設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jessica

[喇叭組合] MK or M&K Speaker 吹雞!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  鐵心心

我只係用M&K既十仔。用過幾隻牌子,暫時對M&K最滿意。

......好想試SVS 同 JL。 ...
wallwong 發表於 2011-2-10 20:12

JL

你隻十仔SET到係打心口定其他口味?
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁我都分享吓先!
睇戲冇投訴!聲歌就......
Vader 發表於 2011-2-10 20:34

聲歌好講調音功力
我對750,聽歌個人聲已經玩到深到串左部TV入左牆入面,
背樂已經串左牆係隔黎房
(其實睇戲都已經係音場同離箱玩到隔黎房,以前極限玩到牆表面,E家有突破,串左牆)
我夢想可以玩到睇BD個音場可以還原到班樂隊出黎,好似2CH HIFI咁,不過應該係冇可能
不過對750仲未玩殘,我估仲可以再好,我要再諗諗計
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 143# 鐵心心

究竟可以點玩?
之前貪平入左9500用部608聽歌都唔錯!
宜家用部73一聽歌就想息機!

1萬

鉑金玩家

回復  鐵心心

究竟可以點玩?
之前貪平入左9500用部608聽歌都唔錯!
宜家用部73一聽歌就想息機! ...
Vader 發表於 2011-2-10 20:58

玩聽歌/HIFI係玩調音

我起初都完全唔聽得的
記得果時剛換750
我只覺得清楚過之前對喇叭少少
當然係新喇叭未RUN IN啦
又過左段時間
佢開始睇戲有一兩下音效比到我有真實(呃到我)的感覺
果時已經好開心
之後又換喇叭線,又好左
又換電源線,又好左
又換AV AMP,又好左
又換HIFI架.........又換電源等等
最後D野定晒後就開始調音,
用不同方法SET個高中低頻
750的中音薄同低頻少係我果時要改善的目標
我用左線,釘,喇叭線去就
搞左半年聽CD都叫聽得下,唔會一聽就息機,
不過人係貪心的
我又開始要玩高少少要求
想有音場,想離箱,又玩定位
之後又搞左好耐,
又加後級又SET
都叫做OK,有D效果,聽CD都唔差,我也成日聽CD多

過到現在,近E半年我就摩下機,摩下喇叭去改善同去突破下個效果,
事實上係突破到的,分離度,分析力,質感,密度係可以更出色
現在唔敢叫比人家的2CH效果好,但都拍得住一般的HIFI

我自己會玩到部機再上唔到先會換新機,咁唔會迷失,不過好花心機時間
以上是我玩聽CD的小心得,睇戲方面心得我就唔講了

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

我想講"平衡"這兩隻字係十分重要,很難玩,很易迷失

如何叫"平衡"大家自己參透一下
我自己會想為是真實和還原

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 145# 鐵心心

我都好有興趣研究下,但唔知從何入手!
最多都係將隻喇叭擺前擺後,toe in toe out !
點解唔講埋睇戲?
呢幾日試緊對後置+-1db !

1萬

鉑金玩家

回復  鐵心心

...
Vader 發表於 2011-2-10 21:28

調音非一朝一夕,
慢慢來,多聽多學多試
有時覺得套器材唔得之前,
先問自己係自己唔得定器材唔得
Vader兄,遲D有機會黎你度大家交流下^^

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

回復  鐵心心

...
Vader 發表於 2011-2-10 21:28

講睇戲心得好長....唔想打字

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

回復 149# 鐵心心

話時話,n年前有舊野叫SRS,有冇玩過?以前覺得用黎聽歌都ok!唔知丟左未!返娘家抄吓!

1萬

鉑金玩家

回復  鐵心心

話時話,n年前有舊野叫SRS,有冇玩過?以前覺得用黎聽歌都ok!唔知丟左未!返娘家抄吓! ...
Vader 發表於 2011-2-10 22:19

SRS??牌子

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?