設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[高清播放器] Popcorn Hour C200 (已加相@p11)(2009.12.22)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

57# chhanthony

因用同一粒 Sigma chipset,
咁 N3 都有機會有相同問題喎

其實應不難解決,
只要 ignore 咗 PiP 條 track 就得,
Sigma 8634/5 chipset 播放單 m2ts file 都係咁做 ...
ikkjr 發表於 2009-12-16 11:12

真係唔知幾時先解決到

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

61# rx79g

到時咪話呢部係新版Wii囉, 老細見有得玩一定無投訴, 不過我尋日出左真Wii啦!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

61# rx79g

到時咪話呢部係新版Wii囉, 老細見有得玩一定無投訴, 不過我尋日出左真Wii啦!
ewartuen 發表於 2009-12-16 12:19

...我上年"送"咗wii比我老婆...

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

65# rx79g

咁你今年仲諗住用呢招, 送死呀!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

暫時部C200比我嘅感覺係差O左,
而係可能我用慣O左TviX
感覺上C200好多細微O野唔user friendly
攪到好多O野都好似唔太得心應手
而loading方面除O左開機比TviX快,
其他都比TviX慢
睇BDMV時TviX可以用"Menu"鍵直飛去BD Main Menu
但C-200要硬食晒O的warning 同 Trialer(個Trialer重要係無聲),
呢點真係似足Blu-ray Player
而TviX亦無BD region限制, even佢話你唔O岩區都好
只要一按"Menu"鍵, 又係直飛main menu
而C-200呢就會話我唔O岩region,
要我入去setting 改, 重要改得五次
另外resolution even 揀O左"Auto"都好
但佢係都要將佢set做你個display嘅resolution
如果好似我咁今次用1080P開機咁下次我用720P display時
佢會出唔到畫面
而network sharing 佢個software MyiHome亦無TviX嘅netshare咁簡單直接
而且現時用MyiHome share MKV係出唔到字幕, 要用Samba 先得
介面方面, 我鍾意玩Posters Wall, TviX 加 Moive Gui可以好簡單咁用手動自己做Movies Juke Box
而NMT最多人用嘅係YAMJ嚟做Movies Juke box, 佢個功能好強大, 好多資料, 係Movie Gui做唔到
但我就set O左成兩晚都未玩得掂(但HK好多人都識玩)
可以話用NMT係要求對電腦嘅知識要多O的, 而佢又O係HK無乜人用,所以好多時要去外國forum揾料
但如果玩得好, O係功能上(暫時)係O的大陸機唔可以比美

總結: 暫時嚟講, 如果你只係買嚟睇下戲, 而O的file多數係, mkv, bdmv, mov, avi, mp4, m2ts同ts,
鍾意儲原盤, 但又唔介意睇BDMV時有無BD main menu, 咁TviX M6500A真係最強嘅一部
佢真正suppoprt playlist唔只係揾最大個m2ts file嚟播,
睇無BD-J嘅BDMV出到同BD Menu, 睇演唱會揀歌無問題
可以玩movies juke box揀戲睇時成個posters wall
network睇mkv一O的問題都無

P.S. 我只係一位用家, 無生產或代理任何影音產品

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
micma + 8
wildwolf007 + 2
tontontony + 10
sayye@h + 4 好詳細

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

諗住買BD Rom畀C200嘅朋友要留意下

from HD Club

http://www.hd.club.tw/viewthread ... muid=5875#pid347889

一般bd player都是用BD loader. 他們用的應該是TYPE A的KEY不需更新.

像爆米花C200這種使用一般PC用的BD ROM drive, 是採用TYPE C的KEY, 需每18個月更新一次.

大家購買前最好弄清楚, 免得多花很多錢買到的號稱藍光機只能播一年正版片就殘廢了.

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

67# chhanthony
希望你遲d用慣左會冇事啦

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

67# chhanthony
唔該晒chhanthony兄,做左咁詳細0既報告.
睇完個報告對我呢d想換機0既人呢講真係好重要,知道有咩問題係到,
睇呢要出機都係要等多一排.

1萬

白鑽玩家

還有某些AACS KEY是有時限性的,像爆米花C200每18個月韌體就要更新一次否則就不能看新出的藍光片.天知道那些山寨藍光機附的AACS KEY的有無時限或時限是多久. 如有時限但廠商不按時提供韌體更新(或廠商倒了),不用別人抓KEY就會自動失效了.

爆米花說他們會在C200停產後繼續提供C200 5年的韌體更新(如沒倒的話).也就是說停產5年後,C200也不能看正版藍光片了.

1萬

白鑽玩家

諗住買BD Rom畀C200嘅朋友要留意下

http://www.hd.club.tw/viewthread ... muid=5875#pid347889

一般bd player都是用BD loader. 他們用的應該是TYPE A的KEY不需更新.

像爆米花C200這種使用一般PC用的BD ROM drive, 是採用TYPE C的KEY, 需每18個月更新一次.

大家購買前最好弄清楚, 免得多花很多錢買到的號稱藍光機只能播一年正版片就殘廢了.