設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

新手報到,多多指教!!(23/7/2010後有新攪作~~會盡快補相)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新手報到,多多指教!!
期實我已經做o左訪客好耐la.......
因為多數o係番公上網多.
但最近睇完個家訪活動終於忍無可忍啦
我決定由今日起要成為大家既一份子!!!!
短期目標當然係盡快達到【76 影音家訪世界】既requirement la !!!
雖然過去中毒中得好深(本來只係想完下多年來係房玩音響既夢想,買套裝5.1 ga ja )
但真係多謝各位師兄過去一直以來既努力同分享,(特別係最近oppo bdp-83 既專業報告 )以後請繼續多多指教!!!

TV: Panasonic TH-P50S10H
BDP: PS3 Slim
DVD: Toshiba HDDVD EP-30 (現已團購upgrade左做oppo83,多謝大王,辛苦哂!)
Amp: Onkyo SR-507-->已Upgrade to 876 (遲d一次過post新相)
Sub: Mission Ms-8
FS: Mission MV-4
CS: Mission MV-C
SS: Mission MV-ds

小弟係post相白痴......有機會後補!!!

我番黎la,miss you guys so much!!!
事不宜遲,去馬!!
先介紹小弟間房,由於係舊樓,所以無窗檯.

先介紹小弟間房,由於係舊樓,所以無窗檯

先介紹小弟間房,由於係舊樓,所以無窗檯

本來右邊書檯既位置係俾我兩個家姐用既,但佢地結婚後已經極少番黎,我就順理成章用來建設我既私人影院la~~
小弟啱啱畢業,所以budget有限,加上影音初哥,用既都係讀書時儲落既錢
我買之前已經做足功課ga la.....但係都驚俾人揾笨,唔想第一以買機就有不快既經歷.....
所以去年Xmas最後去咗「兇宅」同「終完」度買,入場費:plasma:$14000;av system~$12000
最後砌佐呢檯野:
正面圖
小弟既皇帝位
平時就係咁睇戲ga la

跟住講下間房既缺點:
1.中間既玻璃牆,大大影響d聲,sub仔太勁時玻璃牆會震到有聲.....
2.因為兩邊要放櫃放檯,12尺闊既空間只能用一半,前中置,sub仔放得太近la....
3.始終自己房,唔想太大工程,所以走明線,但經小弟一番工夫下,見到既得番呢part:
題外話:我張書檯上面既小垃圾筒有:
小弟有儲開飛尾ga,唔知大家有無呢??
4.Surround被迫放得太高,而且有燈曹,衣櫃攔住,做唔到tilt down效果
P1010363.jpg P1010364.jpg
同埋Surround係被迫放得俾皇帝位前.....
5.可能有人覺得間房多窗好靚,而且外面有公園有學校景
但係......全部都係西斜既..... 要極小心保養器材,同埋以入門級既S10黎講會加重反光程度.

以下係一些近照:
書檯下既係我以前用既大牛龜,都係toshiba.
Toshiba HDDVD EP-30 - 用$800黎減慢PS3既消秏,我睇DVD都係用佢.雖然是近3-5年前產物,但畫質銳利,upscale 24p效果理想
bitstream dts,ddex 都幾好~~
係「桔芝倒」買既架連朩板<$!)),啱啱仲有幾吋位俾部507散熱
用舊notebook電池放o係中置下面,做個tilt up既效果.
PS3 o個邊可以拉出黎,就算手掣無電,條線都仲夠長俾我坐o係床尾玩.
cheap cheap 拖板.
我計少佐plasma個stand既厚度 ,所以個中置放唔到上黎......
個stand未灌沙ga......遲d先攪
到參觀小弟既收藏啦.
P1010377.jpg P1010378.jpg
好處係家姐番黎只會見到呢d DVD,借佐都唔會心痛 ,起馬暫時無失過手~~
真正既寶藏o係後面塊「黑色野」度
好野梗係收收埋埋ga la
部份我由細睇到大既演員:
P1010380.jpg P1010381.jpg
我新年有幾日唔係屋企訓,唔記得收好隻2012既BD,我姐夫就借佐啦......
佢成日借我既野都會「唔記得」還ga..... 都唔知到2012年我可以攞番隻碟未...... .......

整住咁多先,聽朝要睇NBA ma~~~
下集預告:究竟一間反光反到爆既房仔,入門plasma,mission speakers,我會點用呢?
早抖啦各位大大~~

評分

參與人數 3威望 +9 收起 理由
avmilk + 2
chhanthony + 2
koo9726 + 5

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

36_1_1.gif 希望快D有相睇啦. 36_1_70.gif

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好歡迎你Sifopean兄,希望快啲可以參觀你的 "Sifopean影院"
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

歡迎Sifopean兄

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

qq1122yq 發表於 2010-5-22 00:35

我開頭仲把持得住 , 依家真係 ...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

welcom to 76 family!!!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新手報到,多多指教!!
期實我已經做o左訪客好耐la.......
因為多數o係番公上網多.
但最近睇完個家 ...
Sifopean 發表於 2010-5-22 00:24

You're really welcome. smiley_bow.gif

More pictures. Thank you! smiley_big_hug.gif

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

等你的相呀

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

Welcome Sifopean兄
不過要小心這裡有好多大毒王身中劇毒都吾知ar
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A