設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rlwk2009

[討論] Yamaha RX-V3067 體驗會(會後分享)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我中晒啦.

已轉會. LX-82------> 3067

依家部BD機想轉9500 OR 等OPPO 93.....
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

同價機中,呢部 3067 包圍感分析力真係高一班!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

書架做前置...環境咁大...勁...
2隻jl....@@

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

第一次出席76會,多謝幾位前輩先!
看King Kong飛機那段,真是聽到飛機的移動軌跡。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第一次出席,多謝76^^            體驗完.......   個書架做前置好正!!!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來書架都可以好正

仲有, 用差唔多全部用鴨記線

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先多謝幾位負責人比我呢D新手有機會參與先!

今次可以有機會感受到11.2及3D音場的包圍感,真係好正!而且方向感同分析力都非常正,睇Book of Eli時D子彈係頭頂3飛過既感覺好強烈。

另外兩隻JL既震撼感,更加難以形容!睇唐山大地震時,有如真係地震一樣(再加上天花既配合),而且又可以聽清楚D磚頭跌落黎既聲,真係好難忘!!

評分

參與人數 4威望 +40 收起 理由
wil-wil + 10
245141525 + 10
rlwk2009 + 10
aidan + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

聽女孩唱經典英文歌....

"超級巨聲"都話:    佢感動到我 !  

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

等我都分享下成個活動既感覺 ...

Yamaha 既包圍感真係點試都無 complaint,但就成日都聽到有人定斷話力水唔夠。不過,我可以肯定咁講,有份出席呢次活動既版友,無理由仲有投訴。咁,係新機作出改善,定其它因素呢?

以我所見,新機當然係作出改良,新 chip 的確係速度感快左,加上用上 JL 拾仔及後級,自然幫到一把,呢點正正表現到器材配搭既總要性。

又好多時聽到話,一套好既多聲道影音器材,要達到上成表現,各喇叭必定要用上同一品牌。但今次用上既係唔同型號既 Triangle 作前中置、前 Presence 及後環繞聲;左右環繞聲就用 Revox 天花喇叭;後 Presence 就用 SA。如果咁睇,照理應該好聲極有限、連灌性一定有問題。但當晚情況又正好雙反,同樣感覺非常可觀。相信如果要大家蒙眼試試,未必估到有咁多款品牌及型號,當然喇叭質素亦記一功。

但我覺得,有咁既表現,調教既重要性就更加不容忽視,再加上 EQ 既配合,可謂綿上添花。而 EQ 亦可重點針對場地既缺陷及為器材表現作提升,甚至豐富個人對某聲段既喜好。不過呢個必殺技,首要都要建基係最基本調校上,要做好後先慢慢再搞,以唔係隨便調兩調就以為必定可以改良到問題,因為我真係聽唔少唔搞好過搞既例子,呢樣絕對係一項要用心研究既學問。Yamaha 既機種,可調校既選項亦算係云云品牌中最全面,而且呢期界面真係華麗好多,我都有過心動既一刻。

再講,一個活動調教得點好,又未必人人體會得到,因為每人口味喜好都唔同,測試會無可能可以取悅到每一位觀眾,加上有好多客觀因影響。好似我地活動開始前,聽到有版友提及另一個主辦單位同一場地試相同器材,但感覺就兩馬子既事。據版友講,低音完全蓋過一些細致位,但同日另一場又無咁既情況,所以我地籌備時都小心研究個中問題,希望唔好再發生。

據了解,原來問題係搞活動最大既敵人、最難預計既【人為因素】 ~ 當日該單位活動出席率比預期多,竟達 100% ... 大家完全唔介意企位。亦因如此,就連環繞聲都被企位既人群阻礙,超過三十人既房間,個個變晒吸音柱,大會見唔夠聲,但又唔可能有時間再就出席情況作調教,硬掘地只好將音壓加大。聲量大左、低音自然更多、環繞聲又被完全阻礙,細致位自然因此流失。當然,到第二場開場前,大會立即係過場時段調校過,加上該場人數較少,人人有位座,所以感覺自然有唔同。

其實類次情況 ~ 廿人變三十人,我地都遇唔少。不過無論點都,最緊要大家玩得開心。加上,我地既版友係好成熟既一群,完全理解搞手既難處、理解我地雖然係業餘得黎用心專業咁分享,及理解機能場地總有所限,所以無論大家真係滿意與否,都可以係度作出理性討論。

評分

參與人數 3威望 +13 收起 理由
av2005 + 3
wrxgc8 + 5
yjfnog + 5

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

當晚器材上感覺,Yamaha RX-V3067 既 3D DSP 又真係表現到戲中唔同飛機飛過個份高度上既層次感、子彈射過黎個份立體感、演唱會份現場感;調校版面好靚、選項多,又有個別喜好記憶。Yamaha BDS-1067 部藍光機 load 碟好快,待機既招牌 Yamaha 鋼琴畫面比部 Amp 更靚,所出既畫質都唔差,唯獨身價略為高一點。

Triangle 喇叭就第二次聽,感覺絕對係聽歌睇戲兩階宜既喇叭,分析力、細致度都好夠!唯獨感覺中置好似比前置難推,配上後級有氣有力後,就完全無問題。