設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: manKi

[喇叭組合] 新手再請教... 中,小型書架喇叭選擇

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 86# manKi

上面果D CDP在20K-30K既組合入面就合理
但師兄講緊用60K開聲就唔好諗呢D入門野了
看來師兄都係想玩CAS
可惜我cas完全唔識 白痴一名

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

上面果D CDP在20K-30K既組合入面就合理
但師兄講緊用60K開聲就唔好諗呢D入門 ...
qk8082900 發表於 2011-10-8 22:46

ha... 60K 很大壓力... 或者40k 以下都不定~
qk8082900兄, CD 音質是最好,但有d歌想聽,不想買...WAV, mp3... CAS 音質較次都需要的~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 92# manKi

cdp音質是最好的
呢句說話我冇講過丫 呢度好似只有j字頭大師夠膽講
呢度好多師兄玩cas 好易得罪人

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

cdp音質是最好的
呢句說話我冇講過丫 呢度好似只有j字頭大師夠膽講
呢度好多 ...
qk8082900 發表於 2011-10-8 23:21

是嗎 改成...相同預算上,CD player 器材較易發揮出好音色吧~

進階玩家

SACD 一隻都無...
CDP... SA-15, Yamaha CD-S2000
其中Audiolab 8200CDQ 有CAS... 很吸引我的~ ...
manKi 發表於 2011-10-8 22:22

manKi兄,見你提及Sa15,小弟係用家,小小愚見,唔介意即管看一下。這是一部相當優質的機器,富有音樂性,情感表達亦到位。解釋力恰到好處,小弟聽歌不求什麼絲毫不差的高解釋還原,唯盼音色能滿足自己小小要求便可。我大膽地講,Sa15在配撘合適的情況下是很有同門師兄SA11之風彩,彼此相差除功能外,大概是在SACD的重播能力。
   至於擴音及喇叭,我喜歡根據自己喜歡的音樂曲風去選擇,線材亦然。小弟愛Jazz, Bassanova, 雖然偶爾聽聽classical, 雅樂,但亦以濃厚飽滿為選材中心,這便是口味,依口味選材大概錯不了,所謂級數高低,睇餸食飯即可。

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

manKi兄,見你提及Sa15,小弟係用家,小小愚見,唔介意即管看一下。這是一部相當優質的機器,富有音 ...
mcleo 發表於 2011-10-9 00:25

mcleo兄謝謝你意見...CD player 既選擇早了點,先購入喇叭,AMP...
B&W 705 玩得開心嗎?

進階玩家

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

進階玩家

回復 96# manKi

哈哈,記得當時師兄亦有查詢過這對705,相信此喇叭不論落入你或我手中亦是人生的大快事,經過Jadis師父的提點,我亦視705為長期伴侶。
我發覺音響很有趣,很多時中階產品最抵玩,既有高端的風範,售價亦親民。
    今天到了朗豪坊地庫,一試Dennon DCD2100AE, Audia flight int.Amp, B&W 805D, 聽了Kenny G的 breathless, 我家亦有一隻AMCD, 一放之下,哈哈...home sweet home

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

哈哈,記得當時師兄亦有查詢過這對705,相信此喇叭不論落入你或我手中亦是人生的大快事 ...
mcleo 發表於 2011-10-9 01:28

mcleo兄

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

PM1 加埋腳架要35k, 折左都仲係3字頭。以聲論價唔算抵玩,上B&W聽一次CM8/PM1/805D/804D你就識選擇。買PM1寧願比多1皮上8系。無理由比30k買中國制既PM1......
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7