設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] LPCM一問

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人之前係SONY買左呢個(全高清5.1ch音響組合 - HT-SF360)~
佢支援解碼格式: LPCM(2 Ch./5.1 Ch.) [HDMI], Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, Dolby Dual Mono, DTS
我睇blue-ray係用PS3,我影像設定set由PS3解碼LPCM去amp,因之前d ching話如果由bitstream去amp,由amp解碼會變成DTS/DD。但,問題就來了...
1. 究竟LPCM (2 CH./5.1 CH)同Linear PCM (28.0 Mbps)係咪兩樣野黎架?我之所以咁問係我見d人話LPCM (2 CH./5.1 CH)的音效比DTS,DDP,DTS-HD,Digital True HD,DTS-HDMA還要差好遠。
2. LPCM (2 CH./5.1 CH)究竟係DVD定係BLUE-RAY音效格式?又介乎係咩水平?
好混亂=.=
3. 我部AMP冇Digital True HD解碼,如果我想買部blue-ray player, 依家有咩機係可以由player自行解碼音效,再經hdmi去amp輸出Digital True HD?
太長了,別怪我!
請指教,謝謝~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

是Dolby True HD,唔好意思!

鑽石玩家

1# iversonhui

試試答你的問題

以你現時的組合,是不能用擴音機(A/V amp)解現時的高清音效,只可從更換bdp和amp方面著手。
PS3由於規格所限,高清音效是不能bitstream(串流)傳到amp解碼,當然舊的DD及DTS是可以的,只能以軟解後用LPCM(即Linear PCM)傳到amp播放,這個方式,好處是amp只需負責播放這些資料而不必解碼,一般舊的amp也支援、壞處是PS3的軟解不及amp的硬解好(這個是本人的感覺)。

LPCM是否不及壓縮音效如︰Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS HDMA呢?
那便要看聆聽者對當時看的碟,他的感覺取向及各聲道比較後才可,意思即是沒有一定答案,兩者都可能會有不好之處。前者是沒有經過壓縮的訊號,所以它的容量可以非常巨大;後者是經過後期混音及壓縮的訊號,所以它的容量相對比較細小。要從amp看到這些高清音效資訊,條件是器材支援HDMI 1.3或以上,amp要有其解碼能力。

1. 究竟LPCM (2 CH./5.1 CH)同Linear PCM (28.0 Mbps)係咪兩樣野黎架?我之所以咁問係我見d人話LPCM (2 CH./5.1 CH)的音效比DTS,DDP,DTS-HD,Digital True HD,DTS-HDMA還要差好遠。

上面有提及。

2. LPCM (2 CH./5.1 CH)究竟係DVD定係BLUE-RAY音效格式?又介乎係咩水平?
好混亂=.=

上面也提及。

3. 我部AMP冇Digital True HD解碼,如果我想買部blue-ray player, 依家有咩機係可以由player自行解碼音效,再經hdmi去amp輸出Digital True HD?

你在買新bdp時便要留意spec,一般都有提及到它有沒有內置解碼能力。但這個功能是否必要便見人見智,本人會選擇有高清音效bitstream能力,而購買有HD音效解碼效能的power amp。

師兄,努力!

評分

參與人數 3威望 +8 收起 理由
611323 + 2
wil-wil + 4
HP2210 + 2

查看全部評分

進階玩家

好詳盡,tks師兄

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好詳細,明左好多,但仲有少少野想問,
1.部amp支援解碼格式: LPCM(2 Ch./5.1 Ch.),但實際上係咪冇用?> (既然LPCM係無壓縮,咁根本唔需要解碼...)
2. 如果我入隻FFVII blue-ray去PS3播,佢係true-HD音效,我set由PS3解碼LPCM去amp出聲,實際上佢係出咩音效?

鉑金玩家

有經驗大家可以試吓.
我試過用 DVD player 睇 movie (example: starwars III)
normal set bitsteam output
聽聲比較闊~~
but set LPCM output
聽聲較窄
大家都用 "dolby" hardware decode in DVD player
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇人可以答到我~
謝謝^^

鑽石玩家

Very detailed! thanks.

點解PS3/HD DVD player 的軟解不及amp的硬解好? 是否PS3將 DD plus/DTS HD 音效壓縮軟解後以LPCM 傳比AMP 問題? 我覺得HD DVD player軟解DD plus/DTS HD 音效 比舊式 DD/DTS 音效還差. 無 ...
ryanenen 發表於 2009-7-28 10:22

先多謝加我分的師兄們!

呢個結論係本人係一個偶然既事件發現的,有次我借出一隻blu-ray給朋友,並對他說那隻碟的pcm比DTS-HDMA還要好,我反覆在PS3聽了很多次,並強烈推薦他用pcm2.0聲道(美版演唱會)…但他最後對我說DTS-HDMA勝出太多了,我聽後確很認同。那麼我便唯有買部bdp了,把PS3雪藏。我忘了PS3用咩HDMI version,唔知係咪同佢既頻寬有關。

鑽石玩家

好詳細,明左好多,但仲有少少野想問,
1.部amp支援解碼格式: LPCM(2 Ch./5.1 Ch.),但實際上係咪冇用?> (既然LPCM係無壓縮,咁根本唔需要解碼...)
2. 如果我入隻FFVII blue-ray去PS3播,佢係true-HD音效,我set由PS3解碼L ...
iversonhui 發表於 2009-7-28 11:25

1.  以我理解,係支援LPCM傳送,並不是支援LPCM解碼。
   (更改︰LPCM只是無需解碼的音效格式,傳送的應是PCM)
2.  音效係Dolby TrueHD,經LPCM去amp播放。

鉑金玩家

Digital Signal
3 types
Dolby/Dolby HD need decode to Large Size LPCM signal
DTS/DTS-Master need decode to Large Size LPCM signal
PCM/LPCM no need decode (for CD digital application)

有一点要記得!!!
一個 decode 咗既 signal 容量一定大過條 cable 傳送既容量,都唔例外,
即係話
dts/Dolby decode 後既 data (in player/amp.)大過佢變咗做LPCM data(當傳送時用 optical fibre)
dts Master/Dolby HD decode 後既 data (in player/amp.)大過佢變咗做LPCM data(當傳送時用 HDMI)
最後既意思係為咗傳送, 要減低質素, 所以 bitsteam 永遠好過 LPCM (dts/dts-master/dolby/dolby)
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)