設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jafe822

[請教] 太太想係屋企唱 K ,香港買和淘寶買機分別

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

szetojason 發表於 2024-1-11 18:49
唱K最緊要靚咪,唔好買全套連咪果D,唱歌人聲唔太入咪,變相要好大力唱,歌神都唔會唱得好 ...

真,買支Shure SM58 都係幾舊水,全世界嘅舞台都係用佢

黃金玩家

小邪ktm 發表於 2024-1-12 07:16
香港賣2,3千嗰啲都一定係淘寶貨,不過貴幾百有得試又好似安心D!但好多mv 都重係寶麗金,飛圖嗰啲! ...

七八十後都係唱寶麗金,飛圖多,近幾年新歌手新歌十之八九都未必識唱,唱都是四大天王和話年年二十五果班神級歌神多,過時過節親朋好友娛樂唱唱,暫時都唔使太專業一機玩晒唱住先。

黃金玩家

szetojason 發表於 2024-1-11 18:49
唱K最緊要靚咪,唔好買全套連咪果D,唱歌人聲唔太入咪,變相要好大力唱,歌神都唔會唱得好 ...

全港最大HK字頭網購了民用合法 in 字頭五合一套裝卡拉OK機,唔使幾日就送貨來,全家開心過年有K唱,套裝喇叭和咪聲音真係麻麻地,換了對B&W喇叭聽歌離箱層次出翻來,過幾日再去買兩支好些無線咪就真係 Good。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

jafe822 發表於 2024-1-20 09:08
全港最大HK字頭網購了民用合法 in 字頭五合一套裝卡拉OK機,唔使幾日就送貨來,全家開心過年有K唱,套裝 ...

換完靚咪如果都仲係好似差D就加個mixer,雖然5合一都内置有mixer ,但係唔同既

鉑金玩家

三星玩樂勲章

jafe822 發表於 2024-1-20 09:08
全港最大HK字頭網購了民用合法 in 字頭五合一套裝卡拉OK機,唔使幾日就送貨來,全家開心過年有K唱,套裝 ...

但佢唔可以用跟機嗰支咪嘅咩???🤔

黃金玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 20:42
但佢唔可以用跟機嗰支咪嘅咩???🤔

跟機兩支無線咪唱出來啲聲麻麻地,人聲有些微唔清晰不合Neway唱K出來效果,套裝跟對8吋喇叭高中音還可,但低音就唔多得散散地唔夠實淨無乜層次質量,連帶唱K人聲中低音有些怪怪地散散地,唱歌回音都係一般,換了對B&W喇叭試即刻好好多,高中低層次分明,中低音都夠實淨無散,但唱歌咪出來人聲都係差些,不過整體還可接受,親朋好友過年來唱兩支咪都未必夠,都會買支好些無線咪。

黃金玩家

szetojason 發表於 2024-1-20 19:54
換完靚咪如果都仲係好似差D就加個mixer,雖然5合一都内置有mixer ,但係唔同既 ...

當年用LD機駁卡拉OK混音擴音機插有線咪,擴音機卡拉功能全都有獨立調教出來真係好好聲,現時五合一機乜都內置連擴音一插即用係方便,但過往用過一聽一唱混音就比較差些。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jafe822 發表於 2024-1-21 09:14
當年用LD機駁卡拉OK混音擴音機插有線咪,擴音機卡拉功能全都有獨立調教出來真係好好聲,現時五合一機乜 ...

九十年代啲日本牌子嘅karaoke mixer 真心做得唔差,而且依家買二手都係幾百蚊,只要支咪揀好少少就掂

鉑金玩家

三星玩樂勲章

jafe822 發表於 2024-1-21 09:03
跟機兩支無線咪唱出來啲聲麻麻地,人聲有些微唔清晰不合Neway唱K出來效果,套裝跟對8吋喇叭高中音還可, ...

我意思係in字頭 呢個牌子唔係淨係可以用佢專用嘅咪嗎???

鑽石玩家

jafe822 發表於 2024-1-21 09:03
跟機兩支無線咪唱出來啲聲麻麻地,人聲有些微唔清晰不合Neway唱K出來效果,套裝跟對8吋喇叭高中音還可, ...

唱K最好用專用喇叭,大牌子有JBL同BMB,B&W應該冇出呢種喇叭,用普通喇叭有機會打柴