設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 一口氣買了Entreq Challenger USB 2010 及 Minimus,農夫毒爆發!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近好hit的音樂農夫Entreq的地盒已經看過好多post介紹,也曾考慮買入Tellus大地盒,但自從用了Zodiac Gold+Voltikus DAC後,才發現靚DAC更需要靚USB線來發揮,在只夠錢買1樣東西之下,苦苦思量後都係選擇買USB線先!

( 我的Zodiac Gold + Voltikus 解碼:http://www.post76.com/discuss/vi ... 3440&highlight= )

﹣只是好平淡的包裝盒,又細盒又輕,好似D銀紙飛走晒那種空空感:

靚USB線都好多選擇, ok, 我承認我被StevenTam兄毒親,不過唔係呢度個USB post,而係從講開Zodiac Gold 用乜USB線的對答裡,同埋佢在耳機forum對各品牌USB線的評論。但係身為一個做了廿幾年IT的人,要我相信USB傳送數據用唔同線會唔同?就算唔同聲,要我接受一條同SSP 10蚊一條功能一樣的USB線依家要用成萬蚊黎買?有冇好聲1000倍呀?值唔值呀?

﹣因為我想坐住sofa一路聽歌一路打post,好似依家咁,我要買2.1m才夠長,盒底表示這盒是challenger 2.1m版。又話2m唔好,要造多0.1m才能減低干擾,我度過計埋頭只係206 cm,所謂2.1m可能只係約數。

毒還毒,forum都好多毒文,睇親都買的話李生都會破產,所以做左好多功課自己去了解entreq的取向同聲底,盡量理解靚USB線靚聲D有乜野科學根據,又考慮下會唔會有其他品牌的USB線更適合我?
最後令我決定買Challenger USB的不是別人,反而是我部Zodiac Gold出來的聲告訴我要買Entreq.....

﹣打開盒有代理的保用証,老實講USB應該除了人為的話應該唔會“壞”掛?不過對比wireworld有永久保用,呢條更貴的Challenger得15個月保養就太孤寒喇!

雖然這2星期聽住Zodiac Gold都好有驚喜,分析力強,音場又濶,動態又勁,但一直聽一直聽,開始發現“勁”得滯,好難解釋的一種感覺,不是力感太強,而是有一種好壓迫的感覺,聽歌時雖然有音樂感但令人很緊張而唔係relax,不知道是不是因為煲唔夠呢?官方要求500小時以上我只煲了200小時。但我未睇過review說煲前煲後有這感覺,所以未必關事。Entreq崇尚自然,說不定可以中和這種緊張的氣氛。

﹣盒內有2條線,1條當然是Challenger USB 2010版,另1條是跟USB線送的接地線,聽說是銅,只有頂級Apollo線才送銀地線,但我買不起!

﹣如果不是木頭上熱刻了Entreq Challenger 2010字樣,從外表我分不到這是Challenger定是Konstantin 2010。

﹣線身有引線帶出駁地盒線的3.5mm mini-jet插座,送的地線也配了mini-jet頭方便即插即用。

﹣既然entreq以地盒起家,D線又設計係駁地盒,我認為Challenger一定要駁埋地盒才是它真正的表現,冇錢買埋大地盒,唯有小小地買個細地盒玩住先。

﹣開包裝盒又有張代理保用証。

﹣包裝盒內裝滿紙碎保護個地盒,撥開紙碎同bubble紙便露出了幾cute的Entreq Minimus:

﹣拿出來後,原來個盒同我張枱都幾襯...

﹣聽說Entreq線全部唔會焊接,話會唔自然喎,所以地線另一邊線耳都是夾的。

﹣駁去Minimus個pat pat。

﹣另一端mini-jet一插便可:

﹣最後當然是又興奮又緊張的將USB頭插進我的MacBook Pro準備開聲啦!

駁好、開Amarra、double click播歌!
嘩!唔係呀? ..................

評分

參與人數 10威望 +92 收起 理由
jack331 + 10
zxu + 3
chhanthony + 10
小瑟 + 10
高菲 + 9
manKi + 10
tomc + 10
rockerlam + 10 正呀
obee + 10
qk8082900 + 10

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

最近好hit的音樂農夫Entreq的地盒已經看過好多post介紹,也曾考慮買入Tellus大地盒,但自從用了Zodiac Gold ...
nicknick 發表於 2012-4-27 00:18

????好大反應?好定壞先!?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

最近好hit的音樂農夫Entreq的地盒已經看過好多post介紹,也曾考慮買入Tellus大地盒,但自從用了Zodiac Gold ...
nicknick 發表於 2012-4-27 00:18

好驚.... 10K 既 USB cable.....

相呢?
Visit my graph
http://www.fotop.net/Benjamin

我的組合

Stereo System
AMP: Melody H34S
DAC: Eastern Electric Minimax Plus
SPK: JAS Audio Orior

AV System
AV AMP: Yamaha 3010
BDP: OPPO 93
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 1# nicknick

{:9_404:}

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好驚....  10K 既 USB cable.....

相呢?
benjamin 發表於 2012-4-27 00:23

唔知做乜short左出唔到,等我再edit過。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 5# nicknick

條USB 好似可以加埋個盒一齊玩?

鉑金玩家

回復  nicknick

條USB 好似可以加埋個盒一齊玩?
qk8082900 發表於 2012-4-27 00:25

根本個設計係預左駁地盒。

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching有冇買多條地線,連隻金鹿都駁地盒啊!?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

鉑金玩家

Ching有冇買多條地線,連隻金鹿都駁地盒啊!?
chakat 發表於 2012-4-27 00:33

清晒袋,冇買,遲D試下用cat5線駁下乜效果再諗。
同埋依家條地線痴住條USB,而條USB又直插金鹿,咁咪ground左囉,我諗緊仲有冇謂插多條落金鹿呢?

鉑金玩家

????好大反應?好定壞先!?
chakat 發表於 2012-4-27 00:22

你話呢!? {:9_419:}