設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ack_lam

[AV擴音機] Yamaha 擴音機用家俱樂部

黃金玩家

Any comment on 1065 ? I am using 1500 and looking for a new AV amp. Still I think I have used 1500 to its full potential so actually I am not so eager to buy a new HD AV amp.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我係2065,我地係Yamaha 小數族類, 因為大部份都唔會用65系.
如果用入門機, 多數用Onkyo or Marantz. 用Yam ...
ah_D 發表於 2010-3-8 00:35

樓主開了個post就失蹤,奇怪!禁我地又不是甚麼小數族類,大家都玩Yamaha,唔使分禁開吧!不過我覺得65系小人玩,其一是有D師兄。一見人想玩765,1065等,便叫人直上1900,3900等。可是兩邊相差價位太遠,如果玩得起00系就不用想765,1065等。即是人地想買日本車,你就話Benz正,一步到位!我知好多師兄都好好心,但唔同價位真係無得比!各位師兄不要對號入坐,小弟只是隨便呻兩句!

星級玩家

各位ching, 唔好意思因為早幾日太忙都冇時間上網, 其實小弟都係新乎,到現在都未舞得部1065掂,就好似部PS3咁,諗住試吓Bitstream去部Amp, 不過唔成功,唔知点解LPCM反而清晰啲,而且Bitstream 到部Amp後部Amp都show到係trueHD MA.
TH-P50V10H; MRX300; Kandy 3 Channel Amp; PS3; N3; Focal 826VW; Focal CC800VW; KEF HTS3001SE(The purist's edition); KEF HTB2SE(The purist's edition)

黃金玩家

我意思唔係搞分化嘅,
咁自己同系分享會有共鳴d.
可以有多d入門機同好聚集
同更了解入門機.

其實樓主之前都發過其他post.
就係Yamaha 入門機無乜人講,
所以D Post就沉lor

星級玩家

咁不如開個Post "Yamaha 65系列交流區"啦,等大家可以舉手問吓問題,互相幫忙一吓
TH-P50V10H; MRX300; Kandy 3 Channel Amp; PS3; N3; Focal 826VW; Focal CC800VW; KEF HTS3001SE(The purist's edition); KEF HTB2SE(The purist's edition)

黃金玩家

咁不如開個Post "Yamaha 65系列交流區"啦,等大家可以舉手問吓問題,互相幫忙一吓 ...
ack_lam 發表於 2010-3-8 10:24

不如C hing 就改咗呢個Post條題. 咁我地可以一齊推佢上去.
唔好比佢沉

星級玩家

其實開呢個Post 係想玩Y記入門機嘅Ching一齊研究吓一啲心得,希望各位玩緊或玩過Y記65系嘅Ching支持吓, 謝謝!!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我意思唔係搞分化嘅,
咁自己同系分享會有共鳴d.
可以有多d入門機同好聚集
同更了解入門機.

其實樓主之前 ...
ah_D 發表於 2010-3-8 10:20

師兄言重,不是禁意思。有多D人討論下65系當然更好。但是不是要版主才可以把post置頂,如果唔係,兩日無人回,不知沉到那裡去。講開又講,2065是不是只可以DSP + True HD,而不可以 DSP + DTS HD-Master。這兒好像有點混淆,有D師兄話有,有D話無。你係2065的機主,不如你澄清一下!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

各位ching, 唔好意思因為早幾日太忙都冇時間上網, 其實小弟都係新乎,到現在都未舞得部1065掂,就好似部PS3咁 ...
ack_lam 發表於 2010-3-8 10:19

對不起!不是太明師兄的問題。你話PS3 bitstream 不成功,但又話有點燈。你意思是不是點燈成功,但後置無聲?或效果不彰?

黃金玩家

無錯, 用DTS-HD 就一定要Straight.
要+ DSP 3D 就要用LPCM.
True HD 就可以+DSP 3D.
對我黎講用LPCM 出,基本唔覺有分別或者好少.
在於心理上大D. 可能覺得買部機番黎.
人地可以用盡d Function.
自己個部唔得, 會覺得好唔妥.
所以有可能都唔買入門級.
但其它品牌又唔覺太大呢個問題喎!
呢樣野Yamaha 應該要諗下.