺佢畫面好flat, 無乜立體感, 仲諗住一定扑Sony HW10, 點知側面出線, 令我完全打消念頭, 一心等Sanyo下代啦, 仲大穫成間被樂聲買起左, 有新Panel都似乎出機無望, 講返尋晚試完出黎第一個感覺啦, 放心哂, 之前成日驚觀賞距離11'睇100"會好大, 又唔過份喎, 仲好似好fit添, 但就好似高左少少(幕底離地3'), 不過要搵日睇完成套戲先有定案, 再唔係就sofa放腳, 訓後少少睇, 扮哂star suite咁, 應該都ok掛, 好好好, 到返主菜啦, 唔知係阿Q精神, 還是setting唔同, 畫質同色水都唔差喎, 記得之前添置度試, D色淡淡地無Sony咁sharp同鮮, 但觀乎尋晚我用電腦播片既畫面都真係完全收貨, 感覺同bluray機睇都好似差唔多, 色唔鮮但都算濃, 等我呢幾日試下用PS3比較下就更清楚, 到Z7到左再駁相信仲有發展空間, D相就咁用機仔加防手震影既, 等我遲D執好野落腳架再影多D俾大家睇下!

P.S.: 不過成晚最精彩係我老細話, 嘩超正呀, 吸血鬼個男仔超型仔呀, 放咁大, 玩QQ爽爆呀!!

評分

參與人數 9威望 +55 收起 理由
micma + 4
chhanthony + 2
timmywan + 10
ryanenen + 6
sk555 + 8
marcobb + 5 精品文章
hkp1196 + 8
qq1122yq + 6
djaddy + 6

查看全部評分

Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

哈哈...女人就係咁....