設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cosworth01hk

Yamaha X McIntosh 組合 (04/2015 update)

進階玩家

Ching 你覺得cm8 ,如何? 有咩意見,我都想入ma6600
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Ching 你覺得cm8 ,如何? 有咩意見,我都想入ma6600
iamkit 發表於 2011-8-22 19:17

揀佢係喜歡佢既外表,真係好慳位,好slim
就算係坐地都好好擺位
喺表現方面
佢營造到全個空間都洋溢住音樂既氣氛
真係一試難忘,就係當日一試就中咗毒喇
一貫B&W既厚聲底,但感覺不慢
處理pop music同AV都無問題
係幾全面既喇叭
不過
cm8既最大問題係...

相比cm7, 無疑cm7係幾抵玩
但cm7已停產,而cm8真係靚仔好多好多
值唔值就要睇自己要求喇

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 112# cosworth01hk

聽完ching一言。。。。我都放心儲錢入CM8 for AV + music~
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  cosworth01hk

聽完ching一言。。。。我都放心儲錢入CM8 for AV + music~
tsuiyuen 發表於 2011-8-22 19:36

放心去馬
就算唔加int. amp
upgrade後效果都可以講係差天共地

進階玩家

回復 112# cosworth01hk

Ching, 多謝你回覆,我想知cm 配ma6600如何?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

cosworth01hk兄...實在...太正啦

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Ching, 多謝你回覆,我想知cm 配ma6600如何?
iamkit 發表於 2011-8-22 20:33

之前提過cm8,所以主要提6600既表現
睇戲方面,我用av amp pre out過6600
由於6600無av bypass
所以睇戲時要調6600既volume去73嚟達到bypass既聲壓
雖然話6600無bypass, 睇戲要經多重6600自己既功放
但相比我之前用既sunfire power amp tga7201
我又唔覺兩者有大分別
對於有成200w per ch., 6600喺power方面更加唔需要担心

至於聽歌,2ch.
未入6600同cm8之前都幾花時間去試
原因係無地方有齊老麥同B&W
因為當初最擔心係6600夾cm8會太慢
但最後出嚟兩者效果都係自己要既囗味
完全無當初擔心既問題
有說6600同近來B&W既聲底同以前有少許改變
我相信就係呢d改變令慢聲消失掛

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
iamkit + 5 Detail analysis

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 114# cosworth01hk

ching試過用AV AMP推??
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ching試過用AV AMP推??
tsuiyuen 發表於 2011-8-23 08:02

當然試過
淨係用3900推
效果都堅得下人架

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

揀佢係喜歡佢既外表,真係好慳位,好slim
就算係坐地都好好擺位
喺表現方面
佢營造到全個空間 ...
cosworth01hk 發表於 2011-8-22 19:34

cosworth01hk兄:
cm8很正點
在7,8呎距離能發揮嗎?