設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主:

[討論] 《潛行凶間》(Inception)討論區【未睇勿入!!】

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

部戲似乎係 LEONADO 咁多套當中最好既一套
我會等 BD 一出即買
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

我同我老婆睇完之後...佢問我佢依家係咪發緊夢
spadeace 發表於 2010-8-5 11:49

咁師兄係即刻借啲意食著上俾個"kick"佢,定話.......?

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

部戲似乎係 LEONADO 咁多套當中最好既一套
我會等 BD 一出即買
Raphael 發表於 2010-8-5 11:52

有說華納會係12月6號出BD/DVD:

http://www.lovefilm.com/film/Inception/127265/

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

咁師兄係即刻借啲意食著上俾個"kick"佢,定話.......?
朗 發表於 2010-8-5 12:09

咁又無, 我"meet"左佢幾下......

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 62#

有一點唔通既係. Leo 為何要對佢老婆做 Inception? 如果係 Limbo 死可以直接返回現實,殺死佢就可以喇. 何必多此一舉。

1萬

13萬

白鑽玩家

回復  朗

有一點唔通既係. Leo 為何要對佢老婆做 Inception? 如果係 Limbo 死可以直接返回現實,殺 ...
ivanyiu 發表於 2010-8-5 13:27

有睇法認為Dom Cobb因為太愛佢太太Mal所以就算係喺夢境之中都唔忍心落手殺Mal,又或者Dom Cobb諗著比較起嚟對Mal進行inception會容易啲,見條link嘅第4項:

http://wegotthiscovered.com/2010 ... standing-inception/

個人嘅諗法係,Dom Cobb想出inception呢個概念,覺得好正,而且因為從未試過冇諗過之後Mal回到現實後會混淆咗,所以大胆喺Mal試行inception,亦因為咁,加強Dom Cobb喺Mal自殺後顯得非常後悔內疚嘅感染效果,更重要嘅係,如果佢冇經驗,咁Saito搵佢喺Robert Fischer身上搞inception嘅時候Dom Cobb點會有把握去搏,咁成套戲都唔使做添啦!

1萬

13萬

白鑽玩家

.....片中話leo走佬離家好耐,但最尾果到兩個仔女好似冇大到咁,因為小朋友冇見一排應該大得好快的。

各位ching 仲有咩見解呢?! ...
siu_sing1 發表於 2010-8-2 12:27

呢兩個point,通常都係用嚟支持認為喺嗰ending時Dom Cobb仲係喺夢境嘅見解。 ...
朗 發表於 2010-8-2 22:39

片尾嗰段Dom Cobb終於見返對仔女,見到佢地嗰樣,好多觀眾都俾Christopher Nolan呢招混淆咗,以為對仔女著同樣嘅衫、冇長大過,其實.....

睇下呢三張相:

第一張係Dom Cobb最後見到對仔女嘅背影:

Dom\'s flashback the last time he sees the kids.jpg

第二張係Dom Cobb喺第二層喺酒店時見到對仔女嘅背影:

Kids from Level 2 when Dom Cobb sees them in the hotel.png

第三張係Dom Cobb喺片尾嗰段終於見返對仔女:

At the end when Dom Cobb see the kids again at the presumed reality.jpg

細心睇會發現幾樣唔同嘅地方:

個女Phillipa大個咗、頭髮長啲、高啲、件衫唔同對袖係白色嘅。

個仔James件衫唔同、頭髮長啲。

圖片轉載自:http://www.nolanfans.com/forums/viewtopic.php?f=34&t=2597

高級玩家

我同我老婆睇完之後...佢問我佢依家係咪發緊夢
spadeace 發表於 2010-8-5 11:49

小弟個老婆都係問我佢係咪發緊夢

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

有說華納會係12月6號出BD/DVD:
朗 發表於 2010-8-5 12:18

套戲o既識效真係做得唔錯, 值得買BD

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Watched it today...  will watch BR again and again!