設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yaufung

[美版] Black Friday - Amazon starts on 22/11

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Hey, today deal:
Léon: The Professional (Theatrical and Extended Edition)  (1994)
$14.72

1408   ...
stockpicker 發表於 2010-12-9 19:30

而家啲Today's deal咁貴既?我年中買$10.99?

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

而家啲Today's deal咁貴既?我年中買$10.99?
kennethc2k 發表於 2010-12-9 20:07

呢兩隻都係Today's deal, 只係所謂減價!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

最哀隻Leon無中字,我想買好耐,港版又無消息

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最哀隻Leon無中字,我想買好耐,港版又無消息
dragonyam 發表於 2010-12-9 20:42

反正講法文,對白又唔多,睇英字都OK既…咁冇中字又真係又計!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

回復 365# kennethc2k

文化水平低,無中字唔掂,而家Blu-ray反而無字幕機,以前LD DVD 有就可以買好多美版配字幕匣

星級玩家

回復  kennethc2k

文化水平低,無中字唔掂,而家Blu-ray反而無字幕機,以前LD DVD 有就可以買好多美 ...
dragonyam 發表於 2010-12-10 10:50

買個字幕匣都唔平…

1萬

白鑽玩家

回復 367# kennethc2k

係,所以個陣LD DVD 碟多,字幕匣都多,我又鐘意買美版,無計

高級玩家

回復  kennethc2k

係,所以個陣LD DVD 碟多,字幕匣都多,我又鐘意買美版,無計 ...
dragonyam 發表於 2010-12-10 11:03

而家網站多,配上中字的內容都多,邊個肯做字幕匣吖
但我又要求質素要買bd,冇計

1萬

白鑽玩家

而家網站多,配上中字的內容都多,邊個肯做字幕匣吖
但我又要求質素要買bd,冇計 ...
yaufung 發表於 2010-12-10 12:34

有時真係唔明港版代理出碟用咩準則,有D戲口睥同票房都麻麻地都會碟,
反而真係有收藏價個嗰D好嘅戲(例如:阿甘正傳,Speed,Leon等等)佢又唔出,點算好

高級玩家

但果d 口睥同票房麻麻地的戲會有人買碟
e.g. 只有特技劇情爛透的所謂科幻片或特技片

口睥票房都好好出碟又未必大賣
我估阿甘正傳屬於呢一類,好多戲迷都寧願等重映去戲院睇第N次,都未必會買冇菲林感覺的blu-ray。Leon 又係一個實例,識得有一個好鐘意電影的人,想去買Leon,點知去到信和,店員同佢講得blu-ray,當時佢未有blu-ray player
所以metropolis 都唔會期待佢出港版,電影節現場演奏,睇左都未必會買啦,我連埋black friday 訂左,showgirls 都未出啦,我覺得blu-ray 個市場仲係好窄,要說服人用百幾二百蚊買一隻碟唔容易,尤其arthouse 電影好多成間屋得一或兩個人睇,好少識得人全家人睇arthouse 電影好似Leon或者王家衛果d,我同人睇Sexand the city,佢冇睇過劇集都話悶死,第一集港版應該冇出blu-ray,悶死左仲會想買?
p.s. 兩個人去睇戲仲平過買碟