設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 2009年新手平玩av埋單

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今年年中個用左年的teac5.1dvd套機瓜柴,跟住左諗又諗決定買個av amp啦
買野流程
最先買唔係blu ray,反而係一部p記1019av amp.
點解選佢?同cake兄之前選919一樣.佢的用料其實同lx52一樣但價錢就平四成
消費$5600
買得av amp都會用番套裝機喇叭啦,前罝用住屋企己有的onkyo mini hifi喇叭mv7
中置係搵二手,最後搵到個morduant-short ms304,的的式式又幾好聲,最緊要係平
消費$400
呢個時候繼續睇住dvd,用番屋企房個部skyworth dvd,用色差同埋coxial入av amp.原來部amp的upscaling都幾好
跟住就諗前置,去yahoo到搵到對二手超舊wharfedale modus five.中型書架個前置.跟住將對onkyo搬去做surround.
消費$600
跟住到十仔,又係yahoo二手野派拉蒙8吋.其實我覺得幾好但係衰在換唔到電源線.消費$500
跟住去二手鋪搵到個NAD505 CDP.話晒係純CD機,聽歌分析力點都好D.啦,不過呢架野係咁多二手野之中算貴要$700^^
買左咁多野無理由唔加入BLU RAY行列,所以左諗又諗都係以最平為原則但又質素唔差,就係P記120.扣埋禮卷$1880.但呢部機的UPSCALING唔夠部AMP咁好,但如果行HDMI又唔可以交UPSCALING俾AMP做,所以我繼續係駁住部DVD機
跟住又身痕想話D聲好D,因為505解碼點都係弱D,所以入左部MUSILAND MD10加埋改機$2900,依家諗番真係唔係咁值,另願加多少少入部BENCHMARK DAC1.
不過MD10的表現都非常好,同用CDP或者用AV AMP解碼表現差好遠,如果各位CHING身痕想試下玩DAC都可以諗下
有入當然有出,第一個被放棄係個派拉蒙十仔,$500入$600出咁都仲有$100執
跟係係二手入番個TIMBRE十吋十仔 消費$700
第二個係對前置但仲未送得走佢,但新歡就入左宮啦係一對PMC TB2+.當然又係二手啦消費$6500 嘩我都覺得係大手筆,不過當XMAS禮物啦

我成日身痕買野,線材點會唔買呢,
先後唔分啦講下買左乜同埋用左幾多啦
1.        拖板連DDL 渡銀PC
2.        DDL 渡銀PC俾AV AMP, 電視, BLU RAY, 十仔 即係3條
3.        DDL 銀PC俾MD 10
4.        DDL銅PC俾CDP
5.        TARA LABS HDMI 一條1M一條3M
6.        TARA LABS PRISM 200A RCA
7.        DDL銀十仔線
8.        一對QED SILVER ANNVERSARY 前置喇叭線
9.        一對MONSTER 前置喇叭線
10.        一條MONSTER中置喇只線
線材合共$6550

合計係用左$25830
係各位CHING心目中可能係一個細數,但對細佬黎講都唔算少.
不過如果大家識得慢慢咁左夾右夾,都好有樂趣.

祝大家新年快樂

評分

參與人數 3威望 +8 收起 理由
Einstein + 6
lexicon6 + 1
teddyc1010 + 1

查看全部評分

TV: Sony 46W4500
AMP: Pioneer VSX-1019
BDP: Pioneer BDP-320
FS: PMC TB2+
C: PMC TB2+M
SB: Mordaunt Short MS304
SS: ONKYO MV5
SW: timbre

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

全套齊晒 ^^

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

自從八月上黎post 76之後:

團購電源線1.6K
Panasonic BD30 $3K
Subwoofer: SVS PC-13 Ultra 16K
AQ Sub-3 Subwoofer線 - 1.4K
AQ HDMI-X兩條唔記得幾錢
全套Monitor RX 7聲道喇叭 (RX8 座地, RX Centre, RX1, RX-FX) 約 30K
Lynn Skeet 釘墊 $800

成套夾埋$54K左右 (AV Amp和電視08年已入所以不計),
暫時仲係平過小弟隻錶
亦平過呢度好多師兄用的其中一條線...

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

平貴冇所謂,最緊要有得玩同玩得開心.

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

不過睇BLU RAY真係一條不歸路,睇過BLU RAY真係有D接受唔到DVD.
不過現時vcd的消售數量仲係大幅領先

反而多左時間聽cd.

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

睇開BD真係唔想睇..DVD..
係睇返DVD畫面好似一達野咁..唔清唔細緻...BD畫面係有提升很多...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

今年年中個用左年的teac5.1dvd套機瓜柴,跟住左諗又諗決定買個av amp啦
買野流程
最先買唔係blu ray,反而係一部p記1019av amp.
點解選佢?同cake兄之前選919一樣.佢的用料其實同lx52一樣但價錢就平四成
消費$5600
買得 ...
cowpang 發表於 2009-12-30 13:11

選用1019, 理智消費
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

買野流程
消費$5600
買得 ...
cowpang 發表於 2009-12-30 13:11

cong , 不過你用線材太貴LA , 而且PIONNER AV AMP不適合用渡銀PC
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

專業玩家

cong , 不過你用線材太貴LA , 而且PIONNER AV AMP不適合用渡銀PC
hintel 發表於 2009-12-30 14:05

真係?如果咁我將cdp條銅pc換俾隻amp用先.
睇下有乜野分別先
不過我頭先計計下先發覺原來用左咁多錢黎買線.每次幾舊水唔多覺.呢個唔佑係唔係凍水煮田雞的原理

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

真係?如果咁我將cdp條銅pc換俾隻amp用先.
睇下有乜野分別先
不過我頭先計計下先發覺原來用左咁多錢黎買線.每次幾舊水唔多覺.呢個唔佑係唔係凍水煮田雞的原理 ...
cowpang 發表於 2009-12-30 14:11

如果前置Speaker線用厚聲或speaker夠厚聲, 919電線用鍍銀問題不大..

不過有少少問題..
以上線材分配邱生有無俾意見你呢...?
除非用QUAD呢D超厚聲speaker或影像先决, 否則好少可用咁多銀線....
Player用銀線ok, 但subwoofer用銀電線+銀訊號線就好似...除非subwoofer低音無層次一舊舊, 銀電線+銀訊號線就可以理解...
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch