設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Einstein

Einstein 愛因斯坦的 Lafiteone 灌沙線

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Testing report:
For BDP, CDP 效果正到無論...{:1_337:}  贏曬我d $150-200ft 的線   

交流下先, 黃色鯊魚戰衣, 係比BDP or CDP用, 線芯係用1.5mm鈍銅單支, 6.5ft, 而家20mm粗,
要同我d 200/ft 的線效果比...

籃色灌沙線, 係比int Amp, AV amp or subwoofer 用, 線芯係用4mm鈍銅單支防火線, 6.5ft, 而家25mm粗, big win 我係Aet HCR EVO(150/ft) 要同我d 500/ft 的線效果比...

成本好平$300up, 我d都係成本$500 + 3hours (秋記10分鐘手工收$100), 不過原廠灌沙線最平一萬幾千至天價, 而家冇幾k廠線都冇得同 lafiteone 黃色鯊魚戰衣比...
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

星級玩家

#302.... 真係點劏得落手呢...!!! $190/呎!!!!
我諗我有的話都會玩一排先再玩沙...

想搵條平平地既線玩灌沙, 大家有咩好推介呢? 其實我有諗唔知belden 83803 灌沙後唔知會變咩聲...

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

35# darkscott

我已玩左#302一排la, 但都唔捨得玩沙...

belden 83803 very OK for 灌沙...go go go...
研究-係我終生興趣
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

星級玩家

35# darkscott

我已玩左#302一排la, 但都唔捨得玩沙...

belden 83803 very OK for 灌沙...go go go...
Einstein 發表於 2009-8-8 20:43

無計啦.... 手上最貴已經係呢條.....@_@
其實想搵D 單支銅既線試下, 但又唔想太貴.... 又搵唔到邊隻叫好D... 83803 一條線有七支銅, 夠力水, 所以我幾想試下....

鉑金玩家

我連d 字mark都跟返位, 跟返紋ka...

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

手工一流
好好有心機呀
想問下d靚鋼沙邊到買同價錢?thanks
Vinyl & MQA Enthusia
11.2 channels surrender

鉑金玩家

39# raymondcch
新填地/登打士 保x $95/5lb
研究-係我終生興趣

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

39# raymondcch
新填地/登打士 保x $95/5lb
Einstein 發表於 2009-8-9 11:12

明天去睇睇!!!!!!
Denon 4308
Panasonic TH-P50VT30H
Sony  PS3
Oppo 95
Pioneer BDP-05FD
Mirage Omni 150, Omni C-15, Prestige
Energy S8.3
Sound Master 18.3 + WLM Diva

進階玩家

好正啊

鉑金玩家

一個很好的師兄分享:

其實要先睇下有無shielding先
我地以前做過測試
高質線芯不宜迫太實, 需透氣

有人將装修佬線或平線套落銅喉或冷氣豬腸
效果ok, 減震和靜左

而我地但用在一些好的shielding的線材上
就好明顯 cut左d高音, 即是太多 shielding 效應
靜d並不代表好聲左, 可能係cut左野...焗住高音

我試左提出後....佢地個個才聽得出, 係邊個部份出左問題
最後有靚 shielding的都紛紛拆番哂d管....

多看正反兩面的評價再決定

灌沙係某d組合或情況有作用, 但不代表全部灌沙就好
不然灌沙就變成所有牌子的必要結構了, 是不?
研究-係我終生興趣