設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 請教有關X4700H使用上的一些問題

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟是個音響新手,有些家庭影院使用上的問題想要請教~

小弟目前用的組合是:
功放:X4700H
前置:B&W 706S3,接在傲立的8300A上再接到x4700H
中置:B&W HTM72S3
側環繞:Klipsch RP600M
前杜比反射:POLK R900
後置增高:哈曼卡頓小音箱
重低音:尊寶 c910

1.我之前用的中置是POLK R350,前幾天換成了B&W HTM72 S3,我發覺換成HTM72S3後,感覺好像整體音量都偏小,已經跑過兩次audyssey,第二次跑完好像有好點,但是還是偏小聲,我已經把中置電平增加過了,還是覺得人聲對白比較小聲,我看了兩者的靈敏度應該都是87db,不知道是不是X4700H的推力不夠造成的呢?這些設備,對於X4700H來說,推起來會很吃力嗎?另外就是我考慮後期升級成6800H,這些設備對於6800H來說,推起來會難推嗎?效果提昇會很明顯嗎?

2.因為目前我的前置是接了8300A當後級,再接上X4700H,這樣子的接法,我需要在X4700H設定裡面,特別設定嗎?還是說只要用雙聲道播放音樂的時候,自動就是使用8300A了呢?

3. 有考慮之後升級成X6800H,請問換了X6800H後,是否支援前置及中置都用Bi-amp接在X6800H上呢?還有要是升級了6800H,我的前置是否還需要再接這一台8300A上呢?就是不清楚前置直接接在6800H上bi-amp效果好,還是先接在8300A上,在接到6800H上效果好呢?謝謝~

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好奇唔係接左AV AMP再接後級(8300A),現在好似變左4700先係後級
留名學野

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

1.轉做6800理論上推力會好啲

2.4700因為冇獨立關閉後級功能 .一係你就將所有喇叭推比另獨立後級佢先至可以會有個per out mode關閉4700份後級

3.我記得係可以5.1都可以bi-amp,但係我唔知6800係咪可以獨立關閉部份嘅後級功能而獲取更多電壓,其實博獨立後級,點都好過用部AVM直出

銀級玩家

你用8300A做後级?本身x4700功率不是已經比8300A大嗎?這樣做法會不會將原本輸功率減少?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Audyssey 自動調音本身唔好聲, 尤其係個high frequency roll off , 試下關左佢睇下對白會唔會出啲?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

a676634b 發表於 2024-1-30 08:57
你用8300A做後级?本身x4700功率不是已經比8300A大嗎?這樣做法會不會將原本輸功率減少? ...

8300A 係class AB 75w獨立2ch
足火的
而且聽歌應該夠暖聲

銀級玩家

rockyw 發表於 2024-1-30 11:37
8300A 係class AB 75w獨立2ch
足火的
而且聽歌應該夠暖聲

如果係既,點解樓主會覺得弱咗既?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

a676634b 發表於 2024-1-30 12:11
如果係既,點解樓主會覺得弱咗既?

佢弱左係中置
7系中置算大隻
或者剛新開未煲開聲

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

rockyw 發表於 2024-1-30 14:04
佢弱左係中置
7系中置算大隻
或者剛新開未煲開聲

大家唔使再諗,因為樓主已經問咗威廉sir,已經覆咗佢

高級玩家

謝謝各位朋友的回覆,難道我接錯了嗎?我原先的想法是把前置音箱接在8300A上,然後8300A再接到4700H上面,等於是單獨用雙聲道聽音樂時(模式調pure or direct)是用8300A做輸出,只有前置雙聲道播放,然後看電影的時候,就是正常用4700h播放5.1.4的部分,還是我理解錯誤了呢?一開始想說把前置接到8300a上,等於把前置都給後級去推,可以減少4700的負擔,這樣子做法是否有問題?

我對於4700的關閉前級功能有疑問,樓上大大有回覆,4700無法單獨關閉某個前級的功能,只能全部關閉選pre out,那像我這樣子,只有前置部分先接到後級再接到4700上,是不是等於完全沒有意義呢?那會不會其實反而更有衝突更不好?