設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: aidan

《Lamusique vintage 2011》專輯有獎遊戲

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Help to push.......my feeling.........

小弟回想當年後生初出茅蘆的時候,祗覺得阿Lam唱啲歌風格獨特,好聽順耳,那些慷慨激昂的歌像真的漢子,史大龍,世運在莫斯科......聽親都想揸實拳頭扮軍佬!但柔情似水的又有在水中央,分分鐘需要你,心肝寶貝.........聽落真係好冧!

另外我當然認為阿Lam把握得最好的是那些舒發感受,描繪人生際遇嘅歌,好像這一個夜,誰能明白我,千億個夜晚,千枝針剌在心等等......但對於我呢D十零廿歲的後生你來講冇乜共嗚,祗是覺得曲詞精彩,好聽悅耳吧.......

但隨着年紀漸長,人生經驗多了,生活壓力大了,面對的問題多了,現在再聽番阿Lam的感性唱腔,動人的旋律和曲詞,就勾起了深深的共嗚,好像忽然間多了一個老朋友在旁,他了解我的難處,安撫着我的不安和焦燥的心境,令我可以暫享片刻的平靜........聽這一個夜時,使我覺得原來有人都同我一樣咁慘,日日做到冇停手但仲要比人迫埋牆角........幾無奈!
聽真的漢子和Invincible時又令我回復鬥志來迎接明天的挑戰........Nothing is impossible!
聽三人行時就當然令我回想兒時的無憂無慮生活,和可愛的女同學,同埋住在隔鄰的靚姐姐......嘻嘻!
聽千枝針刺在心就又把我帶回不滿的現實,又要面對殘酷的生活/工作鬥爭.....不過好彩係未到,我依家仲好舒服咁聽緊阿Lam啲歌.......聽日先算,明日愁來明日當!
石像?我都想做,如果可以好似佢咁面對逆境,都能夠不屈不撓,奮力圖強,你說多好!
聽緊在水中央就緊係諗起同女同學去扒艇仔啦........so happy!
初初聽阿Lam唱阿Lam日記真係接受唔倒,可能係先入為主嘅關係,但聽多幾次之後就好左少少,起碼D女和唱就好好聽.......hehe
講到活色生香同海市蜃樓就緊係經典啦,加埋晚風和夜來香呢兩首,衹要係阿Lam唱嘅就百聽不厭!
最後的這首一個人為這張碟劃上一個完美的句號。

評分

參與人數 5威望 +43 收起 理由
mysong + 3 Great comment sunboy!
aidan + 10
minimoai + 10
hy358 + 10
ykluk + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Help to push.......my feeling.........

小弟回想當年後生初出茅蘆的時候,祗覺得阿Lam唱啲歌風 ...
sunboy 發表於 2011-5-31 20:19

sunboy兄, 估唔到你無份參加都咁有誠意寫咗呢篇歌評
睇完你呢篇歌評, 好多感覺又湧上心頭, 好鍾意你呢句:"聽三人行時就當然令我回想兒時的無憂無慮生活,和可愛的女同學,同埋住在隔鄰的靚姐姐......嘻嘻!"完全係每個男人必定經過既階段呀~~
我呢2個星期除咗聽lamusique同lamusique vintage, 都成日聽盧冠延2050演唱會, 同樣年代歌手/唱作人, 同樣觸動到我既心, 無得頂

評分

參與人數 2威望 +18 收起 理由
sunboy + 8 Lo Lo good !
agic + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ah Lam, listened many times, just enjoy the melody and like listen to a old buddy singing.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
聽過之前Bluray MADE IN LOVE 音樂會,一個字~正~

一定要支持

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

sunboy兄, 估唔到你無份參加都咁有誠意寫咗呢篇歌評
睇完你呢篇歌評, 好多感覺又湧上心頭, 好鍾 ...
ykluk 發表於 2011-5-31 20:36

ykluk Hing, thanks for your praising, it is only my own but truth feeling when listening to Ah Lam's CD. Someone may agree while someone may argue............just want to share it with all 76 C Hings who have the same feeling and I don't care who will laugh at me after seen..........

Thanks for the marks from all c Hings !

2萬

白鑽玩家

回復 32# ykluk

Lo Lo is good too !

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我愛以前cd板本,多於現在的重錄

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
SLB + 9

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

我愛以前cd板本,多於現在的重錄
timehill 發表於 2011-5-31 23:11

Me too.........but the new disc is another feeling..........something different...........just can't tell in words

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Me too.........but the new disc is another feeling..........something different...........jus ...
sunboy 發表於 2011-5-31 23:28

小第掉番轉 我愛現在的重錄,多於以前cd板本, 可能同年紀有關
想影音分家, 老細先同我分家

2萬

白鑽玩家

小第掉番轉 我愛現在的重錄,多於以前cd板本, 可能同年紀有關  ...
hy358 發表於 2011-5-31 23:32

Well........C Hing, I'm "old cake" too !