設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

與”鋼琴玩家 Maksim” 一次難得的訪問

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

係囉, 仲要話熟哂, 真係笑到我呢~
小瑟 發表於 2011-12-20 18:37

佢個樣直情係可以用嚟滾返幾隻水蛋食啦~~~!! 突然間變得咁正經咁細路, 再諗返佢平時個西樣就真係唔濕佢唔得~~!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁樣搞法,以後都唔駛買碟囉!
jt24 發表於 2011-12-20 18:52

咁又唔可以咁講既, 有時買碟係一個對歌手同創作人支持既一個行為, 當然隻CD既聲唔好太差啦, 依家我相信一般既POP SOUND既CD錄音帶如果只用來聽歌的話, 都OK既, 而最緊要, 係唱片幕後一班創作人付出既心血呢!!!

其實一首歌我地聽係得4-5分鐘, 不過由0到有, 我相信真係要用好多時間的呢, 呢D野唔係人人知道麻~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁又唔可以咁講既, 有時買碟係一個對歌手同創作人支持既一個行為, 當然隻CD既聲唔好太差啦, 依家我相信一 ...
小瑟 發表於 2011-12-21 10:39

呢個我都知,所以我都支持買碟嘅!不過我覺得唱片公司既然花咗咁多心血落去製作,點解唔喺錄音同製碟方面做好D呢?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

講返MAKSIM, 一來真係估唔到佢咁高, 二來真係估唔到佢原來都幾NICE的, 不過一入去時見佢個樣, 真係COOL到爆, 但同佢對話中都睇得出佢對音樂既睇法都成熟左好多!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

哈哈, 六爺, 我真係比你笑到收唔到聲呀!!!!!
小瑟 發表於 2011-12-20 18:19

唔緊要啦. 瞓左係床就唔覺佢高咁多架喇.

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩 好高~~~ 睇到你同佢一齊影個張相佢真係好高~~~
(我係六號檯既人)

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

呢張好似正d,我入左2個版本,一個港版cd,另一個cd+DVD

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

呢張好似正d,我入左2個版本,一個港版cd,另一個cd+DVD
阿正 發表於 2011-12-22 23:19

呢張又係新出架?? 咩來架咁得意既?!?!?!?

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

呢張又係新出架?? 咩來架咁得意既?!?!?!?
小瑟 發表於 2011-12-23 11:24

专辑名称:《A New World 玩家新世界》
歌手姓名:maksim(马克西姆)
专辑语言:纯音乐
发行日期:2005
== 本专辑音乐介绍 (转载) ==
  不是每一位接受过古典音乐训练的演奏家都可以成功跨界,靠着专辑和弹奏以及个人魅力,一而再、再而三的在销售和人气上受到欢迎,钢琴家Maksim从2003年第一张个人专辑《钢琴玩家》发行以来,证明了他是当今跨界乐坛唯一人气持久不坠的跨界巨星。兼具偶像的魅力、超级名模的身材和古典钢琴家对音乐的严肃态度,这位经历过克罗埃西亚内乱的钢琴家,如今已经有了双白金的销售纪录。魅力在远东地区和欧洲地区同样高居不下的他,不管是在吉隆坡或是香港、乃至台湾、日本、巴黎和伦敦,都一样的吸引青少年乐迷的尖叫和爱慕。
  2005年再度与乐迷见面,Maksim带来了一套更为柔情、梦幻的曲目。在改编古典乐曲的选曲上,他走向更大胆的尝试,将一直以来无法与钢琴联想在一起的古典名曲,改编得充满时代风格、加上了酷炫的节奏感和活力,一首首出自歌剧中的名曲,像是菩赛尔《黛朵与艾尼亚斯》中最后的咏叹调《当我归于尘土时》、托丝卡中卡瓦拉多西临死前回忆所唱的《星光满天》、马士康尼《乡间骑士》中的间奏曲、瓦格纳《女武神》中的《女武神的骑行》、德利伯《拉克美》中的《花之二重唱》、德弗夏克的《新世界交响曲》等等,在皇家爱乐的伴奏下,这些名曲获得了新颖的聆听乐趣和不同以往的气势。
  而除了古典曲目以外,Maksim这次的其它曲目要更显得柔情似水、沾上淡淡的感伤。像出自电影《四海兄弟》中颜尼欧莫里克奈所写的《德博拉之歌》、七零年代畅销电影《初恋故事》的主题曲《蓝色汽球》、珍西摩儿和克利斯多福利瓦伊主演的《似曾相识》中的主题曲等等,都是让人回想到初恋或过去美好时光、眼角泛泪的知名曲调。在Maksim的弹奏下,这几首动人的旋律,更加诗般的迷蒙感,以及古典音乐的高贵气质。
专辑曲目下载
01. New World Concerto 新世界钢琴协奏曲 4:21
02. Nostradamus 诺斯特达拉姆 3:39
03. Dido’s Lament 黛朵的悲歌 3:24
04. Tosca 托斯卡
05. Desert Skies 荒漠天际 4:02
06. Intermezzo 间奏曲
07. Somewhere in Time/The Old Woman 似曾相识 5:58
08. Ride of the Valkyries 女武神的骑行 4:40
09. Still Waters 澄镜之水 3:39
10. Blue Balloon 蓝色气球 3:52
11. Mojito 古巴鸡尾酒 3:13
12. Flower Duet 花之二重唱 3:15
13. Deborah’s Theme 黛博拉之歌 4:58
14. Kolibre 蜂鸟(钢琴练习伴奏曲) 3:53
15. Claudine 克劳汀幻想曲(钢琴练习伴奏曲) 4:33
16. Nostradamus 诺斯特达拉姆(钢琴伴奏练习曲) 3:22
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

i just buy 2 new CDs in 2nd hand market, one is CD, one is CD+DVD(2 side), i love the songs he play ^-^

and price is super low...2nd hand( in my view), very good CD!!
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢