設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 窮到樹皮都冇得食(1)---都要買新玩具返嚟玩吓.(+煲熟後報告)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

窮到樹皮都冇得食, 都要買新玩具返嚟玩吓.

本來小弟都幾多閒錢洗 .
但有日, 我多口講錯嘢, 就咁, 連樹皮都冇得食 , 因為要結婚.

不過都要買新玩具玩, 平有平玩啦.

大家估吓乜嚟?

開估, 係OPAMP之神器---muse02 2 粒.

開咗部腦, 攞張ASUS STX 出嚟先.

睇呢2粒OPAMP唔順好耐

快快手攞佢哋出嚟

放2粒神器落去張STX度. 果種快感好似放咗D嘢係高海寧果度

搞掂, 上機聽吓先.

評分

參與人數 4威望 +25 收起 理由
高菲 + 4
KUNGKUNG + 10
kmc0907 + 1
edlsang + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

op amp?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

以前用原裝OPAMP2114D聽歌, 都係用ASIO, 一用WASAPI D 高音好標, D聲好冷冰, 低音又唔夠, 升頻之後D高音震吓震吓咁, 都唔明點解咁多人讚, 話佢係老虎卡. 計我話係老虎蟹卡.

初步聽感, 分別幾大. 就算用WASAPI, 聲底暖咗好多, 冇咗冰冷嘅感覺. 聽弦樂好高音時冇咗尖聲.

煲返佢一輪再出個報告.

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
hkttf + 3

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 好 Pro 嚄 !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果用desktop display card hdmi 去av amp 好D 定sound card RCA 去av amp 好D?

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# edlsang

多謝師兄加分. 我唔係好識D音響形容詞, 盡力寫吓報告. 希望各位用緊老虎蟹卡嘅朋友唔好放棄, 用少少錢都可以有大改善.

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
hkttf + 3

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

點解"老虎蟹卡"?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 5# blindfaith3by8

我冇玩AV, 只係睇AV, 答唔到你. 要問D PRO D 嘅CHING.

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# tomtomsuccess

老虎卡聲效如何 ? !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 7# kenneth_obee

原裝OPAMP D 聲太衰, D 好評好似老虎咁大聲, 但張卡出果D聲就好似蟹咁嘅蟹聲.

不高我冇放棄. 我加咗個PSU火牛淨化器 Asus定制版(NO PCI Essence STX) MOD 版, 有改善.

再換OPAMP, 希望聽得吓.