設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rlwk2009

[討論] DMA CAS 分享會會後討論

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 70# chakat

師兄我扒文,WS4 DAC2都有此功能,應該一皮二三左右,

http://www.tweekgeek.com/_e/Port ... SPDIF_Interface.htm

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我又加把咀先.
我報左但發覺抽唔到.. (更慘係之前無乜點上黎, 連想做會員都Full左報唔到..家陣開番未?)

連睇七頁, 我會講呢..

1. iTunes + iDevice "Remote" Setup, 其實係大熱功能黎. 唔知可以去呢度睇下.
http://www.apple.com/hk/itunes/remote/

2. 其實當年我就係乜都唔識果陣竟然就係 DMA 買左對 AudioEngine5. 真係好想睇下有冇機會Head2Head 同Adams A5X 或者其他 Active Speaker 比一下, 睇下差幾遠.(Genelec我就唔會諗啦, 個價錢....Woow)

3. Amerra 如果有團購, 記得出聲哦.

4. EAC 可以話係 PC Rip碟既神級 Program, 在 OSX 的話其實都無乜幾個 Freeware 可以選擇, 所以都係用 iTunes 算 (以前重聽 mp3 時會用 iTunes-LAME from Blacktree).
但如果真係要轉, 我會用 xld 多過用 Max.
http://tmkk.pv.land.to/xld/index_e.html

5. 好似Arcam 隻 rDAC 就係隻非同部的 DAC, 唔知有冇人玩過呢?

我家陣個Config就係 MacMini + NuForce Icon HDP + AudioEngine 5 Speaker. 但同隻 MF M1DAC 比過下, 發覺真係有少少唔同聲, 家陣心思思中..有冇人有Comments?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10

查看全部評分

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 72# macjuju

macjuju兄依度又見到你,幾時換喇叭呀

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大王你用Mac mini咁咪要加Mon囉!定係用i-Pad呀?仲有你用邊隻Dac呀?
jt24 發表於 2011-4-21 19:03

.........嘻嘻. 其實我咩 DAC都未有架, 不過佢講到MAC MINI咁正, 我想放係聽, 咁可以駁埋入AMP咁咪掂囉.......

不過我依家其實都係聽玩緊.....NETWORK PLAYER, 用部爆谷C200來ACCESS NAS既FILE, 不過就未有試過用24/96既SOURCE來PLAY, 真係要去馮生既網整返首先得~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Cato兄向大王放毒呀!
jt24 發表於 2011-4-21 19:21

我地一齊毒佢... 玩AV~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

回復  edhuen

It works for me before, I mean iTune on WinXP + Remote on iPod, but don't know why, i ...
wally 發表於 2011-4-21 19:32

WALLY兄, 唔洗FIND OUT勒, 果日KENT都講左, PC搵唔到原因架勒, 換MAC機啦~~~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Adam 就算 A3X 都算幾大隻下, 以香港地家庭的電腦台..... 擺位真係有D難度...  ...
XPR 發表於 2011-4-21 23:03

我屋企個位, A3X放得落呀, 我度過位呢~~~~

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 77# 小瑟

ha ha, looks like you're ready to go bor. Have you planned the space for the DAC as well? But the DAC is a bit easy, for me, I put the mon on top of it, as the mon is not that heavy and its not a movable parts, so, should be okay.

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

聽 CAS 我唔喺甚麼高手。 但也就是等同聽 HiFi 一樣! 個音源(source)永遠都喺最重要!花咁多錢喺周邊設備上,例如 Weiss DAC2, 去用一個免費 Software 嚟聽會唔會有啲本末倒置? 你地真喺相信呢個世界有免費午餐? 建議花啲錢喺音源度啦!

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
checkq + 5

查看全部評分

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

咩野呢度果度? 音響野我都係76受害者黎, 上個月上一上黎就入左兩條QED Signature HDMI, 今個月就買左條 USB Cable.....
咁你話我呢D以樹皮為主食既人又幾時有可能換Speaker丫.

回復  macjuju

macjuju兄依度又見到你,幾時換喇叭呀
rhys 發表於 2011-4-22 12:31