設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: SonSon

[港版] A餐定B餐?? {單身男女}藍光碟評

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  小龍

小龍兄:不要只睇外國片,間中陪下另一半睇下lee D小品愛情片!都幾好選擇期待 ...
emuho888 發表於 2011-7-3 21:20

其實對港產片都非常喜好....就編好動作,偵探同笑片居多

星級玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

古天樂係做得比較唔自然, 但吳彥祖角色冇咩難度! 我覺得全套劇古天樂同高圓圓每次都係有D意外令佢地唔可以一齊, 根本由始至終佢地都只係"有緣無份". 高圓圓角色可以講多D, 唔係太明一開始有咩令古天樂鐘意佢~ 套電影令香港人認識高圓圓, 高圓圓做得好好!

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

高圓圓好靚_香港比較難搵這類演員
kevinkywong 發表於 2011-7-3 19:49

高圓圓氣質好獨特, 港女比較難搵到!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我就調轉, 睇相以為高小姐好靚, 睇內文就有D失望........

可能人老了, 呢個提才唔係好岩我....

蛙兄意外身亡一幕,我都O哂咀!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完套戲其實好耐, 不過一直都無寫低個感覺, 見到son兄有個post, 咁就順便講一講, 唔鍾意唔好打頭...
個人觀感, 杜琪峰+韋家輝呢個組合往往會令人有驚喜, 係港產片一個好獨特既化學反應. 如果抽個身睇返個故仔(不論係單身, 或者以前既戲), 成件事其實都係比較天馬行空, 而導演既處理係會令件事好完美配合, 同現實係完全2件事. 但係唔知點解, 每套戲郤可以令觀眾好投入, 好相信件事, 我諗當中韋家輝所寫所表達既, 完全係人自心之中既說話, 心神領會, 自不然理所當然!
問心, 《單身男女》所講既大部分浪漫既情節, 我諗絕大部分女人都好想得到, 但絕大部分男人都做唔到既. 我試過問過好多女性友人(包括老闆), 究竟係會揀古天樂定吳彥祖, 有好多人都會話揀火星人吳彥祖. 其實我睇完套戲既結局之後個心係有啲戚戚然, 火星男的確係完美, 但係人係鍾意缺憾既, 完美既背後只會係落到苦悶, 尤其是香港時下既女性, 當即時得到既係一百分, 只會令佢之後更加想要一百零一分, 一百一十分, 但已經係完美火星男, 仲點樣可以再有驚喜加分呢?
我個人相信, 當實際發生呢件事o係香港女性時, 選擇既應該係古天樂, 正所謂男人不壞, 女人不愛. 況且, 當面對誘惑時, 一個玩過壞過既男人, 點都會比一個完美未壞過既男人嚟得可靠!
至於選用圓圓做女主角而唔係其他香港名星, 個人觀感除咗係為咗照顧祖國市場外, 其表達咗現今香港社會多新移民既情況, 而另一方面, 一個不熟悉既面孔是會令觀看者更加投入相信, 點解咁perfect既古天樂同吳彥祖都會對其死心塌地. 若然換成張栢芝, 大部份香港人都未必咁易信服個故仔(尤其是會將其個人真實新聞潛意識地加入戲之中).
我相信, 每一套杜琪峰+韋家輝呢個組合既電影必然係加入絕大量計算之中, 但係從計算之中, 往往會有其中既天馬行空, 及隱藏既真性情所在. 《大隻佬》係極具代表而明顯的, 而看完《單身男女》之後, 大家又有否想起身邊的另一半, 在人生的不停行走之中, 為他/她及自己帶來一點點生活既點綴呢?

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
lkljason + 8
yongzhilu + 5
wopa1969 + 1
SonSon + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我就調轉, 睇相以為高小姐好靚, 睇內文就有D失望........

可能人老了, 呢個提才唔係好岩我....

蛙兄意外 ...
小瑟 發表於 2011-7-4 00:00

哈哈, 小瑟大佬, 唔好話自己老啦, 我同你差唔多o者.
都無話啱唔啱既, 人仲會有感情, 你望吓你個老闆, 可能佢好想你將橦icc變晒啲燈比佢睇呢...
蛙兄既死係全套戲既轉捩點所在, 佢唔死, 高圓圓唔會揀吳彥祖!!

新仔玩家

好好睇~!!!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

相信每一個女性都渴望有古天樂及吳彥祖既混合體,起碼身邊個個已係。又浪漫又可比自己驚喜,重要一往情深添,但呢類人真係要上火星搵到。如要一定要二選一,相信好多女性都會選佢愛我多過我愛佢,但隨時間流逝,都會好似高圓圓婆婆諗法一樣,亦可能就係普遍女性想法(我諗係卦)。蛙兄之死絕對促成兩人再走一起,吳原本已算失去高,亦自行返港打算放棄,因高當時雖然愛得辛苦,但仍愛古多一點。但吳失去蛙兄等如失去投射依替,所以當高SMS惠問時,吳已下定決心急不及待想見高。
全片除咗兩男為何愛上高?古單靠之前看見高工餘時可愛模樣,明知高當時有男友仍可默默苦等。而吳因高啟發其創作路向,給高注入動力,同樣一等三年盼再次見面。兩者實在落墨不多,未能體會兩男為何因此可一等數年,個人覺得是全片少少缺點。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

高圓圓氣質好獨特, 港女比較難搵到!
朗 發表於 2011-7-3 23:26

都OK 但無卦面咁GOOD, 有D似蒙嘉惠MIX梁詠琪

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

都OK 但無卦面咁GOOD, 有D似蒙嘉惠MIX梁詠琪
ykkc 發表於 4/7/2011 02:37

可能髮型唔同卦, 我都係鍾意封面既高圓圓多D.