設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JKC710

[討論] onkyo 9.2西裝 + mk試音會後感~~

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

都有到理 ... 正如 MK Ricky 講,MK 係鑒聽級喇叭,咁代表佢可以忠實反映相關器材表現,如果部 Amp 唔掂,喇叭點好都係假,所以其實係唇齒雙依!

睇黎今晚大家似奶MK毒多D

其實5507,我覺得處理能力真係要記一功
鐵心心 發表於 2010-3-25 02:05

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mk睇戲真係唔錯, 係睇演唱會真係差d, 會令到人唔想聽,不過冇野係完美, 有得必有失. ...
matta722 發表於 2010-3-25 02:19

我又覺得睇演唱會OK喎,真實反映現場感
不過原味野唔係人人受到
因為聽歌取向好個人口味
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

都有到理 ... 正如 MK Ricky 講,MK 係鑒聽級喇叭,咁代表佢可以忠實反映相關器材表現,如果部 Amp 唔掂, ...
wil-wil 發表於 2010-3-25 02:11

所以PURE MODE直出真係部AMP有少少唔對路都會聽得出黎,
不過今日聽落5507個分析力真係唔錯,我係P記用家都覺得佢掂
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

我仲以為我坐得後添, 不過都無計, 個場咁多人, 個個都係吸音柱~
JKC710 發表於 2010-3-25 00:03

我所講的音壓是指打心口感覺,呢今次就唔太強烈!唔知係唔係我哋坐布椅的關係。
不過MK 250 sub仔的瞬間反應真係非常好,收放自如。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

既然係响 MK 嘅場爆機,點解佢地唔出 5100 呢?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

因為係MK唔係M&K嘛

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

估唔到今朝一返來就可以睇到 JKC兄既 REPORT, 其實每次攪完SHOW, 都好想返來睇下大家對今次 SHOW既表現, 係現場就大家都唔好意思講架勒, 我都明既, 所以係度講就 VERY GOOD勒!!

我自己對今次既 ONKYO既前後級就真係非常滿意, 老實講, 咁多次既 SHOW, 都係玩合併機, 所以今次 ONKYO 5507+5500呢套西裝, 比到係完全另一個境界, 尤其當知道其實個價錢都唔係天價既時間, 呢套西裝真係另我對 ONKYO再有驚喜, 始終講玩影音, 下下都要好力水, 前後分開二個獨立電源始終都係好好多既.

當然MK既功勞都唔小, 尤其 RICKY專業既調校同講解, 小瑟真係甘拜下風, 而一隻350係小瑟既右邊不停抽動, 雖然有 RICKY呢支大吸音柱係身邊, 都一樣拳半到肉. 唔錯唔錯!!!

另外有一樣野我最開心既, 就係可以證實到其實之前既SHOW唔係機有問題, 原來係隻老變2 IMAX版有問題~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我所講的音壓是指打心口感覺,呢今次就唔太強烈!唔知係唔係我哋坐布椅的關係。
不過MK 250 sub仔的瞬間 ...
Gary33 發表於 2010-3-25 08:44

真係一聽就知係Onkyo聲底
表現都幾好

MX350係無MX250咁打心口
反而有少少似狠O左嘅SVS
但因為我企埋一邊, 只係聽到左後中置O的聲傳入我右耳
而O的低音好多, 多到有O的wo
所以畀唔到comment

不過有位坐中間嘅朋友同我講(之前我同佢都O係大房聽過MX250*2)
今次比我上次聽平均好多, 之前個subwoofer校到好大
今晚O係米樂見到巴士"神人"
唔知今次係唔係佢set嘅呢, 佢校機都好有一手
噚晚無得坐皇帝位聽一次真係可惜

高級玩家

thanks for organising the show

to be frank the performance of the pre-amp is much better than the power-amp, with typical Onkyo style ( as a current user of Onkyo and previous user of Pioneer amp). however, the power amp is not particularly surprising. This power amp can't exceed the previous Integra-research RDA 7.1 at all and if I've to choose between a second hand RDA 7.1 vs this power amp, I'll choose the RDA 7.1 for sure. The only pros for this power amp is the pricetag.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

無錯, 我坐你隔離,
音壓未夠
ryanenen 發表於 2010-3-25 11:27

agree this point音壓未夠...and density not enough...and power not enough to push 9 spkrs in such big room.....
I guess if 5507+5500 match another easy carry spkrs and set in a 200 sq. ft.max room, that might have better performance.
I can't listen to NanGing NanGing stone detail sound much, about 50% less.....gun sound not good enough....so disappointed...
for the subwoofer, I don't feel the power at the most dynamic part...disapponted me so much...

to be continue.......