設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Roy

當年今日

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 小瑟 於 2008-5-10 00:49 發表
嘩....ROY哥真係好野, 到依家都仲對當日既器材 MODEL同印象記得咁清楚, 好野!!!! 睇你呢個家庭影院集都幾正, 好似睇緊回憶錄咁呢!!
支持呀~~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018 ...

多謝支持 Smilies014

進階玩家

褲村龍

原帖由 kennykky 於 2008-5-10 01:56 發表
好正,又整齊,又多野玩
不過咁多年後,酒井法子,公仔麵同紙包飲品都無變位就難得啦:lol
有緣做家訪大家知去邊到拿野飲啦XD

飲野依 d 好閒姐, 除便飲 :D

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好傳統既9宮格地櫃,真係無咁多器材都千其咪買呢d櫃,吉晒幾肉酸呀!XD

進階玩家

褲村龍

29 AUG 2003

轉下眼又過左一年啦, 其間又買左 d 野同埋換左 d 野, 無啦啦走去學人玩前後級, 見部 Passlabs X2 前級唔算貴,又叫做 Hi 少少既牌子,所以就買左返黎玩啦, 因為未買後級, 所以前級就用 Passlabs X2 插落部 馬蘭士 當後級玩住先, 將 CD 信源輸出去 Passlabs X2 再輸出去 馬蘭士 既 CD-in , 由於部 馬蘭士合併機 無 pre-in , 所以每次都要將 馬蘭士 的 volume control 摟去 12 點位, 再用部 Passlabs X2 作為 主 Volume 以較大細聲之用, 但係咁樣玩會經多左一個無為既 volume 作衰減, 想好聲都好難, 所以當然只係得個玩字, 又晒錢又麻煩, 長遠計都係要搵部同廠後級返黎先惦, 目標都鎖定為同廠同級的 Passlabs X150 後級, 但係當時找遍多間二手鋪,搵左好耐好耐都搵唔到, 全新又唔夠錢買, 最後唯有放棄, 將部 Passlabs X2 放左佢, 但好好彩, 只係損失幾舊水, 當試玩都低 :lol

另一樣就係 DVD player 啦, 上回講到部 DV-S9 咁正都要放左佢, 佳因係 AV 方面發展得好快, 越出越平, 越出越靚, 換上了當時得令的 飛利普 963, 有 Pscan 480P 1080i, SACD multi-channel out , 但最後都係忍唔住部機 d 反應咁慢, 再加上 fast forward 得多會 hang 機, 所以將部機賣左 :@

最後就係換左喇叭啦, 因為咁岩得咁橋比我撞到有人放我鐘意既喇叭品牌, 所以舊個對未賣都啦啦聲去馬啦, 依隻係意大利喇叭, 個名叫 Chario ,我宜家個網名 roychario 就係由個時黎架啦,一直原用至今 :lol , 依對喇叭既聲音係一冠意大利喇叭聲低, 中頻比較厚, 質感強烈, 人聲厚潤, 如果你聽開人聲就岩晒, 但如果你要分析力、 要大爆棚就唔好用佢, 選美國或德國牌子你會開心 d , 當時我差唔多九成九都聽人聲, 所以我便選了這品牌吧, 後尾為左 左中右 三隻喇叭聲音連冠一些, 所以便一併買埋同牌子的中置喇叭,希望 左中右 聲音更能配合, 但依隻中置都幾重, 所以唔可以好似以前咁放上電視機上面, 後來走左去訂做左個木架比個中置用, 重可以放唔同既角度令到調較更方便 Smilies007

總結: 都係咩都唔識玩, 但都叫做有落力調較過 XD

科林版主

泰垣

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 Roy 於 2008-5-12 03:38 AM 發表

飲野依 d 好閒姐, 除便飲 :D

係呀,試機緊要dSmilies011越睇越想去你到試機XD

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好似見到有部MD player播Smilies010 Smilies010

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你呢套機既時候就係我第一次家訪你既時候勒~~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

進階玩家

褲村龍

原帖由 kennykky 於 2008-5-14 18:35 發表

係呀,試機緊要dSmilies011越睇越想去你到試機XD

你睇到依到只係去到個路程一半都無, 睇埋之後既發展先啦 :lol

進階玩家

褲村龍

原帖由 lkljason 於 2008-5-15 00:43 發表
好似見到有部MD player播Smilies010 Smilies010

係呀, 以前有玩下 MD 機架, 相片中個部係 Denon 1800 , 你都有玩開?

進階玩家

褲村龍

原帖由 小瑟 於 2008-5-15 08:34 發表
你呢套機既時候就係我第一次家訪你既時候勒~~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018

係呀係呀 :lol :lol :lol