設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 丁蟹

[討論] 小弟現有CAS組合 (請問有咩要改善)

星級玩家

另外我嚮-數字台-出過既post~
但未有師兄回覆.........T-T

原文如下:

[#12] northstar usb dac 32 幾問  ...
audia 發表於 2011-9-27 14:21

我係揀第二
其實第一同第二有咩分別 ???
JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

黃金玩家

可能我未夠細心聽,亦可能我器材不濟......未覺有咩分別......哈~
(等我聽多D唔同sampling檔案先,而家主力聽FLAC~仲要有時間嚮屋企試先得)
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

星級玩家

可能我未夠細心聽,亦可能我器材不濟......未覺有咩分別......哈~
(等我聽多D唔同sampling檔案先,而家主力聽 ...
audia 發表於 2011-9-27 14:48

師兄
有以下問題請教 , 反正大家都用緊同一部DAC

1.) 係唔係一定要揀 "1" 先可以較大個BUFFER過2000 ? 因為我而家揀 "2" 唔可以過2000
2.) 用 USB線 直插去部 DAC , 定係會經過部 Converter 再用 Coaxial 入部 DAC ?
3.) 有無用 IPHONE4 去 remote 個 FOOBAR2000 ?

我自己主力聽 WAV / FLAC , APE 真係聽唔入耳 , 甚至將 APE 升頻去 WAV 都好難入耳

THANKS
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
PMC IB2SE

黃金玩家

1.) 係唔係一定要揀 "1" 先可以較大個BUFFER過2000 ? 因為我而家揀 "2" 唔可以過2000(我2.3都試過 OK.buffer太大會窒,我較200ms算了)
2.) 用 USB線 直插去部 DAC , 定係會經過部 Converter 再用 Coaxial 入部 DAC ?(usb直入DAC)"佢特登寫個driver比usb非同步用"
3.) 有無用 IPHONE4 去 remote 個 FOOBAR2000 ?(本人冇iphone,用緊android機)

thanks~
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

星級玩家

師兄有無用 android機 去 remote 個 FOOBAR ?

有無出現以下問題

例如首歌file係24/96
係個app揀歌 , 部DAC會顯示首歌44.1
但係我直接用 Foobar2000 揀 ... DAC就會顯示96

OPPO 103D
Anthem 710
PMC IB2SE

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄
未玩過呀
有無d post有詳細介紹點安裝
thanks
丁蟹 發表於 2011-9-27 09:51

1. You should not use a USB drive on the netbook (netbook itself is a bad idea, but that's a different discussion) that's connected to your DAC.
2. You should stream the music from a different box at home, over a wired connection (not over Wifi).  
3. You should not put the music on a USB drive attached to the box you are streaming the music from.  As a matter of fact, the drive where your music is stored should be an internal drive.

黃金玩家

回復 35# 丁蟹

android 果D apps 未係咁好,用住mouse 控foobar算
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄
你用緊WIN-XP or WIN7 ?
丁蟹 發表於 2011-9-27 12:08

C-Hing, 用緊Win XP SP3 !!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

C-Hing, 用緊Win XP SP3 !!
samnet1 發表於 2011-9-28 00:13

師兄:有無用iphone/ipad做remote呀?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄:有無用iphone/ipad做remote呀?
wayluk 發表於 2011-9-28 00:19

我有 iPhone, 但部 Amp 冇 LAN port {:5_89:}